HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

How to use rolled hem foot
Thursday, January 21, 2010
Posted on 7:13:03 AM | 37 Comments

hari tu saya janji nak buat tutorial rolled hem foot ni versi bahasa melayu kan.

sori eh arni, tutorial lambat sikit sebab dah lama tak guna tapak kelim ni. jadi sempena saya sedang menggunakannya hari ni, saya ambik-ambik gambar.

mula-mula sekali kene lipat hujung kain macam kita nak jahit kelim biasa tu.

lepas tu jahitkan 4-5 jahitan, pun macam biasa, macam sebelum guna tapak ni.

kemudian, pastikan jarum ke bawah, dan kita naikkan kain masuk ke dalam tapak macam gambar atas tu. kalau susah, naikkan tapak tu sikit-sikit sambil adjust kain.

lepas tu boleh terus jahit. senang ada tapak ni, pejam mata pun boleh. haha.. taklah.. sebenarnya bagi senang sikit je, bagi halus sikit kemasan tu. still kita kene control betul-betul. nak pecut boleh, kalau dah tere ya. kalau belum tere nak pecut juga pun dah boleh. lepas tu kena tetas, saya tak tanggung.

ok. saya masih juga jahit pelan-pelan dan ia mencuri masa yang agak lama juga nak disiapkan. tapi inilah hasilnya yang sangat memuaskan. :D


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, Tools | 37 Comments
 

rina says ...
  ooo ni nk jahit kaki2 kain ek... ke apa. al maklum saya budak buta jahit

Reply | Posted on 1/21/2010 8:31:13 AM
 
maya replies ...
  betul lah tu... nak jahit hujung2 kain.. buat ler.. :D

Reply | Posted on 1/21/2010 9:02:03 AM
 

Som says ...
  Maya.. saya kan... suka jahit zig zag pakai tapak ni... Kalau jahit pakai kain jersey, guna tapak ni n zig zag kan dia.. lagi comel.. dah mcm patten plak .. (comel itu mungkin hanya perasaan ku..) hehehehe

Reply | Posted on 1/21/2010 9:11:54 AM
 
maya replies ...
  ooohh ye? saya tak pernah buat kat kain jersey.. som tunjuklah kecomelannya itu. saya nak tengok.. :D

cop! saya agak dia jadi macam beralun2 cam tu ke?

Reply | Posted on 1/21/2010 9:33:08 AM
 

Som replies ...
  yer.. beralun lah perkataan dia. hahahah. tadi masa tulis tak boleh nak pk perkataan itu. :))

Reply | Posted on 1/21/2010 11:31:10 AM
 

diesha says ...
  ermm bagus nya maya rajin buat tutorial ni..sbb baru je beberapa hari lepas saya try guna tapak ni(dah lama tu dalam simpanan :p)..hehe hampess tak jadi...ku-tak-tahu-caranya hehe...sekarang blehla ..thanks Cikgu...hehe

Reply | Posted on 1/21/2010 9:29:01 AM
 
maya replies ...
  hehe diesha.. sama-sama.

tutorial simple je.. tapi alhamdulillah kalau dapat membantu.. saya pun masih belajar lagi..

Reply | Posted on 1/21/2010 9:34:56 AM
 

fathiah says ...
  kak..baru sy tau rolled hem foot tu bole utk jahit lurus... sy di ajar jahit zig zag je...ohh betapa lurus nya sy...hehe..lps ni kena explore and try & error laa kan..dgn harapan jarum tak patah..haha..
btw tq kak

Reply | Posted on 1/21/2010 10:11:59 AM
 
maya replies ...
  dudlu masa kecik-kecik, saya selalu tengok mak saya pakai mende ni... tu saya tau.. kalau tak, saya pun tak tau...

try je.. takde patah rasanya..

Reply | Posted on 1/21/2010 1:38:19 PM
 

wan says ...
  rolled hem foot dlm bahasa melayu apa ye? .. hehe.. soalan drp org bru belajar..

Reply | Posted on 1/21/2010 1:17:56 PM
 
maya replies ...
  translate direct buleh ke?
rolled adalah bergulung, hem adalah kelim, foot adalah tapak..
okey.. tapak kelim bergulung boleh ke? kekekeke..

entah ler.. saya pun tak tahu... hahahha

Reply | Posted on 1/21/2010 1:36:52 PM
 

arni says ...
  waaa.... TQ TQ pada maya. memang sangat jelas tuto dan gambarnyer.. ni yang best tuto maya ni. Dah try dah jahit dgn tuto maya ni.. hujung kain guna benang yang contras dengan warna kain buat jahit zigzag memang cantik pada gaun or top girl saya...

saya pu sama x boleh laju2 nanti terbabas landasan.. biar lambat asal selamat dan cantik.. hehe.. i ow u haaa

Reply | Posted on 1/21/2010 1:51:52 PM
 

maya says ...
  :D welcome welcome...

sila peraga, saya nak tengok hasilnya... hehehhehe

Reply | Posted on 1/21/2010 8:57:55 PM
 

Zura says ...
  mai, aku ada ler 5 kali try guna tapak ni dulu hampess tak jadi....ni ada tute ko ni akan ku cuba kali ke 6, harap2 jadi ler ekekeke...thanks my fren..

Reply | Posted on 1/21/2010 9:37:11 PM
 
maya replies ...
  ooohhh... hopefully jadikkkk.. bagitau yer..

Reply | Posted on 1/21/2010 10:04:34 PM
 

Zura replies ...
  huhhu...mai, ni aku br lepas cuba..uwaaa...takleh gak...susah gila nk naikkan kain..mcm tak masuk je pastu dia keluar dr landasan bila jait. aku br perasan tapak kita cam beza sket...maybe aku punya ni ada flaw kot (alasan la tu padahal aku tak pandai guna ekeke)

Reply | Posted on 1/24/2010 2:38:40 PM
 

suezie says ...
  maya tahu tak camner nak guna jarum 2 tuh..

Reply | Posted on 1/26/2010 2:28:52 PM
 
maya replies ...
  saya tak pernah guna jarum dua.. tapi ada tutorial dari tinihani: http://tinihani.blogspot.com/2010/01/cara-memasang-twin-needle.html

try ler..

Reply | Posted on 1/26/2010 10:07:41 PM
 

sellynna says ...
  da tgk tute mai ni, terus carik tapak kt kedai repair mesin jait.. mmg rega tapak ni RM12 ke? bleh tahan jugak reganya.. lom try lagik.. harap2 menjadik..

Reply | Posted on 1/26/2010 3:51:54 PM
 
maya replies ...
  saya tak ingat lak rege dia.. tapi around gitu gak kot sbb rasanya masa saya beli tu terfikir cam tu gak.. huhu.. & kalau nak tahu saya simpan lama jugak sebelum saya betul2 tahu cara nak guna...

Reply | Posted on 1/26/2010 10:18:00 PM
 

nidji says ...