HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Box Pleat Skirt Tutorial
Monday, April 05, 2010
Posted on 5:20:52 PM | 20 Comments

sebenarnya kan, saya tak terfikir pun di sebalik tabir pembikinan chocolate pie saya tu dijadikan tutorial. haha! saja je saya letak gambar-gambar tu untuk naikkan semangat kawan-kawan. haha!

tapi since orang pun rasa tu macam tutorial, saya rasa tak best pulak sebab tak lengkap. ni saya bagi ukuran untuk box pleat tu. saya bagi contoh untuk lebar je. panjang boleh ikut suka.

untuk kiraan, setiap sepasang kain ni, akan jadi 3" lebar. means, bila saya ada 8 pasang (16 helai), saya akan dapat:

3 x 8 = 24" lebar yang juga merupakan ukuran punggung + keselesaan.

maksudnya, kalau nak lebar lagi, boleh ditambahkan pasangan kain, atau dilebarkan kain yang berwarna coklat gelap (bahagian 3") . kalau nak lagi kecik, boleh kurangkan ukuran untuk kain berwarna coklat gelap tu (yang bahagian 3") tapi jangan kurang dari 2". (maintain lipatan tu 1/2" ye..)

16 helai kain-kain tadi dicantum berselang-seli.

kain yang dah dicantum.

lepas siap semua di box-pleat kan, dan dicantumkan menjadi bulatan, ukur balik saiz bulatan dan baru guntingkan kain untuk bahagian pinggang. selalu saya buat 3" termasuk bahagian bergetah.

tada!! siaplah skirt cheerleaders kita.. :D
harap dapat membantu..

<

nota tambahan: klik sini untuk tengok saiz skirt sebagai rujukan.


~ Craft Tutorials, Sewalong With Maya | 20 Comments
 

Myza says ...
  Yeay, nasib baik Maya dah bagi ukuran.
Teringin gak nak buat tapi tak daya nak tengok tutorial yang Maya bagi link hari tu (sebab tak paham.. hahahah).
Macam ni lagi senang. Jelas dan terang.
Kena shopping kain nampaknya ni.

Reply | Posted on 4/5/2010 5:47:50 PM
 
maya replies ...
  sebenarnya memang susah gak nak explain.. sebab tu saya guna gambar.. kalau depan-depan lagi senang sebenarnya..

Reply | Posted on 4/6/2010 9:00:20 AM
 

diesha says ...
  ermm... baru je nak roger tanya ukurannya.....tutorial dah depan mata...mekasih maya... :D

Reply | Posted on 4/5/2010 6:39:40 PM
 
maya replies ...
  :D sila- sila..

Reply | Posted on 4/6/2010 8:59:10 AM
 

dda ly says ...
  tnx a lot cik maya!kalau tak keberatan tunjukkan sket bahagian pinggang cmano nk wat leh?hihi bg betis nak peha namenye..tp saye nih, agak2 lembab sket la cik maya...*blink blink*

Reply | Posted on 4/5/2010 8:43:46 PM
 
maya replies ...
  dda ly,
bukan masalh betis ke peha, tapi itulah assignmentnya... kan kalau kat sekolah dulu tiap subject ade homework & assigment kan? ha.. ni pun saya nak bg assignment ni.. :D

gud luck!

Reply | Posted on 4/6/2010 8:56:07 AM
 

suzie says ...
  alamak maya, sy dah siap buat dah br keluar tute.
patutlah sy punya cam x cun je..x sama ukuran ngan sifu rupanya..
jom lawat blog sy utk tgk pleated skirt yg x seberapa tu..

Reply | Posted on 4/5/2010 9:43:13 PM
 
maya replies ...
  sebenarnya ukuran tu ikut masing-masing. skirt yang saya buat sebelum ni pun (yg pakai 1 jenis corak je) bukan ukuran yg ni. yang ni saya baru jer figure out masa mengukur-ngukur nak potong kain.. sebab nak adjust bagi cukup kain...

Reply | Posted on 4/6/2010 8:58:43 AM
 

tinytini says ...
  alhamdulillah, kakmaya ada bg tutorial..saya ada tengok link yg kak maya bagi, kiranya kak maya lg hebat sbb jauh lg cantik dari yg gambar tu..saya baru nakstart wat, tp mesin lak rosak..harapnya sempat wat..ada tarikh tutup ke?thanks..

Reply | Posted on 4/6/2010 10:00:07 AM
 
maya replies ...
  tini,
tq! tarikh tutup end of april

Reply | Posted on 4/6/2010 10:01:54 AM
 

Fydda says ...
  Hu..hu..ada gak tutorial akhirnya...nak mintak tp seganlah...nak try buat nih! Thanks Maya...

Reply | Posted on 4/6/2010 1:42:54 PM
 
maya replies ...
  pasni jangan lupa buat tau..
saya dah tak sabar nak kumpul semua gambar ni.. :D

Reply | Posted on 4/9/2010 7:02:03 PM
 

misa says ...
  maya,

thanks for the tutorial! wajib buat ni!

adei.. list 'to do' dah berjela2.. bilaaaaa mau mula!!
semangat ada.. tp tiap kali pegang mesin..
"ibuuuuu.. ibuuuuuu.." hahhaa...

Reply | Posted on 4/8/2010 9:42:07 AM
 
maya replies ...
  wajib.. wajib... haha..
ape kata project yg ni kasi potong que?
duk atas sekali... menarik tak idea tu?
hehehe..

Reply | Posted on 4/9/2010 7:02:43 PM
 

zu_e9 says ...
  alhamdulillah...
thanks akak ..bg tutorial bergambar lg..
br je kt nk nk tanya size cane..hahaha..
ni dok practis atas kertas lg ni..
xfhm2 lagi...hihihi
slow sikit bab ni..huhuhu..
harap2 sempatla sy siapkan ni... :)

Reply | Posted on 4/8/2010 11:26:21 AM
 
maya replies ...
  tak pe zu.. pelan2...
bila kita belajar bila figure out sendiri..
mana tau jadi fesyen lain pulak.. kan?

Reply | Posted on 4/9/2010 7:03:39 PM
 

sha@mama tina says ...
  Salam Maya.. sy jalan-jalan & terjumpa blog yg da boom nih..best sgt. sy sebenarnya nk cari tutorial untuk buat sarung bakul sampah. tapi tak jumpa. Boleh tak maya buat tutorial bakul sampah tu? kalau tak pun Maya tau tak kat mana boleh saya refer utk buat?

saya ni baru belajar2 menjahit. Jahit yg lurus pun tak pass A+ lagi nih hihihi.. so kalau boleh nakkan tutorial utk org yg baru belajar lah..boleh tak? tq

Reply | Posted on 9/3/2010 7:02:46 AM
 

siti says ...
  loving your sewalongs.. bestnye tengok. Tak sabar nak try and suruh my doter modelkan.. Thank you! thank you!...

Reply | Posted on 9/21/2010 11:38:47 AM
 

thendral says ...
  This skirt is very cute. I hope I can follow it through pictures. I'll try to make one such for my daughter.

Reply | Posted on 2/10/2011 1:23:31 PM
 

farmys says ...
  maya.. baru nk try buat..almaklumlah baru dpt bb girl..
pastu baru 3 bulan, so lipatan tu sy wat kecik2..
tak nampak sgt box-pleat tu..

nampaknya kena try lg ni.. heheee

Reply | Posted on 7/1/2011 4:39:03 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 19 + 7 =
 

 



Ottobre Sew Along by Zura
Jom Jahit by Tinihani
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server