HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Asal-usul Baju Kurung
Thursday, April 10, 2008
Posted on 10:04:17 AM | 2 Comments

Aku browse & browse maka terjumpalah ini.. nampak familiar kan..
Yer.. inilah baju kurung johor (atau baju kurung teluk belanga), yang dipanggil ghilála.. Cuma bezanya takde pesak.. Anyway.. kita memang ade banyak variasi baju kurung... setakat yang aku pernah buat, baju kurung johor, baju kurung pahang, baju kurung kedah & kebarung... ghilála tak pernah buat pulak.. :P

Sayang pulak kalau page tu hilang kan.. Info bagus tu.. so, aku paste sikit dari artikel asal..


I would assume: long, wide sleeves, on a long, wide tunic. My guess, based on what I have read so far in Pérčs, is that this style of tunic would have been called a ghilála – a ladies’ tunic with buttons at the collar (Pérčs, 179).
The Spanish Peacock

Kalau tengok dari pattern ni, baju ni besar giler. Bahu saje 30". Selalu dalam belas inci saje (bahu aku cume 14"). Tak tahulah kalau orang yang pakai memang bersaiz besar atau saje-saje baju dibesarkan. Panjang tangannya nampak pendek pulak, 20" saje. Tapi sangat kembang. Bila angkat buleh jadi macam pari-pari. Pesak pun sangat kembang. Dah jadi macam gaun. Mungkin itu fesyen mase tu, siape tahu. Artikel dia pasal baju ni tak banyak sangat. So, tak banyak jugalah info yang aku dapat. Harap lain-kali jumpa artikel lain pulak.. (Aku google "ghilála" jumpa pulak dalam bahasa Hindi.. huhu... tak paham sudah..)

Artikel penuh dan gambar dari: The Spanish Peacock - Women's Costume in Taifa Spain


Baju Kurung, Sewing Corner | 2 Comments
 

BELLA AMANDA ALICIA says ...
  I'M FINDING ABOUT BAJU KURUNG

Reply | Posted on 7/22/2010 8:29:29 PM
 

Zezebel says ...
  Salam Kenal.
Mungkin ni baju kurung orang Eropah kot.

Reply | Posted on 5/5/2011 3:30:57 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 14 + 4 =
 

 



Ottobre Sew Along by Zura
Jom Jahit by Tinihani
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

© My CrazyArtZone 2007-2014. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server