HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Tutorial - Baju Kurung Teluk Belanga (Leher)
Wednesday, September 17, 2008
Posted on 9:42:17 PM | 13 Comments

ada yang tanya macammana nak potong bulatan pada leher baju kurung. so, inilah saya cuba explain. harap-harapnya faham, sebab memang susah nak explain cara bertulis ni kan. lain laa kalau face to face & segala material ada depan mata.


step 1: ambil sehelai kertas & buatkan bulatan pada kertas tu. yang macam tutorial sebelum ni, untuk saiz kanak-kanak setahun, buatkan bulatan berdiameter 4". bulatan ni buleh juga digunakan sehingga kanak-kanak berumur 3 tahun. untuk saiz seterusnya bolehlah besarkan sikit.


step 2: macam dalam gambar kat atas, kertas bentuk bulat tu dilipat 2, kemudian dilipat lagi hujungnya.


step 3: potongkan bahagian bucu (make sure yang dalam bulatan). ini adalah sebagai penanda bahagian tengah baju nanti.


step 4: yer, bahagian tengah baju bukanlah bahagian tengah bulatan. ini untuk jadikan bulatan leher tu kedepan sedikit, bukan sama-rata depan dan belakang.


step 5: tandakan tengah bahagian badan baju. caranya dengan melipat 4 badan baju. tandakan dengan memotong bucu macam cara kita potong pada bulatan tadi.


step 6: badan baju dilipat 2 memanjang. letakkan kertas yang dilipat 2 atasnya. pastikan bahagian tanda terletak pada tempat yang sama. potongkan ikut bulatan.


step 7: sebelum buka lipatan badan baju, potongkan sikit bahagian belah depan baju. maka, hasilnya macam gambar atas ni.

tips: untuk bahagian lapisan dalam, boleh pinkan sekali kain lapisan yang dilipat dua antara badan baju dan kertas bulat (pada step 6), sebelum memotong bulatan.. cara-cara nak cantumkan kain lapisan dan seterusnya, boleh ikut tutorial sebelum ni.

harap ni dapat membantu.. good luck!


~ Craft Tutorials, Baju Kurung | 13 Comments
 

rina says ...
  kain bunga2 tu kain betul ke tipu... lawalah kalu betul kain betul... mana beli.. kalu kain tu kain betullah...

Reply | Posted on 9/18/2008 10:06:58 AM
 

maya says ...
  kalau betul, nak beli ke? hehehe..

Reply | Posted on 9/18/2008 9:36:14 PM
 

anna says ...
  hi maya...

saya berminat untuk belajar menjahit baju kurung..bole x ajarkan....

Reply | Posted on 12/30/2008 11:09:57 AM
 

maya says ...
  anna: saya ni sebenarnya takler reti sangat nak aja orang.. tp mungkin saya buleh guide sikit2, tu pun mungkin jarak jauh saje.. lagipun saya takde buat kelas...

Reply | Posted on 12/30/2008 1:20:17 PM
 

Lydia says ...
  maya, step atas tu, kalau nak buat tuk leher girl dress boleh ke?

Reply | Posted on 3/24/2009 1:23:53 PM
 

nurul says ...
  nampak kemas. sya pon baru belajar jahit baju. dari buku n online jer.

macam man nak curi2 potong kain untuk org yg besar ye? terutama kalo pakai kain pasang2 tu..macam x cukup jer untuk baju. ada tips ke?

Reply | Posted on 4/3/2009 2:31:22 PM
 

RAIHANAH Taib says ...
  Terimakasih terlebih dahulu.sangat jelas penerangan anda.saya nk mula menjahit.

Reply | Posted on 7/14/2010 9:49:26 AM
 

nafisa81 says ...
  dah lama cari cara2 tebuk leher,..akhirnya berjumpa jua...

Reply | Posted on 7/19/2010 5:53:54 PM
 

juma says ...
  thankszzz sangt2

Reply | Posted on 9/15/2011 9:19:13 PM
 

juma says ...
  baru nak belajar jahit.. alhamdulillah... Allah bg petunjuk dapat cara mudah....

Reply | Posted on 9/15/2011 9:20:21 PM
 

shida says ...
  tq...xder nota buat baju cekak musang ker??mygf 2 sya xfhm...notanyer..

Reply | Posted on 9/17/2011 2:22:17 AM
 

yatt says ...
  sebelum ni dah belajar buat baju..tapi confius sket bahagian leher...tapi skrg dah faham...tq ye maya..

Reply | Posted on 2/11/2012 4:49:44 PM
 

mammamiastrawberry.blogspot.com says ...
  sebelum ni dah belajar buat baju..tapi confius sket bahagian leher...tapi skrg dah faham...tq ye maya..

Reply | Posted on 2/11/2012 4:51:49 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 12 + 8 =
 

 



Ottobre Sew Along by Zura
Jom Jahit by Tinihani
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server