HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

A-line skirt tutorial
Thursday, December 01, 2011
Posted on 7:53:32 AM | 22 Comments

ok. sebab ada yang tanya pasal tutorial skirt entry yang lepas, makanya saya try google dan saya jumpa tutorial ni:

http://angrychicken.typepad.com/angry_chicken/2008/07/5-minute-skirt.html

patutlah saya boleh siap cepat. rupanya memang ada orang bagi nama 5 minutes skirt. lol. tapi saya tak boleh siap pun dalam 5 minit.

ini gambarajah saya. ada beza sikit rupa bentuk dia sebab bahagian punggung ke atas saya buat straight saja.

ok. lagi bezanya, saya buat panjang sampai ke buku lali. dan saya buat lining. takut nampak klcc bergerak time tengahari buta pulak, kan? hahaha! so, saya guna getah pinggang biasa dan buatkan lubang getah ~ caranya cuma jahitkan antara kain skirt dengan kain lining di bahagian pinggang.

kain untuk lining tu pulak, saya ikut pattern yang sama, cuma saya pendekkan sikit, kurangkan dalam 3 inchi.

lain-lain follow je tutorial tu. lebih kurang je macam yang saya buat.

senang je kan.. :)
selamat mencuba dan semoga berjaya!


~ Craft Tutorials, ~ The Craft Links | 22 Comments
 

Rozy says ...
  wahh gitu rupanya nak dapatkan flowy tu.. macam senang ja..lehlaa try nanti..
thanks for sharing!
salam perkenalan

:)

Reply | Posted on 12/1/2011 12:55:19 PM
 
maya replies ...
  salam perkenalan, rozy...
aah nak dapatkan flow yg cantik, memang kene potong serong... baju pun camtu gak... :)

Reply | Posted on 12/1/2011 10:19:49 PM
 

rina says ...
  jahit utk cik mek selai... hehehe

Reply | Posted on 12/1/2011 1:41:33 PM
 
maya replies ...
  opocot... heh heh hee...

Reply | Posted on 12/1/2011 10:20:28 PM
 

wani says ...
  hmm hmm musti try!

Reply | Posted on 12/2/2011 3:36:09 AM
 
maya replies ...
  cepat2! :D

Reply | Posted on 12/5/2011 11:57:58 AM
 

aini says ...
  Saya zaman dolu-dolu pun suka jahit skirt panjang. Pakai belasah jek. Janji boleh pakai.. Nengokkan kain maya ni teringin menjahit semula.. ;)

Reply | Posted on 12/2/2011 3:43:58 PM
 
maya replies ...
  hehe.. kan? bila guna untuk diri sendiri, main belasah jer pun takpe... saya pun selalu main belasah jer.. janji buleh pakai.. :))

Reply | Posted on 12/5/2011 11:59:01 AM
 

CikTie says ...
  nak cubalah...

Reply | Posted on 12/3/2011 10:07:45 AM
 
maya replies ...
  silakan... :) nanti share eh..

Reply | Posted on 12/5/2011 11:59:20 AM
 

Rodzila says ...
  Maya, very inspiring tengok skirt tu..dah ter inspirasi sangat saya pun cuba carik patern untuk A Line Skirt.. saya ada jumpa juga yang angry bird tu tapi saya pilih yang ni..http://blvddesigns.wallypop.net/?p=26 super easy... :)

Reply | Posted on 12/5/2011 9:28:32 AM
 
maya replies ...
  tq.. haha.. tiba2 tukar jadi angry bird eh..

a'ah saya jumpa gak yang tu... cuma saya cari yg paling close dengan cara saya buat... yang potong serong.. boleh try banyak cara, then tengok mana yang sesuai.. :) yang penting, dua2 pun senang.. kan. kan..

Reply | Posted on 12/5/2011 12:02:26 PM
 

Rodzila replies ...
  nggee.. a ah la..jadi angry bird pulak..angry chicken..hehe

Reply | Posted on 12/7/2011 11:27:58 AM
 

Sue says ...
  Tq Kak Maya...mau cuba buat sendiri juga. (^_^)

Reply | Posted on 12/5/2011 1:26:23 PM
 

diesha says ...
  macam biasa....adorable.tq maya..nanti nak cuba juga....very inspiring...

Reply | Posted on 12/5/2011 4:38:25 PM
 

tasya says ...
  hi kak maya.. bole tompang tanye material kain ape yg sesuai tuk buat skirt nih.. and normally material tuk buat skirt nih bole beli di mane?thanx ^_^

Reply | Posted on 12/7/2011 12:45:38 AM
 

FazilaZ says ...
  akak buat kain tu bape meter..

Reply | Posted on 1/9/2012 3:06:09 PM
 

wani says ...
  assalamualaikum....
boleh tau kain cotton ni beli katner ye?

Reply | Posted on 6/7/2014 10:48:32 AM
 
maya replies ...
  w,salam... errr.. kain cotton yg mana?

Reply | Posted on 6/7/2014 3:43:46 PM
 

ainul says ...
  Hai. Nak tanya, lining tu awak gabung kan sekali dengan chiffon ke tak? Faham tak apa yang cuba saya sampai kan? Heeee. Thanks

Reply | Posted on 11/24/2014 1:48:35 PM
 

lovinn says ...
  Apa nama kain yang sesuai sangat buat skirt.
saya ada cuba kain2 kurung tapi mcm tidak mjdi

Reply | Posted on 2/6/2015 4:35:21 PM
 

How long does Achilles tendonitis last for? says ...
  Hi there to every one, the contents present at this web page are
really amazing for people experience, well, keep up the good
work fellows.

Reply | Posted on 9/2/2017 5:37:29 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 19 + 3 =
 

 



Ottobre Sew Along by Zura
Jom Jahit by Tinihani
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server