HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

CSS Tuesday - Script Font
Tuesday, January 17, 2012
Posted on 7:15:05 AM | 2 Comments

Work your hardest. Think your smartest. Dream your biggest.
Be your greatest. Love your fullest.
Smile your brightest.

Happy Tuesday!

Love,
Maya

------

Suka tak dengan font atas tu? (Kalau tak nampak, silalah refresh :D)

Ok. Kalau nak buat font macam kat atas tu (tiba-tiba pulak ada tutorial, kan? hehe), mula-mula, letak ni dalam <head> pada HTML file.

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Dancing+Script' rel='stylesheet' type='text/css'>

Lepas tu, pada CSS style, letak font-family ni pada mana-mana style yang dikehendaki:

font-family: font-family: 'Dancing Script', cursive;

Contoh:

.scriptfont {
font-family: font-family: 'Dancing Script', cursive;
font-size:18px;
}

Kat content buat macam ni:

<div class="scriptfont">Hello!! Ini Script font saya..</div>

Hasilnya:

Hello!! Ini script font saya..

Senang je kan? :D
Bawah ni ada link-link untuk reference.

Ref:
1. CSS Tutorial
2. CSS Font
3. Google Web Fonts API


Tutorials, Not So I.T. | 2 Comments
 

Mama Yana says ...
  cumil..cumil...:)

Reply | Posted on 1/17/2012 12:28:12 PM
 

azza says ...
  saya cari contact emel mcm tkde, sbb saya nak tanya sesuatu untuk majalah nur. sila reply asap.... tq

Reply | Posted on 2/2/2012 3:59:12 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 1 + 1 =
 

 
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server