HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Tutorial - Tote Bag
Sunday, February 22, 2009
Posted on 11:34:07 AM | 38 Comments

untuk menghasilkan tote bag bersaiz 18" x 15" x 3"

part 1: bahan-bahannya

A: 34" x 19" kain kotton tebal - untuk bahagian luar beg. boleh design ikut suka
B: 28" x 19" kain untuk lapisan dalam - boleh juga berwarna-warni ikut citarasa
C: 19" x 4" (2 helai) kain untuk kedua-dua penghujung bahagian dalam (B)
D: 10" x 9" (2 helai) kain untuk bahagian poket dalam - ikut suka juga, kalau taknak takpe.
E. 28" x 2" (4 helai) kain untuk tali beg (maaf, tiada dalam gambar)

part 2: menjahit bahagian dalam beg

tandakan panjang poket pada kain B dan C. kain bahagian B dan C di cantumkan sedikit di bahagian kiri dan kanan. tinggalkan bahagian tengah untuk lubang poket.

lipatkan ke luar kedua-dua bahagian basi kain dan jahitkan bahagian basi kain B kedalam.

letakkan kain untuk poket (D) di atasnya, pinkan dan jahit keliling. bahagian atas poket mestilah di jahit bersama basi kain C.

gambar 7 di atas adalah bahagian hadapan poket. ulangkan untuk bahagian penghujung B yang satu lagi. kali ni saya jahitkan di bahagian tengah poket, dan poket yang kecik lebih pendek (supaya senang nak ambik henpon)

bahagian dalam beg dilipat 2 dan di jahit kiri dan kanan.

tandakan bahagian bucu yang dijahit seperti gambar 11 di atas. jahitkan bahagian yang di tanda, dan dipotong selebihnya.

part 3: menjahit bahagian luar beg

bahagian luar beg (A) dilipat dan dijahit kiri dan kanan. sama seperti bahagian dalam beg, proses bucunya menjadi seperti gambar 14.

part 4: menjahit tali beg

dua helai kain untuk tali beg dijahitkan di sebelah bahagian (jahit bahagian dalam kain). terbalikkan, dan dijahit tindan.

untuk sebelah bahagian lagi, lipatkan kain kedalam, dan jahit dari luar. ulangkan untuk satu lagi tali beg.

jahitkan sedikit penghujung tali beg pada kain bahagian luar beg (A) sebagai penanda. ulangkan pada satu bahagian lagi dan masukkan kedua-dua tali ke dalam.

part 5: mencantum semua bahagian menjadi tote beg

terbalikkan bahagian dalam beg supaya bahagian yang kemas berada di luar. masukkan bahagian dalam beg ke dalam bahagian luar beg. maaf, ayat agak bercelaru, sila lihat gambar di atas.

kemaskan. di jahit keliling, dan tinggalkan sedikit lubang, dalam 5".

dari lubang yang dibuat, terbalikkan kesemua bahagian kain, dengan menarik keluar bahagian dalam kain. kemaskan, dan masukkan bahagian dalam beg (B) ke dalam bahagian luar beg (A).

jahit tindan bahagian mulut beg.

tada! siaplah tote bag elin. ya, tote bag ini elin yang punya.

selamat mencuba..


~ Craft Tutorials, Bag | 38 Comments
 

tety says ...
  Yg lelain bila plak tuh....
X sesabo nk memperagakan tote bag made by maya nih...


Reply | Posted on 2/22/2009 10:00:33 PM
 

hanis says ...
  aku pun tak sabar hehe
next gedering semua bergambar pakai beg sama

Reply | Posted on 2/22/2009 11:10:30 PM
 

ummizz says ...
  waaa.. tq maya. entah bila la aku boleh try.
ehmm.. semua MJ dapat bag ke? aku termasuk tak?

Reply | Posted on 2/23/2009 1:38:36 AM
 

iamja77 says ...
  tula.. semua mcm dapat jer.. aku ada dlm list tak maya. takpe.. aku bayar lah.. :) nak jugak... aku ngan has nak gak..

Reply | Posted on 2/23/2009 8:53:56 AM
 

rina says ...
  ko ingat kita2 yang lain maya kasi FOC ke... byk cantik maya ckp. muahahaha.

senang giler buat totebag ni... klau camtu aku pun boleh buat. buat order ngan ko lah... hahaha. nk buat seniri... dlm mimpi kot. tak berwawasan langsungkan...

Reply | Posted on 2/23/2009 9:48:30 AM
 

maya says ...
  muahahahhaha.. mekasih rina tolong jawabkan..
hehehhehe.. yo lah.. nama pun order kan? hehehhe..

memang senang rina, sebab jahit lurus semua.. tapi cuma yg berwawasan je yang boleh siapkan.. (nak charge juga harga wawasan ni)

Reply | Posted on 2/23/2009 9:59:22 AM
 

Wan says ...
  TQ maya buat jugak tutorial lepas aku hentak hentak kaki, tapi macam susah jer la..

Reply | Posted on 2/23/2009 10:14:57 AM
 

maya says ...
  haha.. itulah bergegar rase sampai sini.. tu yg cepat2 buat tu..

Reply | Posted on 2/23/2009 1:26:31 PM
 

kaezrin says ...
  camna senang nyer aku malas nak study sbb aku mmg tak pass menjahit..toksah harap nak jahit butang baju and kaki seluar pun nak nangis..so lupakan..maya cepat post kan bag aku..jauh dier nak berjalan nanti tuh..baper ringgit sume nih habaq yer,.nnanti i m2u kat u ok

Reply | Posted on 2/23/2009 1:39:39 PM
 

lian lilstitchy says ...
  MAYA! hehe i fel in love with ya tote ok! =P

Reply | Posted on 2/24/2009 3:57:16 PM
 

ellanie says ...
  maya..maaf ye nk tanye..TOTE bag ni selalunya utk ape ek?maap le..sy ni buta sket bab2 ni..selalu dgr tote bag..tapi tak tahu utk ape

Reply | Posted on 3/1/2009 10:24:24 AM
 

maya says ...
  ianya adalah multipurpose bag. bergantung kepada sukanya orang tu menggunakan tote. kalau budak2 kolej pompuan ada gak buat isi buku or ape2 je.. kalau mak budak pulak.. buleh jadi diapers bag.. ikutlah..

kalau cam saya, tak kisah pasal handbag bagai, pi shopping or jalan2 pun boleh pakai totebag saje... senang sebab besar buleh isi macam2..

Reply | Posted on 3/1/2009 5:22:27 PM
 

naiz says ...
  wahh ada tutorial lagi. rajinnyee...
tak leh jadi nie..nak kene buat satu..

Reply | Posted on 3/28/2009 11:12:04 AM
 

tika says ...
  best la bace tutorial ni.. etak bace baru paham camne nak buat sebenarnye..seronok btl dapat buat 1 :-)
thanx k. maya :-)

Reply | Posted on 3/30/2009 2:17:42 PM
 

tika says ...
  tgk..excited sangat nak tls sampai tersalah..hehe..
sile tukar "etak" kepade "lepas" dlm msg kat atas..hehe.. jauh beze pulak tu :-p

Reply | Posted on 3/30/2009 2:19:11 PM
 

qmar says ...
  best la u punya artwork nih...tapi kat mane nak cari kain cotoon yang best ek

Reply | Posted on 4/2/2009 8:45:17 AM
 

Wan says ...
  Aku masih tak faham konsep reversible lepas baca pun. Sebab bahagian dalam semua side aku jahit tindan. Tak betulkan? Sepatutnya bahagian mulut beg je jahit tindan. Ceman anak bagi faham ni.. tulong tulong

Reply | Posted on 4/4/2009 9:46:27 AM
 

Wan says ...
  Akhirnya lepas baca kali ke3, saya faham jugak. Maknanya, yg gambar no 23 tu, jahit keliling kat mulut beg kan? dan tinggal 5" tu kat mulut beg utk tebalikkan kain?

Reply | Posted on 4/4/2009 10:25:37 AM
 

leila says ...
  wahhhh....best gilaaa....akak, kain memang kat ikea je ke yang ada???kenapala leila tak penah perasan blog akak nih....leila minat menjahit gak tapi takda asas...kalo jahit straight bleh la...

Reply | Posted on 4/5/2009 6:27:52 PM
 

naiz says ...
  wahh.. nie leh jd perangsang wat beg nie.
terima kasihh..

Reply | Posted on 4/7/2009 3:03:18 PM
 

kyrasha says ...
  Salam Maya,

saya ni baru nak belajar menjahit. ada bukak kelas ker? suka betul tgk menda2 nih. lg suka sejak saya ada anak pompuan. lagi la semangat nak belajar tuh meluap2. kain dah beli utk buat tote tapi mesin jahit plak takder lagi....huhuhuhu......wish me luck....kalo ada kelas ker let me know ya!

Reply | Posted on 6/20/2009 9:37:06 AM
 

maya says ...
  mekasih semua.

kyrasha,
saya tak bukak kelas pun (eerr.. pegi kelas pun tak pernah). saya pun bukan pandai sangat. cuma share apa yg saya tahu je.

betul.. saya start rajin menjahit ni bila lepas dapat anak pompuan. tengok baju jual mahal2... sebab tu rasa nak jahit sendiri je..

Reply | Posted on 6/20/2009 7:26:59 PM
 

QM says ...
  Salam perkenalan Maya

Saya ni pun macam Maya juga. Tak pernah pergi kelas dan ada anak perempuan. Dua orang. Memang...baju semua mahal2 baik buat sendiri.

Boleh tanya tak, kat mana beli kain buat tote beg ni...cantik la

Saya link blog maya ke blog saya ye

Reply | Posted on 7/28/2009 1:57:48 PM
 
maya replies ...
  hi QM,
salam perkenalan juga.
kain tu saya beli kat ikea.. banyak choice & design pun cantik2..

Reply | Posted on 8/1/2009 12:26:16 AM
 

gee says ...
  i try wat u totebag ni..jadikkk..tq

Reply | Posted on 8/18/2009 6:01:50 PM
 

Nura says ...
  Assalamualaikum Maya.

Salam perkenalan dari saya.
Baru saja ke link Maya ni. Tertarik betul dengan beg2 hasil jahitan Maya di sini. Kebetulan saya juga terfikir untuk belajar menjahit. Sesuatu yang boleh diwarisi kepada anak2 saya kelak.

Bila melihat hasil jahitan Maya, serasa bolehlah berguru dengan Maya. Itupun kalau Maya ada buka kelas dan lokasi Maya tak jauh dari rumah saya. Boleh saya tahu Maya di mana?
Adakah Maya ada membuka kelas menjahit sendiri? Harap sangat feedback dari Maya. ok?

Reply | Posted on 1/5/2010 4:07:15 PM
 
maya replies ...
  w'salam nura...

salam perkenalan.. tq rajin jenguk2 ke sini..
saya takde buat kelas pun.. & saya pun tahu yg sangat basic je.. dari situ je saya try & error.. sorry yer.. lagi pun macam tak sesuai saya jd guru sbb ilmu tak banyak mana pun... setakat tolong sikit2 tu boleh laa.. setakat yg saya mampu.. :D

Reply | Posted on 1/5/2010 5:00:13 PM
 

Fid says ...
  Maya
saya buat tali bag guna sekeping kain saja hahaha
lepas jahit terbalikan kalau malas tak jahit tindih dah..kalau rajin dan mood elok jahit..

then ohh u tinggal kat mulut bag ya utk terbalikkan...
saya plak tinggalkan kat lapisan lining dalam belah tepi...

Reply | Posted on 2/4/2010 10:21:18 PM
 
maya replies ...
  hi fid,
a'a.. kalau kain jenis nipis, memang senang buat cam tu.. tapi kalau heavy cotton, nak terbalikkan buleh menangis.. hahaha... lagi2 kalau tali panjang & kecik...

a'a.. tinggal kat tepi pun ok.. kat bawah bhgn dalam pun ok.. mana2 je asalkan lepas tu tersorok.. ;)

tq for dropping by!

Reply | Posted on 2/4/2010 11:04:10 PM
 

Shaza says ...
  Hai Maya, Salam perkenalan....
Tertarik sungguh dengan tote beg Maya tu terutama material kain..... Boleh tak akak minta tolong..... Akak berminat dengan kain tu.. dan nak tempah kain saja dari Maya. Akak dari Melaka.

Reply | Posted on 2/25/2010 10:06:12 AM
 

mamawidad says ...
  tringat masa form 3, project jahitan utk ERT PMR 1994, buat beg ginilah, tapi tali tu kasi tebal ltak span, cikgu ert waktutu kalau tak matikan jahitan ngan sembat, mau habih setengah masa, anak dara pemalas la, apa la, follow je la...

Reply | Posted on 4/18/2010 8:54:38 AM
 

anna says ...
  Salam Sis,

saya ni baru je dlm dunia cyber nih..hehe.. tapi minat juga buat beg2 nih.. best la tutorial sis..:)
kalau nak beli kain kat ikea tu belah mana yer..kat kedai sekitar ikea ke ? boleh tak nak tau nama kedai fabric tu..heee..sebab,setau saya ikea jual perabot,soft furnishing,tapi tak jual kain kan..

and, kalau senang,drop by lah kat blog saya yer..
mekasih..

Reply | Posted on 6/11/2010 9:32:15 PM
 

anna says ...
  lupa nak bagi nama blog :p
http://kiranascarf.blogspot.com

Reply | Posted on 6/11/2010 9:34:25 PM
 

cik Nini says ...
  saye dah cube buat tote bag ni..hasilnye cute! tq for sharing sis!!

Reply | Posted on 7/8/2010 12:47:56 PM
 

leeya jb says ...
  kak!!
nk minta nombor leyh??

Reply | Posted on 3/16/2011 9:20:42 PM
 

liasalia says ...
  salam kak maya.... =)
saya suke sgt tengok tote bag tu..comey
sy teringin nk bljr tp xde asas mejahit...ade ke buku atau cara laen utuk sy thu sekurang-kurangya basic jahit tote bag ...geram plak tgk cute semuanya.......

Reply | Posted on 3/29/2011 10:08:13 PM
 

fasya says ...
  Hi salam! Kenapa tak blh view gambar2 tuto ye? Sy berbesar hati sgt kalau akak blh repost tutorial ni.. Thank youu!! :)

Reply | Posted on 4/27/2014 11:16:32 PM
 

maya says ...
  salam fasya. thanks sebab bagitau.
dah ok tak sekarang?

Reply | Posted on 5/1/2014 5:09:55 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 8 + 5 =
 

 



Ottobre Sew Along by Zura
Jom Jahit by Tinihani
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server