HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

How to use rolled hem foot
Thursday, January 21, 2010
Posted on 7:13:03 AM | 38 Comments

hari tu saya janji nak buat tutorial rolled hem foot ni versi bahasa melayu kan.

sori eh arni, tutorial lambat sikit sebab dah lama tak guna tapak kelim ni. jadi sempena saya sedang menggunakannya hari ni, saya ambik-ambik gambar.

mula-mula sekali kene lipat hujung kain macam kita nak jahit kelim biasa tu.

lepas tu jahitkan 4-5 jahitan, pun macam biasa, macam sebelum guna tapak ni.

kemudian, pastikan jarum ke bawah, dan kita naikkan kain masuk ke dalam tapak macam gambar atas tu. kalau susah, naikkan tapak tu sikit-sikit sambil adjust kain.

lepas tu boleh terus jahit. senang ada tapak ni, pejam mata pun boleh. haha.. taklah.. sebenarnya bagi senang sikit je, bagi halus sikit kemasan tu. still kita kene control betul-betul. nak pecut boleh, kalau dah tere ya. kalau belum tere nak pecut juga pun dah boleh. lepas tu kena tetas, saya tak tanggung.

ok. saya masih juga jahit pelan-pelan dan ia mencuri masa yang agak lama juga nak disiapkan. tapi inilah hasilnya yang sangat memuaskan. :D


~ Craft Tutorials, Tools | 38 Comments
 

rina says ...
  ooo ni nk jahit kaki2 kain ek... ke apa. al maklum saya budak buta jahit

Reply | Posted on 1/21/2010 8:31:13 AM
 
maya replies ...
  betul lah tu... nak jahit hujung2 kain.. buat ler.. :D

Reply | Posted on 1/21/2010 9:02:03 AM
 

Som says ...
  Maya.. saya kan... suka jahit zig zag pakai tapak ni... Kalau jahit pakai kain jersey, guna tapak ni n zig zag kan dia.. lagi comel.. dah mcm patten plak .. (comel itu mungkin hanya perasaan ku..) hehehehe

Reply | Posted on 1/21/2010 9:11:54 AM
 
maya replies ...
  ooohh ye? saya tak pernah buat kat kain jersey.. som tunjuklah kecomelannya itu. saya nak tengok.. :D

cop! saya agak dia jadi macam beralun2 cam tu ke?

Reply | Posted on 1/21/2010 9:33:08 AM
 

Som replies ...
  yer.. beralun lah perkataan dia. hahahah. tadi masa tulis tak boleh nak pk perkataan itu. :))

Reply | Posted on 1/21/2010 11:31:10 AM
 

diesha says ...
  ermm bagus nya maya rajin buat tutorial ni..sbb baru je beberapa hari lepas saya try guna tapak ni(dah lama tu dalam simpanan :p)..hehe hampess tak jadi...ku-tak-tahu-caranya hehe...sekarang blehla ..thanks Cikgu...hehe

Reply | Posted on 1/21/2010 9:29:01 AM
 
maya replies ...
  hehe diesha.. sama-sama.

tutorial simple je.. tapi alhamdulillah kalau dapat membantu.. saya pun masih belajar lagi..

Reply | Posted on 1/21/2010 9:34:56 AM
 

fathiah says ...
  kak..baru sy tau rolled hem foot tu bole utk jahit lurus... sy di ajar jahit zig zag je...ohh betapa lurus nya sy...hehe..lps ni kena explore and try & error laa kan..dgn harapan jarum tak patah..haha..
btw tq kak

Reply | Posted on 1/21/2010 10:11:59 AM
 
maya replies ...
  dudlu masa kecik-kecik, saya selalu tengok mak saya pakai mende ni... tu saya tau.. kalau tak, saya pun tak tau...

try je.. takde patah rasanya..

Reply | Posted on 1/21/2010 1:38:19 PM
 

wan says ...
  rolled hem foot dlm bahasa melayu apa ye? .. hehe.. soalan drp org bru belajar..

Reply | Posted on 1/21/2010 1:17:56 PM
 
maya replies ...
  translate direct buleh ke?
rolled adalah bergulung, hem adalah kelim, foot adalah tapak..
okey.. tapak kelim bergulung boleh ke? kekekeke..

entah ler.. saya pun tak tahu... hahahha

Reply | Posted on 1/21/2010 1:36:52 PM
 

arni says ...
  waaa.... TQ TQ pada maya. memang sangat jelas tuto dan gambarnyer.. ni yang best tuto maya ni. Dah try dah jahit dgn tuto maya ni.. hujung kain guna benang yang contras dengan warna kain buat jahit zigzag memang cantik pada gaun or top girl saya...

saya pu sama x boleh laju2 nanti terbabas landasan.. biar lambat asal selamat dan cantik.. hehe.. i ow u haaa

Reply | Posted on 1/21/2010 1:51:52 PM
 

maya says ...
  :D welcome welcome...

sila peraga, saya nak tengok hasilnya... hehehhehe

Reply | Posted on 1/21/2010 8:57:55 PM
 

Zura says ...
  mai, aku ada ler 5 kali try guna tapak ni dulu hampess tak jadi....ni ada tute ko ni akan ku cuba kali ke 6, harap2 jadi ler ekekeke...thanks my fren..

Reply | Posted on 1/21/2010 9:37:11 PM
 
maya replies ...
  ooohhh... hopefully jadikkkk.. bagitau yer..

Reply | Posted on 1/21/2010 10:04:34 PM
 

Zura replies ...
  huhhu...mai, ni aku br lepas cuba..uwaaa...takleh gak...susah gila nk naikkan kain..mcm tak masuk je pastu dia keluar dr landasan bila jait. aku br perasan tapak kita cam beza sket...maybe aku punya ni ada flaw kot (alasan la tu padahal aku tak pandai guna ekeke)

Reply | Posted on 1/24/2010 2:38:40 PM
 

suezie says ...
  maya tahu tak camner nak guna jarum 2 tuh..

Reply | Posted on 1/26/2010 2:28:52 PM
 
maya replies ...
  saya tak pernah guna jarum dua.. tapi ada tutorial dari tinihani: http://tinihani.blogspot.com/2010/01/cara-memasang-twin-needle.html

try ler..

Reply | Posted on 1/26/2010 10:07:41 PM
 

sellynna says ...
  da tgk tute mai ni, terus carik tapak kt kedai repair mesin jait.. mmg rega tapak ni RM12 ke? bleh tahan jugak reganya.. lom try lagik.. harap2 menjadik..

Reply | Posted on 1/26/2010 3:51:54 PM
 
maya replies ...
  saya tak ingat lak rege dia.. tapi around gitu gak kot sbb rasanya masa saya beli tu terfikir cam tu gak.. huhu.. & kalau nak tahu saya simpan lama jugak sebelum saya betul2 tahu cara nak guna...

Reply | Posted on 1/26/2010 10:18:00 PM
 

nidji says ...
  jap.. jari sape dlm gamba ni?

Reply | Posted on 1/26/2010 9:58:32 PM
 
maya replies ...
  erk? jari melly kot..

Reply | Posted on 1/26/2010 10:18:21 PM
 

Fid says ...
  adalah dimaklumkan saya memang tak kenal pun tapak2 ni hahaha...

Reply | Posted on 2/4/2010 10:24:38 PM
 

ejan says ...
  hihihi...ooo..br tahu kegunaan dan cara guna tapak hem..ejan br beli mesin jahit tgk ade tapak jenis tu ...simpan je sbb tak tau guna skrg leh la cuba jahit...

Reply | Posted on 3/8/2010 4:00:39 PM
 

mollie says ...
  Salam,
Saya dah lama cari tapak ni, tapi tak pernah jumpa yang sesuai dengan mesin Singer saya. mana nak cari ye? Kedai jual mesin jahit singer tu ada jual tak?

Reply | Posted on 4/9/2010 3:55:11 PM
 
maya replies ...
  salam mollie,

kalau yg clip-on memang susah nak jumpa yg sesuai... yg ni kene screw kat batang dia: http://my.crazyartzone.com/?p=689

kat kedai alat jahitan biasa pun ade benda ni..

Reply | Posted on 4/9/2010 3:58:13 PM
 

mila says ...
  emm tapak ni mmg ada dlm accessories mesin jahit kan.... tapi tak pernah cuba guna kekekeke... weekend ni bole try ler plak

Reply | Posted on 5/11/2010 10:13:22 AM
 

mariati says ...
  banyak dapat info. tq

Reply | Posted on 5/13/2010 5:17:47 AM
 

Ida says ...
  Saya nak p cari jgk la tapak jenis ni. Apa lagi ya kegunaan dia? buat zig zag nanti jadi beralun? mcm mana tu? mcm best ja bunyi tapi tak dapat imagine la. kain jersey ja ka yg leh dapat effect mcm tu.

Reply | Posted on 8/19/2010 6:40:06 AM
 

zuhra says ...
  hmm.. pagi ni kebetulan jumpa web ni. Best. Malam tdi saya try teknik ni ikut tutorial kat youtube tapi tak menjadi. Rata2 tutorial kat youtube tu guna tapak sama cam Maya. Mungkin tapak yang saya beli tu tak suai ngan mesin saya. Nak cuba sampai berjaya

Reply | Posted on 10/1/2011 12:53:47 PM
 

satry says ...
  hai saya pengwn beli rolled hemming foot..kira2 harganya berapa?

Reply | Posted on 11/9/2013 12:06:13 AM
 

Azie Kreatif Bunch says ...
  Salam, Maya.
ada tak tutorial rolled hem ni kat sudut/corner ? Dah ku cuba2 part corner tak comel

Reply | Posted on 4/19/2014 3:23:07 PM
 

Rosniza says ...
  Kat mana nk beli tapak ni yer? Sya nk beli la.

Reply | Posted on 5/9/2014 9:32:48 PM
 
maya replies ...
  kat kedai jual barang jahit selalunya ada..

Reply | Posted on 5/13/2014 9:47:50 PM
 

Irdawaty Taib says ...
  Baby hem ne guna tapak kelim tepi ye.maknanya kelim tepi = baby hem. Tul ke?

Reply | Posted on 7/17/2014 11:27:17 AM
 

Syida Mustafa says ...
  Adehh...saya fail betul bila jahit guna tapak ni, pastu nak lalu area bendul (sambungan kain)...huhuu..selalu tk menjadi...acaner tu ekk...leh ajo x... tq

Reply | Posted on 9/15/2014 4:36:12 PM
 

Aimie Mokhtars says ...
  ooo.gini caranya.terima kasih atas perkongsian :)

Reply | Posted on 10/16/2014 1:18:32 AM
 

How can I increase my height after 18? says ...
  Heya i'm for the first time here. I came across this
board and I in finding It truly useful & it helped me out much.
I hope to give something again and aid others
such as you helped me.

Reply | Posted on 9/2/2017 9:57:42 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 5 + 7 =
 

 



Ottobre Sew Along by Zura
Jom Jahit by Tinihani
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server