HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

FAQs
Thursday, July 09, 2009
Posted on 12:09:15 AM | 28 Comments

huwahhh.. sungguh eksyen bunyinya. tapi kan, kalau awak percaya sebenarnya bukan sebab nak eksyen saya buat faq ni.

sebenarnya saya nak kumpul soalan-soalan yang saya rasa macam eh, rasanya pernah ku jawab soalan ini. eh, ni pun dah jawab jugak, rasa dah 7 kali ku tahankan jebat. macamlah banyak sangat soalan kan. tapi tak pelah, sapelah nak godek-godek jauh-jauh ke dalam entry-entry sebelum ni kalau nak tau jawapan kan. senang juga untuk saya buat reference kalau ada soalan-soalan yang sama.

ok mari kita mula sekarang.


q. kat mana maya beli kain tu? jenis apa?
a. kain biasanya saya beli kat nagoya atau kamdar. pernah juga adik saya belikan masa ke bandung hari tu. pernah juga kat ikea. dan pernah juga saya beli online, tapi yang ni tak larat beb sebab mahal, padahal selalunya kain-kain tu tersadai juga. sebab sayang nak potong sebab mahal. dasar kedekut. kalau buat baju & jual pun takut nanti jadi mahal sangat harganya.

kalau tanya saya pasal jenis kain, sayalah yang paling huduh jawapannya. yang saya tahu kain kotton je. kotton ape, jangan tanya. kalau sales girl kat situ kate japanese cotton, japanese cotton lah saya. kalau dia kata namanya kotoncamnipunakaknak, kotoncamnipunakaknak lah kata saya. apa-apa saja. yang penting kainnya sedap dan coraknya cantik. eh eh, baru teringat. ada lah satu yang saya tau, cotton flannel.


q. selalu beli barang-barang untuk buat kraf kat mana?
a. sebenarnya saya takde spesifik kedai yang saya selalu pegi atau yang saya suka. tapi ada list di sini yang saya kumpul-kumpul. tapi belum semua kedai-kedai tu saya terjah. kalau setakat barang-barang yang ada jual kat kedai nyonya, memang saya cari di kedai nyonya tu saje. lebih murah. pernah juga beli online. sila tengok list di sini: craftzone-my.blogspot.com sungguh banyak pilihan. boleh rambang mata.


q. eeii.. belajar jahit kat mana ni?
a. asalnya belajar dengan mak. juga dengan internet. klik untuk list yang saya ada. syok hoh!


q. boleh tak saya nak tempah?
a. aiseh, sorry sangat. saya dah tak ambik tempahan buat masa ni.


q. leh.. apesal lak? (merujuk kepada soalan di atas)
a. errrr.. soalan ni agak susah untuk dihuraikan. senang cam ni lah, mungkin saya bukan dilahirkan untuk menjadi peniaga. hua hua hua.. sangat sedih.


q. isk.. mahallah awak jual. tak buleh kurang ke?
a. dibanding dengan usaha, masa dan tenaga saya, sebenarnya ia sangat murah. terima kasih kerana menghargai.


q. kalau buat sulam tu, kena guna benang apa?
a. sebenarnya bergantung kepada kretiviti sendiri. macam saya guna benang lebih buat cross-stitch dulu. benang biasa pun saya layan, cuma kena dilapis-lapis.


q. cemana nak buat ruffle yang cantik dan kemas macam u buat tu? euuwwwww
a. pilih jarak jahitan paling lebar. dan ketatkan benang atas. itu setakat yang saya tahu selama saya guna mesin jahit singer. nak tau ketat tu cemana, test dulu satu-satu nombor tu.. kalau nampak berkedut tu, betullah tu.. heh he..


q. cemana nak buat ukuran biar baju tu ikut saiz yang betul?
a. saya pun sebenarnya main hentam lah labu saja. cara paling senang, ukur saja pada baju dah siap yang saiznya paling sesuai pada tuan punya baju yang nak dijahit tu. nak lagi senang. tekapkan saja baju siap pada kertas dan potongkan. lepas tu, potong kain ikut kertas dengan mengepin kertas pada kain yang nak dipotong. voilaaa.. ulalala... awak pasti gembira seperti mahu menari-nari bila melihat kan hasil copy cat ini.


FAQs, Sewing Corner | 28 Comments
 

haida says ...
  macamana tak banyak soalan maya.. we just cant help it.. admire your work..;-)
saya pun buat mcm maya gak, bila nak jahit baju, tekap guna baju yang selesa dipakai.. so memang senang copycat.. tak kesahlah janji jadi siap

Reply | Posted on 7/9/2009 1:08:46 AM
 

maya says ...
  haida,
itulah... sangat senang kan cara tu takyah buat kira2... menjadi pulak tu.. hehe

Reply | Posted on 7/9/2009 2:10:57 AM
 

Myza says ...
  Hehe.. saya sukah entry ni!

Reply | Posted on 7/9/2009 8:49:28 AM
 

kui says ...
  ini tidak adil, saya tak cakap pon dlm hati awak poyo tapi saya terkena poyo di hujung..hehe...

bagus2 FAQ ni memang membantu orang yang rajin bertanya macam polis... kang letak la link besar2 FAQ ni kat sebelah..heheheheh

Reply | Posted on 7/9/2009 9:12:48 AM
 

salina says ...
  mai..aku baru nk jatuh cinta..ko dah robek2kan...
ala..kira kawan2 ok la amik order..mai baik.....;)

Reply | Posted on 7/9/2009 1:43:11 PM
 

diesha says ...
  maya...saya paling suka entry ni hahaa...memang menjawab soklan2 manusia seperti saya....

Reply | Posted on 7/9/2009 3:34:28 PM
 

Zana says ...
  maya, lubang hidung mu tetap menjadi pujaan hati akak...hee..hee..hee..

Reply | Posted on 7/9/2009 8:15:42 PM
 

maya says ...
  myza,
haha.. ye ke?

kui,
hahaha... tak tau lah ade kat hati sape .. kekeke...

salina,
hahahaha.. jatuh cinta buleh.. tapi jangan sampai jatuh tangga.. alaa.. ko buat je sendiri.. banyak tutorial buleh ikut...

diesha,
awak pun suka jugak? hehe tq

kak zana,
uwaahhh!!! lobang idong i sensitip tau...

Reply | Posted on 7/9/2009 9:04:48 PM
 

Sheila says ...
  Poyokah aku ini???
Anyway... disebabkan FAQ ni.akak bagi award pada maya, sudi-sudi le singgah untuk ambil award kat blog akak... http://nice2craft.blogspot.com/

Reply | Posted on 7/10/2009 5:49:28 AM
 

lyein says ...
  sesuai sgt faq ni...nnt kena tambah2 lg ni faqnye...wakakaka..sng aku nk refer

Reply | Posted on 7/10/2009 9:09:58 AM
 

tinie says ...
  waa..akak, saya betul2 berterima kasih ats entry ini, inspired by your blog...semoga diberkati..

Reply | Posted on 7/10/2009 1:29:05 PM
 

Kak Ina says ...
  Maya,
Kak Ina suke sangat dengan jawapan untuk soalan no.6 tu.....suke sesangat.

Reply | Posted on 7/10/2009 1:33:35 PM
 

maya says ...
  kak sheila,
waahhh... buat faq pun buleh dapat award eh... mekasih..

lyein,
sila-sila bagi soalan lagi.. nanti i jawab lagi.. :P

tinie,
mekasih jugak pada tinie ;)

kak ina,
tq kak ina.. :D

Reply | Posted on 7/10/2009 2:05:27 PM
 

Yan says ...
  Salaam,

I don't do sewing for a long time... (tolong2 mak jahit baju kurung je) bumped into your blog dan jatuh chenta! Asyik berkira2 nak beli mesin... kali ni betul punya...trade in mesin mak yg lama...amik baru

Love all your crafts! ter'inspire' tau... thanks... tak sabar nak try tutorial!

Reply | Posted on 7/10/2009 3:15:34 PM
 

Mizzy N says ...
  FAQ's, tak poyolah lah. Pembaca blog memang malas nak korek2 posting2 lama nie. hihihi.

Reply | Posted on 7/11/2009 11:40:49 AM
 

maya says ...
  yan,
tq! dah pernah tolong mak tu kire dah ade experience lah tu.. insyaallah buleh buat punye..

mizzy n,
tak poyo eh? kalau cam tu, sila lah soal lagi.. nanti saya buat faq 2 pulak.. hehe

Reply | Posted on 7/11/2009 11:51:57 PM
 

Lydia says ...
  disebabkan poyo akak juga laa..dgn sukacitanye..akak gi amik award kat blog lydia dengan bangganye ye..kekeke..

Reply | Posted on 7/15/2009 1:01:05 PM
 

Lydia says ...
  amik kat blog ni - http://mummy2kids.blogspot.com

Reply | Posted on 7/15/2009 1:01:33 PM
 

impianina says ...
  sejauh mana pun poyo org yg menulis dan org yg membaca, faktanya actually ur blog yg byk bg i inspiration, idea and info..thanks maya! ur are not poyo, ur are helping others and i'm not poyo because i' am learning from you...

Reply | Posted on 7/19/2009 4:26:02 PM
 

maya says ...
  hehehehe..
ok ok.. tq anyway.. :D

Reply | Posted on 7/19/2009 4:33:27 PM
 

Aniza says ...
  Dik Maya.....FAQ yg sungguh lucu....tp menarik....aper2 pun mmg tabik kat Maya sbb ade kebolehan menjahit....syabas!!

Reply | Posted on 2/27/2010 10:56:24 PM
 

faiza ismail says ...
  salam pn maya..
saya faiza dr utusan..
ingin contact pn maya..
sila emel saya kembali..
tq..

Reply | Posted on 6/29/2010 5:18:23 PM
 

shahidah says ...
  Maya,
Boleh saya tahu kat mana nak cari kain cotton flannel tue?? Jenuh saya cari kat kedai kain.. tapi tak jumpa jumpa pun.. sedih tol.. :(.. Harap maya dapat bantu saya..

Reply | Posted on 7/21/2010 12:25:59 AM
 
maya replies ...
  kat nagoya ada banyak...
tu jer lah yg saya tau.. :D

Reply | Posted on 7/21/2010 9:36:16 AM
 

shahidah replies ...
  dh jumpa kat nagoya..
haha byk tol pilihan..
rambang mata tgk..
btw.. tq maya.. :)

Reply | Posted on 7/23/2010 9:08:20 PM
 

maya replies ...
  wahhh!!! pantas sekali.. :))

Reply | Posted on 7/23/2010 9:13:07 PM
 

ude says ...
  saya masih baru dok nyemak blog maya ni..walaupun FAQ ni dh lama dicoretkn,saya nk sibuk gak komen kat sini..saya pun suka wat mende2 mcm maya ni..tapi just 4 kepuasan saya jer..tapi org banyak tanya tk nk bukak kedai jait ke sebab saya ade belajar menjait dulu..tapi saya bukan suka nk menjait 24 hours..itulah masalah nye..bila bukak blog maya ni seolah2 pencarian saya berakhir..just 4 fun semuanya.. i like it...saya harap dpt jadi mcm maya...... ;)

Reply | Posted on 3/1/2012 3:44:44 PM
 

What makes you grow taller during puberty? says ...
  Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop,
just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83
views. I know this is completely off topic but I had to share
it with someone!

Reply | Posted on 9/2/2017 8:04:57 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 7 + 5 =
 

 



Ottobre Sew Along by Zura
Jom Jahit by Tinihani
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server