HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Skirt Tutorial
Thursday, March 11, 2010
Posted on 10:16:13 PM | 21 Comments

masa kecik dulu, saya suka sangat pakai skirt. dan kebanyakan skirt saya dulu, dijahit sendiri oleh mak saya. yang paling saya ingat, skirt kembang bulat warna biru, yang mana kain dipotong bentuk bulat. sampai sekarang saya boleh terbayang macammana mak saya buat dulu. juga skirt ropol kotak-kotak warna biru. memang saya pakai sampai tak boleh pakai. masa tu, design kain kotak-kotak memang tengah glemer.

ok. kita tinggalkan dulu cerita lama. sampai masanya saya pula yang buat skirt untuk anak saya. ini antara tutorial skirt yang free yang pernah saya jumpa ni internet.

The Market Skirt

untuk yang ini, bukan saja skirt yang comel, tapi tak tahan betul tengok barisan budak-budak comel tu kan. best betul kalau boleh buat fotografi macam ni.
Tutorial Link


Circle skirt

haa.. lebih kurang macam ni lah bentuknya skirt kembang bulat yang saya cerita kat atas tu. cuma takdelah pulak mak saya letakkan talipinggang kain tu kan. dan skirt saya pulak tu tak bercorak. saya pernah buat skirt bulat macam ni, tapi cantumkan pada baju, maka jadilah dress kembang bulat, yang saya panggil merry-go-round.
Tutorial Link 1
Tutorial Link 2


Twirly Skirt Tutorial

inilah tutorial skirt yang paling glemer dan ramai orang refer rasanya. :)
ok, ini yang paling simple. boleh start dengan yang ini dulu. dan boleh juga jamu mata tengok-tengok hasil dari orang lain di flickr group. boleh dapat idea nak pakai kain corak apa juga.
Tutorial Link.


Ruffled Skirts Tutorial

ropol-ropol tu buat skirt ni nampak sangat girly. comel sangat kalau nampak budak perempuan terpusing-pusing gayakan skirt.
Tutorial Link


Layered circle skirt

yang ini agak advance. rasanya, agak letih jugak nak membuatnya... tapi sangat cantik.. sesuai untuk acara-acara penting macam birthday party diri sendiri kan?
Tutorial Link.


Boleh lah share kalau ada lagi tutorial skirt yang comel-comel. Selamat berkraf di hujung minggu!


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, ~ The Craft Links | 21 Comments
 

DeLLa says ...
  maya..thanks again sbb sudi share links ni...harus di coba...ni yg naik sheikh giler beli kain..adoiii..kopak

Reply | Posted on 3/12/2010 8:20:31 AM
 
maya replies ...
  welcome..
buat ler.. pastu buleh share hasilnya..
tak tahan tengok skirt comel2 tu kan..

Reply | Posted on 3/12/2010 6:12:30 PM
 

rina says ...
  jomlah kumpul anak2 dara MJ. kita buat poyografi cam tu gak. jom jom...

Reply | Posted on 3/12/2010 8:53:21 AM
 
maya replies ...
  memang poyo..
lagi2 kalau dapat aji/hasnul yg jd fotograper nye kan.. uisshhh... buleh nangis sbb poyo sangat.. geng penang xmo turun ke?

Reply | Posted on 3/12/2010 6:13:44 PM
 

d u r a says ...
  rasa macam nak buat circle skirt la lepas ni.
thanks for the link!

Reply | Posted on 3/12/2010 9:20:41 AM
 
maya replies ...
  buatlah dura.. memang comel circle skirt tu..

Reply | Posted on 3/12/2010 6:16:36 PM
 

sellynna says ...
  adeh.. ade jugak yg suh anak teruna kt rumah tu pakai skirt.. hahahahaha... xpe.. jahit tuk anak2 buah je la..

Reply | Posted on 3/12/2010 12:25:21 PM
 
maya replies ...
  kekekkeke...
jangan sellynna.. nanti tersyok pulak dia.. payah gak.. kakakka..
ataupun buat je kat diri sendiri..

Reply | Posted on 3/12/2010 6:17:30 PM
 

azee says ...
  thx maya for the link info.. xsesabo nk wat.. bile la tu..huhuu

Reply | Posted on 3/12/2010 1:14:42 PM
 
maya replies ...
  welcome.. buat.. buat.. jgn tak buat.. senang je tu..

Reply | Posted on 3/12/2010 6:18:11 PM
 

shu says ...
  tq maya utk tutorial2 skirt ni. dah try buat circle skirt..tp masalah kat pinggang la. mcmana yerk nak jahit waistband tu? almaklum br nak berjinak2 dgn menjahit =)

Reply | Posted on 3/29/2010 2:20:10 PM
 

mazuen says ...
  Hello Kak Maya, Nak tanya, do you sew skirt for adult? I am really2 looking for any hadnmade adult skirt. Saw at etsy this one seller from China but its quite expensive and cant afford it. Suggest you sew skirt for adult and I would like to place an order. The above etsy link is ( http://www.etsy.com/shop/xiaolizi ) just for you to get the idea what I m looking for. Thanks! cheers...

Reply | Posted on 7/29/2010 11:56:49 AM
 

emafiya says ...
  as-salam..maya.. 5starz for yr sweet skirts.. suker sgt.. utk jualan @ tempahan ader tak? :)

Reply | Posted on 2/21/2011 2:16:42 PM
 

hidayah says ...
  thanks sgt sebab share tutorial ni.. mmg nak bt skirt untuk anak dara saya ni...saya pun nak bt untuk diri sendiri jugak... hasil kerja sendiri bile pakai rase cam lagi best....hehe,... lagi2 untuk saya yg baru nak berjinak2 dalam dunia kraf yang best ni..thanks again...

Reply | Posted on 5/18/2011 1:19:43 PM
 

Su says ...
  thanks Maya...best sgt jumpa blog awak....disaat saya baru berjinak2 menjahit gaun kanak2 n now skirt pulak.....erm....tak sabor nak cuba....

Reply | Posted on 6/19/2011 9:51:04 PM
 

Linda says ...
  salam..sy org bru kat sini..impressed sgt dgn skirt2 u..trigin nk blaja jahit..hehehe..kain u cute2 la..bli kat mn?

Reply | Posted on 7/29/2011 4:55:20 PM
 
maya replies ...
  salam linda,

kain boleh beli kat http://www.lovemelotscreations.com/ atau pun pegi ke http://craftzone-my.blogspot.com/ boleh pilih dari mana-mana kedai kat situ..

selamat berkraf! :)

Reply | Posted on 7/31/2011 2:52:16 PM
 

asnita says ...
  hi..memang suka sgt dgn hasil tangan maya...banyak input dan thanks 4 sharing utk segala info yg diberi.. ;)

Reply | Posted on 8/15/2011 3:46:51 PM
 

rasyiqah says ...
  Kak , takde buat skirt utk org dewasa ke?

Reply | Posted on 1/26/2012 2:45:44 PM
 

shikin says ...
  cantik sangat2.. i like.. anyway thanx for sharing your skills..

Reply | Posted on 11/1/2012 10:50:39 AM
 

riena says ...
  hai maya....cantik sangat jahitan skirt awak...kalau saya nak tempah untuk orang dewasa dan kanak-kanak boleh tak?

Reply | Posted on 9/9/2013 2:59:34 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 9 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server