HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

FAQs - Part 2
Saturday, July 18, 2009
Posted on 1:40:39 PM | 11 Comments

q: kat mana beli felt?
a: saya pernah beli di craft world. harga dia agak mahal, tapi saya sangat suka kualitinya. saya juga pernah beli online di beberapa kedai di craftzone-my.blogspot.com


q: macammana nak jahit bahagian tepi felt pada klip rambut tu?
a: namanya blanket stitch. sila klik sini untuk tutorial blanket stitch


q: untuk jahit nama pada baju tu, maya guna jahitan jenis apa?
a: saya guna backstitch. sila klik sini untuk tutorial backstitch. atau klik sini untuk banyak lagi jenis jahitan.

q: guna benang apa?
a: ada yang saya guna benang dmc untuk cross-stitch. benang biasa pun saya layan, cuma kena dilapis-lapis.

q: awak dah letak barang kat etsy?
a: tak. saya belum bersedia. lagi pun takde apa yang saya nak letak kat sana.


q: kat mana nak buat label?
a: saya buat label dengan kasihabadi.com, guna gross grain ribbon. mase tu saya tak jumpa lagi woven label yang saya mampu beli. tapi baru ni saya baca alviana order labelnya sendiri dari fancyweaver di hong kong. dan saya rasa harganya sangat menarik.


q: maya ada bukak kelas ke?
a: errkk.. takde. saya tak layak nak bukak kelas jahit pun sebenarnya. tutorial tu pun saya saja nak kongsi apa yang saya tahu dan macammana saya buat dengan cara saya. banyak lagi kurangnya.


q: macammana nak tentukan harga?
a: sebenarnya ia sangat bergantung kepada individu tu sendiri. tapi ada banyak panduan yang boleh kita ikut. entry ni, entry ni dan entry ni antara panduan macammana sepatutnya harga barang buatan tangan ditentukan.


Made by Maya, FAQs, Sewing Corner | 11 Comments
 

newbie says ...
  hi maya..i silent reader dalam blog u ni. I mmg minat nak start menjahit. Boleh u suggest kan mesin jahit mana yg bagus then sesuai tuk newbie. Tak nak la mahal sangat kot....tq.

Reply | Posted on 7/24/2009 9:49:45 AM
 

maya says ...
  hi newbie,
kalau nak suggest yang mana bagus tu saya tak reti. sebab saya pun guna satu jenis je. mesin jahit singer. dari dulu sampai sekarang.

yang saya punya, dah dekat 10 tahun saya guna.. ok je.. mesin jahit portable.. model lama.. kalau pi kedai singer ade banyak jenis.. pilih je lah nak yang mana.. yg saya punya memnag yang murah je..

Reply | Posted on 7/24/2009 10:12:44 AM
 

kamal says ...
  salam, kat mana nak tempah/buat label ( cthnya nak letak jenama nama sendiri )

thanks a lot.

Reply | Posted on 8/10/2009 10:31:29 AM
 
maya replies ...
  errmmm... eh? macam dah ade jawapan kat atas tu... soalan ke5..
nak tau yg mane pulak yer?

Reply | Posted on 8/10/2009 11:06:04 AM
 

kamal says ...
  salam,

sori silap soalan...maksud saya label tag...nak jahit kat bawah tudung ke atau kat belakang leher baju....sori

Reply | Posted on 8/10/2009 5:08:32 PM
 
maya replies ...
  salam kamal..
rasanya itulah benda yang sama... label tag lah tu..
awak ade klik kat link tu tak? click dekat woven label..
memang gunanya untuk label tag.. letak kat tudung/belakang baju..

confuse saya donk!

Reply | Posted on 8/10/2009 5:19:49 PM
 

Elly Razak says ...
  Hi Maya...thanks sangat2...tolong promote ribbons kami kat sini ;-)
actually kami skarang ni dah ada offer woven labels jugak. boleh tengok2 samples kat sini: http://ribbonboutique.fotopages.com or kat www.kasihabadi.com pun ade jugak

btw, maya masih ada buat baju kurung budak x?

Reply | Posted on 2/9/2010 4:45:48 PM
 

shahidah says ...
  salam maya,
saya nak tanye la.. fiberfill utk isi dlm kain felt tue kat mana boleh dpt yer? (cthnya utk buat pincushion).. harap maya dpt bantu saya..
terima kasih.. :)

Reply | Posted on 7/28/2010 2:07:41 AM
 

anis says ...
  mesin jahit ada tp x tahu nak start macam mana

Reply | Posted on 1/28/2011 4:14:35 PM
 

ann says ...
  hi maya,
u tau x mengait. klu tidak keberatan u letak la tutorial mengait.buat bunga ke stokin baby ke. i berminat nk belajar

Reply | Posted on 3/16/2012 5:14:09 PM
 

dila says ...
  nak tnya..kalu nak jahit nama pada baju..ape peralatan nk gna n nk beli on line kat mne?

Reply | Posted on 4/21/2012 3:33:10 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 4 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server