HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

tutorial - ribbon bookmark
Friday, March 20, 2009
Posted on 1:36:15 PM | 29 Comments

sebenarnya, senang je nak buat ribbon bookmark ni.
yang penting mukadimah kena cakap senang, baru rasa senang cara-cara seterusnya. tapi memang betul senang.

bahan-bahannya:

1. reben sepanjang 12 inchi.
2. butang. 4 butang untuk satu bookmark. nak lebih pun boleh.
3. jarum dan benang

mula-mula sekali, lipatkan hujung reben macam gambar dia atas.

ambil 2 biji butang, dan kapitkan hujung reben yang dah dilipat tadi. jahitkan menggunakan jarum dan benang.
tips: lebihkan hujung benang di satu bahagian, biar senang kita nak simpul matikan benang tu nanti.

bila dah dijahit 2 ke 3 kali (lagi banyak lagi ketat dan lagi kuat), ikat hujung benang tu, juga 2 ke 3 kali. potong lebihan benang.
siaplah satu bookmark reben yang comel.

.

sedikit idea yang boleh diguna pakai kalau mahu.

1. butang bulat tu, cuba terbalikkan, kadang-kadang belah bawah nampak lebih cantik.

2. kadang-kadang kita buleh dapat butang comel-comel ni kat kedai 2 ringgit atau yang seangkatan dengannya. biasanya ada banyak jenis/warna satu peket. china mari.

3. cantik juga kalau kita gunakan 2 lapis butang. caranya, jahitkan dulu 2 butang pada reben, dan baru lapiskan atasnya.

4. kalau reben tu jenis kecil, macam dalam gambar ni saiz 6mm, boleh juga guna 2 helai reben, diletak sebelah-sebelah. kalau rajin lagi jahitkan jelujur di tepi-tepi reben guna benang lain warna.

.

supaya dengan kecomelan bookmark ni, akan menambahkan minat saya supaya rajin membaca. yada yada.. takde kena mengena langsung.

nota kaki: sajak betul si krill & abang jem pagi ni yer. mentang-mentang k.e takde..


~ Craft Tutorials, Buttons | 29 Comments
 

Zubye says ...
  maya.. u'll be there too?
heheh bersiapsedialah pastu i nak tanya camna u buat barang2 kreatif ni pulak.. hehehhe

Reply | Posted on 3/20/2009 2:14:14 PM
 

rina says ...
  nanti buleh buat kasi kat cikgu sekolah anak teruna time teacher's day nanti...

Reply | Posted on 3/20/2009 2:14:47 PM
 

jaja says ...
  senang je kan? kalo gitu, wat la bebanyak sket. bleh kasi saguhati kat saya kalo kata tak menang giveaway tu. saya tak minta banyak, 0 rasanya dah cukup untuk saya :P

Reply | Posted on 3/20/2009 2:21:00 PM
 

jaja says ...
  10 la weh, bukan 0 :P cinabeng, terdelete la plak :P

Reply | Posted on 3/20/2009 2:21:45 PM
 

maya says ...
  zubye: ya! tak sabar dah ni.. segan yer juga sebab tak tau ape2.. ahhaha.. rina pun join..

rina: gud idea..

jaja: eh.. bagus jaja ni nak 0 jer..

jaja lagi: apesal tulis nama je ni? tak nampak mesej pun. korang nampak tak? (tiru rina)

Reply | Posted on 3/20/2009 2:28:51 PM
 

Aleesa says ...
  Maya aku tak nampak... tak nampakkk.. confirm jaja ckp 0 jer... hehehehe

Reply | Posted on 3/20/2009 2:40:16 PM
 

Aleesa says ...
  dailog di atas ialah dialog utk mengampu hahahahaha
Just joking every badiiii

Reply | Posted on 3/20/2009 2:41:10 PM
 

kaezrin says ...
  nih nak gi mana ni maya?

btw aku nampak senang tapi aku rs sbb gambar ko lawa and everything and benda2 hang buat tuh cantik aku rs aku x mampu jugak nak hasilkan..kakaka aku jahit butang pun x pass ok

Reply | Posted on 3/20/2009 4:49:05 PM
 

Wan says ...
  Mmg kreatip la maya.. lawa pulak tu.. psst.. kalau tak dpt hadiah free giveaways tu, aku nak yg ni FOC boleh ke.. hehe.. sedap2 je mintak kan.. hehehe

Reply | Posted on 3/20/2009 5:29:00 PM
 

ayu says ...
  butang tu cantik2la. Pernah gak cr kt kedai rm2 tp xde lak..hmm.riben yg tebal dan corak2 tu maya beli kt mana?

Reply | Posted on 3/20/2009 5:35:03 PM
 

azie/lilo says ...
  wahhh.. nampaknya makin hampir mencecah posting ke 500 tu.. harap2 ada peluang, thou nampak mcm tipis dgn jumlah2 pengkomen yg ada, keh keh.

tq maya, bg tutorial bookmarks nih. nampak gaya kena selongkar kotak butang2 koleksi saya nih. harus lepas ni tak boleh tgk kedai rm2, musti nak singgah. psst.. kedai rm2 kat sg buloh (dkt2 penjara tu), ada jual butang2 ker?

Reply | Posted on 3/20/2009 5:42:14 PM
 

lyein says ...
  aku sker wat bookmark masa zaman sek rendah dulu..pakai kad manilakat, lukisler gambo pen ke sayur2 ke buah ker, kalerkan pastu buh riben kecek cenonet...kire masa zaman kecik2 dulu, bookmark aku dh ckp hebaaakk dah..hahahaa

bilelah azam membaca aku ni nk sampai seru erk??

Reply | Posted on 3/20/2009 5:57:09 PM
 

maya says ...
  aleesa: yay five!

kaezrin: nanti kami war2 kan.. haha.. tu namanya camera trick.. kekeke

wan: meh laa datang kopil.. jangan lupa bawak akin lebih..

ayu: reben corak tu ari tu saya beli kat kedai kad & souvenir kat ikano.. kalau kedai 2 ringgit takde, terai kedai rm1.95 lak.. hehe terai gak kedai serbaneka.. kalau setakat butang bulat tu, cari je kat kedai jahit nyonya...

azie: kat penjara tu ade ke kedai rm2? saya beli kat the store & bandar baru sg buloh...

lyein: ape kate ko tunjukkan kretiviti ko tu.. hehehe..

Reply | Posted on 3/20/2009 6:03:14 PM
 

azie/lilo says ...
  lawa wan jerk pi kopil, tak mo lawa sy ker.. sapa laa kite ek..

erkk.. shoplots yg ada KFC & kedai jual basikal bnyk2 tu nama dia bdr br sg buloh ker? if betul, then tu ler tempat yg sy maksudkan. the store tu - the store sg buloh ker? butang tu dlm the store or kat kedai2 dlm psrya hiong kiong tu.

Reply | Posted on 3/20/2009 6:10:20 PM
 

Wan says ...
  Azie sebab saya jauh tu yg dia berkali2 ajak tu, kalau dekat, la ni jugak saya serang tau hehehe.. tapi saya tau dia ajak ikhlas (ecehh bodek ni, yela pengumuman pemenang belum lagi kan) kekekeke

Reply | Posted on 3/20/2009 6:24:02 PM
 

maya says ...
  azie: alololo.. majuk plak.. tu ajak wan tu sbb nak suh anto kain.. hahahha... jom2 datang umah.. erk.. tapi kene cakap awal lah.. kene kemas umah dulu... kekeke..

a'a bdr baru.. kedai rm2 tu, namanya ape ntah tak ingat.. tapi tingkat 1, cam kedai souvenir gitu.. yer lah.. hiongkong lah tu.. kan dah tukar nama jd the store.. up sket.. haha.. (esok2 kite suh tukar kadi ikea laks)

wan: tau takpe.. :p

Reply | Posted on 3/20/2009 6:26:09 PM
 

jaja says ...
  maya, aleesa, korang tak nampak ek? mengikut firasat tok guru saya, nujum pak belalang, barang sapa yang tak nampak... haa, aku malas je nak teruskan je. =P

Reply | Posted on 3/20/2009 7:10:04 PM
 

azie/lilo says ...
  oppss.. hiong kiong dah tukar jadik the store eh. ermm jahilnya, ni musti kes dah lama tak ke sana.

Reply | Posted on 3/20/2009 10:41:03 PM
 

Aleesa says ...
  -> Jaja ~ cehhh touch & go.... itu kerana power spek kami mo tukar tuuuuu....

Reply | Posted on 3/20/2009 11:22:40 PM
 

Niena says ...
  Bagus idea nie. Simple but lovely. Thks utk tip yg bernas nie.

Reply | Posted on 3/20/2009 11:57:21 PM
 

mas says ...
  Wah...tabik untuk tuan punya blog...(dengan penuh perasaan dan penuh semangat..saja...nak glamer) haha...aku sokong idea jaja.Buat banyak2 kalu aku menang aku dapat lebih jaja kalah tak dapat sebab nujum pak belalang dia sebenarnya tinggal tulang..belangnya dah terbang...hahahahaha...

Reply | Posted on 3/21/2009 12:27:51 AM
 

mamadhiyya says ...
  tq 4 da cutest tutorial..
cantik tul dapat buat bookmark camtuh..
nih idea nak bagi kengkawan time bestday nanti..
tq

Reply | Posted on 3/21/2009 10:26:38 AM
 

sitizya says ...
  menarik la idea ni. saya suka juga kerja2 kreatif ni. pernah juga cuba buat bag hand made mase sekolah2, tp kain murah, sekali basuh trus out of shape!! :))

tp tu la, bila dah besar2 ni, mcm2 komitmen ade, semua menuntut mase. dah lama rasanya tak pegang jarum.

Reply | Posted on 3/25/2009 9:33:56 AM
 

leila says ...
  tq tq....

Reply | Posted on 4/11/2009 8:48:16 PM
 

Myza says ...
  Salam Maya...

Saya dh buat.. Tapi tak memuaskan hati. Huhu... tak semudah yang disangka. Maybe sbb pakai 2 reben (alah sebenarnya keras tangan, reben pulak yg disalahkan ;p)

Reply | Posted on 4/22/2009 5:21:02 AM
 

fazilawati says ...
  hai im interested with the label ribbon. can i make an order for that

Reply | Posted on 8/11/2011 3:12:50 PM
 

indah says ...
  cute! thanks for sharing!

Reply | Posted on 11/21/2012 1:52:22 PM
 

What causes painful Achilles tendon? says ...
  Whoa! This blog looks exactly like my old one!
It's on a completely different subject but it has pretty much the
same layout and design. Outstanding choice of colors!

Reply | Posted on 9/2/2017 10:26:02 PM
 

What causes painful Achilles tendon? says ...
  If some one needs to be updated with newest technologies then he must be pay a visit this web site and be
up to date all the time.

Reply | Posted on 9/3/2017 2:59:33 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 1 + 1 =
 

 



Ottobre Sew Along by Zura
Jom Jahit by Tinihani
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server