HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Cerita bunga lagi
Saturday, May 10, 2014
Posted on 8:03:04 AM | 0 Comments

Kita sambung lagi cerita bunga ya. Baru 4 entries, so belum tahap obses lagi kot. Haha.. Kali ni saya nak cerita pasal nama bunga yang ada di rumah saya buat masa ini. Saya bukanlah expert. Jadi memang jenuh nak mencari nama bunga ni.

Inilah barisan terbaru di car porch rumah saya. Biasalah kan, boring-boring tukar baris. Boring lagi tukar baris lagi. Jangan pokok-pokok ni pening sudah.

Yang putih tu nama dia Hydrangea ataupun nama Melayunya bunga Tiga Bulan. Hah haa comel je nama.. Kenapa nama dia Tiga Bulan? Sebab... bunga dia boleh tahan tiga bulan. Best betul. Nama lain bunga ni ialah bunga Siti Zubaidah. Bunga ni sebenarnya beracun. Saya pun baru tau. Jadi kena ambik extra precaution lah nampaknya. Jangan sampai dicapai budak kecik tu. Bahaya kalau dia masukkan mulut.

Yang purple tu pulak namanya Mona Lavender. Walaupun rupa ada ala-ala lavender, tapi tak ada bau, maka dietakkan nama Mona dipangkalnya. Bukan main sedap namanya ya.. cantik pun cantik.

Yang kuning dan oren tu namanya Tapak Dara atau nama orang putihnya Geranium. Buat masa ni ada dua warna ni jer lah kat rumah saya ni. Yang bunga kecik-kecik kat depan tu namanya dianthus. Tapi nampak macam tak tahan lama lak jangka hayat pokok tu..

Yang ni rasanya semua orang pun tau. Bunga Ros. Yang ni ros kampung. Kecik-kecik je bunganya.

Ok. Sampai sini dulu... Selamat berhujung minggu!


Corat-Coret, My Garden, Kisah Saya | 0 Comments
 

Projek Kebun Belakang Rumah.
Monday, May 05, 2014
Posted on 9:28:41 AM | 1 Comments

Kan dah terseronok bercerita dekat sini.

Saya nak cerita pasal projek Sabtu lepas. Projek membaik pulih belakang rumah biar lebih happening dan cantik dan sedap mata memandang.

Seperti yang dikaji-kaji, difikir-fikir dan dirancang, kami gunakan kayu pallet untuk buat vertical garden. Terima kasih banyak-banyak untuk encik suami yang bersungguh-sungguh menrealisasikan impian isterinya yang julung-julung ini.


Dari mencari kayu pallet, bertukang dan mengecat. I lap you banyak-banyak lah. I tolong sikit-sikit jer, sampai jari pun I ketuk dengan tukul besi. Sakit giler.


Inilah hasilnya bila dah siap. Container botingkek-tingkek. Nampak yummi sangat kan? Almaklumlah kawasan rumah tak ada tanah. So, kena carilah alternative lain, kan?

Haha.. pokok belum banyak lagi yang nak ditanam dalam container tu. Yang nampak atas sekali tu pokok kesum. Makcik saya yang tanam. Saya tolong hias je. Harap-harap cik kesum serasilah duduk tempat baru ni ya.


Bawah-bawah sikit pada cik kesum tu, tempat tinggal cik pegaga. Tapi ni bukan pegaga yang yang sayur tu. Tapi still boleh dibuat ulam, tapi suami saya tak suka pegaga ni. Takpe lah.. letak dulu sementara ada tanah kosong ni. Sementara kita jumpa pegaga betul ya.


Ke tepi sikit, tiga-tiga pokok ni saya angkut dari kampung. Mak saya yang semaikan. Terima kasih banyak-banyak mak.


Last but not least. Ini bunga pokok terung. Baru beli. Haha! Harap-harap cik terung pun serasi dengan tempat ni ya.

Memang berkebun ni betul-betul terapi jiwa. Tambah pula peluh-peluh mengalir memang dah macam bersenam. Orang kata, setitik peluh petani umpama sebutir beras. Eh.. situ pulak. Jenuh nak cari tempat nak tanam padi macam ni..

Jumpa lagi!


Corat-Coret, My Garden | 1 Comments
 

When can I have you like this?
Saturday, May 03, 2014
Posted on 4:27:23 PM | 0 Comments

Dear garden,

When can I have you like this?

Eh.

25 recipes of Great Containers for Gardening


Corat-Coret, My Garden | 0 Comments
 

Berkebun Bunga Terapi Jiwa
Thursday, May 01, 2014
Posted on 6:48:35 PM | 3 Comments

Haiii...
Lamanya tak mengupdate blog. Entah ada lagi ke yang baca.

Tapi.. eh. Ada lagi ke blog zaman sekarang? :p

Oklah. Life been busy with kerja. Kerja kerja kerja. Hai laaa.. entah bila nak sudah.

Dalam mencari sesuatu yang boleh buat penawar hati, pengubat jiwa, penenang rasa, rupanya ada di laman sendiri (lamanlah sangat). Pokok yang separa hidup tak hidup tu.. eh.. hidup tu memang hidup cuma kurang kasih sayang kot. Kurus je. Ok. Jom kita lebihkan kasih sayang pada pokok-pokok ni.

Operasi bermula. Research.

Terima kasih lah internet memudahkan kerja saya. Terutamanya Pinterest (follow laa saya, mayacaz. Hehe..) Banyak tips yang saya dapat. Banyak idea yang saya kumpul. Banyak semangat yang berjaya disedut.

Makanya hari ni kita ke kebun bunga. Suami saya cadangkan pergi ke area Hospital Sg Buloh. Saya pergi jer lah, padahal bukan dia ikut pun. Banyak pilihan compare dengan nursery yang kat kat Jalan Kuala Selangor tu. Murah pun murah.

Amacam? Teruja tak? Meh tengok lagi.

Oklah cukup dua jer gambar kat nursery. Ada banyak nursery kiri kanan jalan. Tinggal pilih je. Tu pun tadi dah penuh bonet kereta. Lain kali kita ulang lagi ya.


Inilah hasil rembatan. Bila sampai rumah macam... eh.. sikit je.. haha.


Ni yang saya dah prepare 2 hari lepas. Kali ni saya nak guna konsep container gardening. Konsep macam gubahan gak. Kena ada yang tinggi, yang rendah, filler, yang berjuntai.. tapi pokok yang berjuntai saya belum jumpa lagi.

Selepas sejam ade laa kot maka siaplah sudah bunga-bunga ni saya gubahkan.


Ini barisan pertama.


Dan ini barisan kedua. Tak sabar nak tunggu mereka ni membesar. Biar nampak penuh.


Ni antara pokok yang dah besar sikit. Sebab saya guna pokok yang sedia ada kat rumah. Sebelum ni memang tanam sejenis pokok je dalam satu pasu. So saya pecah-pecahkan dan combine dengan pokok lain.


Ini lagi satu.

Seronok tengok bila dah dikumpul cantik-cantik macam ni. Teringat pokok bunga akar dani saya yang dah ditebang 2011 yang lepas. Takpe. Nanti kita buat lagi ya.

Jumpa lagi!


Corat-Coret, My Garden | 3 Comments
 

Menanam Bawang di Tepi Tingkap
Friday, January 24, 2014
Posted on 4:39:29 PM | 3 Comments



Memang menarik kan idea ni. Boleh tanam pokok-pokok lain pulak.

Pokok?
Pokok pelam?

Link kat bawah ni ada tunjuk cara-cara nak tanam bawang botingkek-tingkek nih:

auntiedogmasgardenspot.wordpress.com

Selamat berkebun!


Corat-Coret, My Garden, Ceritus | 3 Comments
 

{Newer Post} ..::.. {Older Post}


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server