HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Tutorial - Baby Snap Clip
Thursday, April 16, 2009
Posted on 11:51:07 PM | 35 Comments

ini cara-cara nak buat hairclip yang paling simple dan senang.

dan inilah hasilnya..

saya harap dengan adanya tutorial ni, akan memeriahkan lagi dunia kraf malaysia. sebab sekarang, felt pun senang nak cari, antaranya lian lilstitchy pun ada jual di kedai onlinenya. butang pulak, butang bulat biasa tu pun dah boleh dapat hasil yang cantik.

untuk buat blanket-stitch yang macam hasil di atas, boleh belajar dari sini:
http://craftydaisies.com/2007/09/05/embroidery-lesson-4/

jadi tunggu apa lagi.... dah siap, jangan lupa share gambar yer..

nota kaki: kalau malas nak jahit sendiri, boleh dapatkan di kedai saya , sementara stok masih ada ;-)


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, Hair Accessories | 35 Comments
 

Wan says ...
  Senang je ye.. nanti saya pun nak buat jugaklah.. butang2 yg awak kasi tu pun saya tak guna lagi.. sayang wooo

Reply | Posted on 4/17/2009 8:18:41 AM
 

rina says ...
  ni seme buat mlm td ke... pttlah aku cam termimpi2 ko

Reply | Posted on 4/17/2009 8:41:28 AM
 

ainee si ketua pari2 says ...
  wahh chumel giler..
but takde mase r nak buat

Reply | Posted on 4/17/2009 8:46:12 AM
 

faihah says ...
  tima kasih maya for tutorial ni...mmg sy tgh dok tercr2 dan terpk2 cam ne nk selitkn felt tu....

Reply | Posted on 4/17/2009 9:29:51 AM
 

maya says ...
  wan: dulu saya pun sayang gak nak guna... dah lebih setahun tersimpan baru guna... hehe..

rina: potong dah lama.. tapi baru malam tadi jahit.. jgn ingat ko sorang ade projek terbengkalai.. hehehe..

ainee si ketua pari2: mekasih.. saya pun buat pelan2..

faihah: sama-sama kasih...

Reply | Posted on 4/17/2009 9:38:43 AM
 

izah78 says ...
  salam maya..

wah maya memang orang yang kretiflah...salute to u..anyway saya dah siapkan blouse dan doodle stitch ikut tutorial maya..ala yg sibuk tanya2 dulu ..

kalo sudi bolehlah singgah rumah saya..baru jer siap.

Reply | Posted on 4/17/2009 10:17:03 AM
 

izah78 says ...
  em..saya nak tanya icon yang bunga2 yg kuar kat url tu boleh kita customize ker..baru lagi dlm dunia blog saja nak bagi lawo kat rumah saya

Reply | Posted on 4/17/2009 10:18:33 AM
 

Lydia says ...
  maya, lydia dah buat aritu..mula2 terpikir jugak cmne nak selit lidah hairclip tu..las2 pikir punye pikir, baru jadik..sambil tgk gamba hairclip dlm web maya leee...hehehe..ada buat lagi 2-3 clip..nanti lydia masukkan gambanye..sonok tauu buat hairclip ni..maching2kan kaler..

Reply | Posted on 4/17/2009 10:23:45 AM
 

ziha says ...
  asalamualikum kak maya saya nk tya kt ne akk bli butg2 ni? sbb cari kat sini x jumpa, kat sg buloh.. bleh x saya kirim kat akk?

Reply | Posted on 4/17/2009 11:24:11 AM
 

maya says ...
  izah; saya dah tengok.. sangat comel.. :D
icon tu voleh tukar2.. kalau kat blogspot, kena edit htmlnya, & edit bahagian <link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" /> point the url icon you.. & icon tu mesti 16x16 pixel, .ico

lydia: a'ah best kan main2 kaler nih.. saya pun suka..

ziha: yg ni saya memang tak pernah jumpa lagi kat sini.. yg ni kawan saya fida yang baik hati yg bagi saya dari australia... ade juga butang jenis2 cam ni tapi yg lain sikit kat craftworld ss2..
sini pun ade jual buttons: http://www.buttonplanetent.blogspot.com

Reply | Posted on 4/17/2009 11:34:06 AM
 

mas says ...
  Maya suke nengok tutorial hair clip u tu...hehehe aku nak terai ler...tapi...kerajinan itew belum mencapai tahap dewa-dewi hahaha

Reply | Posted on 4/17/2009 12:12:21 PM
 

Tika says ...
  kak maya cam tau-tau je tika nak wat hair clip..tapi tak reti..hehe
thanx for the tutorial :-)

Reply | Posted on 4/17/2009 12:22:23 PM
 

fathiah says ...
  thanks kak maya utk tutorial ni..bole sy cuba len kali..btw sy dh buat blouse ikut tutorial kak maya...jadi..syok sgt!!

jemput la dtg rumah 'maya' sy..bole comment hasil blouse sy tu..huhu

tq eh

Reply | Posted on 4/17/2009 1:33:27 PM
 

rahma says ...
  niceeeee.... now i know the trick.. blh la buat ni, tp bila aaa...??? ^-^

Reply | Posted on 4/17/2009 1:53:58 PM
 

redcomel says ...
  cute sangat kak maya.. ruginya saya takde anak perempuan. :)

Reply | Posted on 4/17/2009 4:47:27 PM
 

maya says ...
  mas: hehe.. nak tunggu tahap dewa dewi dulu ke? hehehe..

tika: oh... ini sudah bagus.. senang je sebenarnya bila dah tau cemane nak buat..

fathiah: dah tengok dah peasant blouse tu.. comel.. :D buleh buat lagi banyak2 lepas ni..

rahma: bila2 pun buleh.. buat pelan2..

redcomel: ape? saya ke yg cute sangat? hahahha.. hehehhe... eh.. clip ni pakai kat mak2 or anak dara pun buleh..

Reply | Posted on 4/17/2009 9:17:53 PM
 

jijah says ...
  hi maya

saya nak memeriahkan dunia crafter.. bleh la share idea nak wat felt hairclips nnt kan? kalau rajin bleh buat sendiri & kalau takde masa bleh beli hehehehe

kita tukar2 link yer?

Reply | Posted on 4/17/2009 10:04:29 PM
 

maya says ...
  hi jijah,

tq & nice talking to you.. yep.. seronok cam tu buleh tukar2 idea.. & your link already ade kat kiri tu.. :D

Reply | Posted on 4/17/2009 10:48:45 PM
 

izah78 says ...
  tengkiu maya..nanti saya cuba.. oh ya saya pun nak tukar link ngan mayalah..saja kongsi citer anak2..besides hehe boleh gunakan idea maya sebagai sumber inspirasi...bolehkan...bolehkan..

Reply | Posted on 4/18/2009 12:21:53 PM
 

aimila says ...
  maya, thanks for dropping by that day. cantik btl hair clip tu. Tutorial tu pun sgt b'guna. da lama gak duk intai2 umah maya ni, tp segan nk tinggal jejak...

Reply | Posted on 4/21/2009 11:27:36 AM
 

emiza says ...
  kat mana nak beli felt kat area kl...thanks

Reply | Posted on 6/13/2009 9:34:20 AM
 

kyrasha says ...
  sorry maya....nih salah topik dah ni...saya dok mencari klip utk buat pacifier clip....agak2 kt mana blh dpt eks?

Reply | Posted on 6/20/2009 9:42:15 AM
 

maya says ...
  emila,
click kat kategori "Favourite, saya ada senaraikan kedai2 kraf kat area kl/pj. online shop pun banyak. boleh tengok kat craftzone-my.blogspot.com

kyrasha,
saya tak tau kat mana.. cube try online shop kat craftzone-my.blogspot.com :D

Reply | Posted on 6/20/2009 7:23:31 PM
 

eryati says ...
  salam...best la...leh kita tukar link?

Reply | Posted on 8/5/2009 10:58:29 AM
 

hanim says ...
  kat ner yea nak beli felt tu

Reply | Posted on 8/21/2009 12:22:22 PM
 
maya replies ...
  hi hanim...
saya ade jawab kat atas tu.. kat faq list tu pun ade..
:D

Reply | Posted on 8/21/2009 12:35:28 PM
 

Hanim says ...
  hahah tak habis baca lagi dah tanya hehehhe.

maya hanim dah try jahitkan tapi bila dah nak hujung kira dah habis jahitan tu nak selit kat ner dan nak matikan jahitan camner hahah sorry soalan pelik lah hanim bg hahahha

Reply | Posted on 8/23/2009 7:23:38 AM
 

aneesa says ...
  cm ne nk dpatkn bhan2 tuk wt felt clip 2?

Reply | Posted on 1/10/2010 12:16:34 PM
 

noraini says ...
  salam.. saya kawan adik akak, maihasra.. saya suka sangat hairclip rekaan akak.. nape dah tak banyak design. anak saya suka sangat hairclip ikan.. designlah yang baru.. saya x der masa nak wat sendiri.. skrg tgh kumpul hairclip utk my daughter.. skrg baru baru ada 4 yang rekaan akak.. nanti nak order lagi lah..

Reply | Posted on 2/10/2010 12:41:57 PM
 
maya replies ...
  salam noraini,

thanks! :D
saya ni sebenarnya buat ikut mood juga... tengok ler mase tu angin mane... dah lama gak tak kene angin felt ni.. hihi..

ade blog lain yg buat hairclip ni kalau nak tengok.. try sisni http://www.chomelcraft.com/

Reply | Posted on 2/10/2010 6:58:52 PM
 

mamaneeya says ...
  comelnyee...

Reply | Posted on 11/30/2010 10:02:37 AM
 

nadia says ...
  Im a new visitor..:)
i really like this..sure will make for my girls..:)
thanks for the tutorial..
:)

Reply | Posted on 11/27/2011 3:41:53 PM
 

Akma says ...
  bestnyeee..nanti nak try gak ni.hehe

Reply | Posted on 1/7/2012 2:28:07 AM
 

indah says ...
  comelnya! thanks for sharing!

Reply | Posted on 11/21/2012 1:51:25 PM
 

How much does it cost to lengthen your legs? says ...
  Nice post. I was checking continuously this blog and I'm
impressed! Extremely useful info particularly the final phase :) I care for such info a lot.

I used to be seeking this certain info for a very lengthy time.
Thank you and best of luck.

Reply | Posted on 9/3/2017 3:41:31 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 16 + 6 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server