HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Newbie
Sunday, July 19, 2009
Posted on 1:48:31 PM | 12 Comments

saya minat nak menjahit tapi tak tau nak start kat mana.

start dari yang simple dan yang kita minat nak buat. buat yang kita minat tu untuk motivasi diri kita. bila kita minat, kita akan usaha sungguh-sungguh. start dari yang simple tu supaya apa yang kita nak buat tu biar senang nak jadi. bila dah jdi, kita akan teruja nak buat lagi.

contohnya, buat twirly skirt macam ni dulu. atau pun kalau suka boleh buat tiered skirt ni juga dulu. untuk dress atau top pula boleh ikut tutorial pillowcase dress ni.

ok.. ada beberapa tutorial pillowdress yang simple-simple:
by freshlypicked
by twinfibers

walaupun nampak simple, tapi banyak yang kita boleh belajar dari situ sebenarnya.

klik sini untuk gaun pertama yang saya buat. tak cantik, tak kemas dan banyak salah juga. c",)

jadi, jangan risau. there's a first time for everything..

gud luck!


FAQs, ~ The Craft Links | 12 Comments
 

Farhana says ...
  hai. tajuk tu mmg dah kena dgn saya. tapi masalah nya saya tak tau nak guna mesin jahit. mesin jahit yg ada kat rumah saya ni jenis lama. bila saya mula jahit, benang bawah mesti tak naik. dan kalau naik, bila saya mula jahit, mesti tersekat dan benang atas akan terputus. kadang kadang fedup jugak. tapi saya betul betul nak belaja menjahit. harap boleh tolong saya. :)

Reply | Posted on 7/19/2009 2:14:33 PM
 

maya says ...
  mungkin ada masalah dengan mesin tu kot.. cube try hantar service... tak pun beli mesin jahit baru.. hehe..

Reply | Posted on 7/19/2009 2:24:27 PM
 

salina says ...
  entry ni mmg sesuai banget dgn ku...minat sangat..tp selalunyer..minat bila tgk hasil kretiviti org lain..tp bila start nk wat...agk2 pyh..berdesup mood turun...bahasa sopan..'hot,hot,chicken shit'..
so kena2 la selalu bukak web yg leh naikkan motivasi cam web ni..tq mai..ko sumber inspirasi..cam tv3 lak..hikkss..

Reply | Posted on 7/19/2009 3:06:00 PM
 

maya says ...
  salina,
heheh.. ko bukak blog same lah.. baru syok.. bila siap buleh upload.. mane tau buleh jd inspirasi kat orang lain gak.. hehe..

Reply | Posted on 7/19/2009 3:22:38 PM
 

zana says ...
  Maya, tang buat blog tu ler yg akak x terbuat-buat lagi... ni pun dah ramai tanya akak amek ke tidak tempahan... hmmm..nnt kena belajar ngan maya ler camner nak edit blog (blogspot) tu... boleh ker ajar nnt?

Reply | Posted on 7/19/2009 4:39:59 PM
 

yan says ...
  thanks! yan mmg perlu sesgt semangat nak menjahit ni... bila tgk hasil pertama tak memuaskan... drop kejap semangat... baca entry ni tak sabar nak menjahit..hehe

Reply | Posted on 7/20/2009 11:05:48 PM
 

m@ri@ says ...
  baru berminat nak buat benda2 mcm ni..but for first step..kena cari mesin jahit dulu..huhu..

Reply | Posted on 7/21/2009 8:28:41 AM
 

idah@mamaizzya says ...
  mmg sya minat menjhit..blehla nk guna mesin tu..tp masalahnyer jd terbantut tu xde mesin jhit la..nak beli tp mahal sgt la..tp sya akan usahakan jgk beli mesin jhit spy minat sya x terkubur

Reply | Posted on 7/21/2009 12:13:04 PM
 

cik mah says ...
  mesin jait tadak...pakai stail lama lah dulu..ada modal kang lah leh ah carik satu..hmmm..buat blog eh..pun nak kena blajar gak...curik masa...

Reply | Posted on 8/28/2009 9:29:03 AM
 

luna says ...
  salam..hi,saya pun baru je berjinak-jinak ngan dunia menjahit dan blog ni.baru je finish class menjahit kat kolej komuniti..dapat la siapkan 2 helai baju kurung walau senget benget..ingat nak cuba baju yg lain pula..tak tau la berjaya ke tak...he.hee.he..mohon dibantu ye...

Reply | Posted on 11/30/2009 8:38:06 PM
 

yana says ...
  salam
Dear kak maya,
saye teramatlah minat utk belajar menjahit...
bile tgk bju2 girl yg akk jait, teruje saye...
tambah2 pulah da dpt bby girl..
saye try gune tips & step yg akk bg nih..

TQ kak..
kalau dekat, nak je saye menuntut ilmu kat akak :)

Reply | Posted on 7/6/2010 12:32:00 PM
 

Do compression socks help with Achilles tendonitis? says ...
  Awesome post.

Reply | Posted on 9/2/2017 2:32:55 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 13 + 7 =
 

 



Ottobre Sew Along by Zura
Jom Jahit by Tinihani
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server