HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 
Dan Lain-lain

hitam dan putih, langsir dan bantal
Sunday, September 05, 2010
Posted on 12:00:43 AM | 7 Comments

raya dah makin dekat. akhirnya tingkap di dapur saya berlangsir. taklah ganaz mana pun. cuma elok sikit dari sebelum ni je. haha! sebelum ni cuma guna buluh bergulung tu dan gulung ke atas. huhu! oklah kan. dah tutup cam ni tak lah risau orang nampak saya nak menyeksis pakai spaghetti strap dalam rumah lagikan.

ada macam cacat (yang tak berapa nampak harapnya) sikit. belah bawah tu nampak kurang kedut. kain tak cukup. haha! saya buat ni pun sebab ada lebih kain langsir untuk studio menjahit saya tu. sib baik ok jugak kan walau pun kain macam tak cukup.. sebelum ada yang tanya, kain ni saya beli kat ikea, awal tahun hari tu.

perasan tak, jiran belakang rumah saya cat dinding belakang rumah dia dengan warna oren. memang sangat meriah lah. lagi-lagi kalau tengah panas terik. suatu hari nanti nak buat photoshoot kat situ lah, mesti comel background oren. :P eh.. eh. tercerita pasal jiran lak. uppss..

yang ini pulak bantal lama bersarung baru. warna hitam. untuk diletak di kereta yang berwarna putih gitu. match sangatlah kononnya. dalam kereta saya memang kena ada bantal. sebab melly, walaupun perjalanan ke neseri cuma 2 minit, dia tetap akan terbaring tidur. lepas bersarung baru ni, bolehlah bantal tu camouflage dengan kusyen berwarna hitam. haha! kalau kotor pun tak nampak. senang sangat.


Dan Lain-lain, Sewing Corner | 7 Comments
 

notice board
Friday, March 19, 2010
Posted on 7:28:33 AM | 10 Comments

saiz adalah 24" x 19".


hahhahhah! boleh tak skirt melly sama ngan notice board? lol! sabar jer lah. layankan saja mama kamu ni, melly.. hahaha!

ok. saya dapat idea yang sangat best ni dari Snazzy & Such. brilliant sungguh idea itu kan? tq tinn!

sebenarnya dah lama saya nak ada notice board. awal dulu saya beli white board. ingatkan senang lah kan. tapi..... asik saja diminta oleh elman & melly. makanya menjadi hak mereka sudah. dan lagi selalu saja tulisan tu terpadam. tak brilliant sungguh idea papan putih. untuk belajar boleh lah kan?

tapi lepas tengok tutorial tu, saya terasa macam... apesal mende macam ni pun saya tak boleh fikir?... hahahahaha! nampak sangat kering idea kan.


nota-nota dilekat menggunakan jarum peniti.


tapi saya tak guna batting tu pun sebab saya memang takde pun batting tu. frame pun saya takde. yang saya ada cuma gabus styrofoam. itupun bukan saya punya sebenarnya. suami saya punya. dah lama gabus tu lepak dalam store tu. entah apa tujuan asalnya pun saya tak ingat.

makanya, dengan lidah yang lemah lembut, saya pun minta izin suami saya untuk memotong sedikit gabus tu, dan memberikannya kepada saya.. hehe... bagus dapat barang free.

lepas tu, kain tu saya balutkan keseluruhan gabus tu, depan dan belakang, siap jahit tepi lagi. kain pun saya jahit supaya bercantum.. tapi ada lubang atas dan bawah untuk masukkan gabus tu. kain lebih, saya lipatkan ke belakang dan lekatkan ke gabus dengan menggunakan berpuluh-puluh jarum peniti kontot yang saya tidak gunakan lagi (sebab dah pandai guna jarum peniti yang panjang).

notice board comel saya tu, saya lekat ke dinding guna double sided tape saja tu. tak taulah berapa lama boleh bertahan. sama-samalah kita saksikan hoh!... :D

nota kaki: gabus/styrofoam/polystyrene -- adalah merujuk kepada perkara yang sama...


Dan Lain-lain, Sewing Corner | 10 Comments
 

Dari sarung bantal peluk menjadi sarung bantal
Thursday, December 03, 2009
Posted on 11:40:53 PM | 18 Comments

Tajuk sikit punya cun kan, dah macam peribahasa bunyinya. Agak-agak apa maknanya?

Saya mula tidak berbantal peluk semasa tidur semenjak saya duduk di asrama, 20 tahun yang lepas. Dulu tak nampak sangat im