HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

memang betul bagai dikata, bandung itu surga belanja
Monday, June 28, 2010
Posted on 9:48:16 PM | 40 Comments

hehe.. kalau duit berkepuk memang heaven rasanya. tapi bila duit dah menyusut, terus rindu tanah tumpah darahku...

ini kota bandung. kami sampai pukul 11 pagi waktu bandung. terus naik teksi ke hotel di dago. dago adalah di tengah-tengah kota bandung. tempat anak muda berpeleseran katanya. betul-betul di belakang hotel ada satu factory outlet. dan dalam lingkungan 1km, ada bermacam-macam lagi factory outlet. hah! kata nak shopping kan? amik!

sampai hotel, check in satu bilik, sebab baru satu bilik yang ready dan kami terus ke rumah mode.

kalau pernah ke bandung, rasanya tempat ni tak perlu diperkenalkan lagi. ibu segala factory outlet. ramai betul orang kat situ. sesak sungguh rasanya. tapi hajat di hati tetap perlu dipenuhi. redah jer.

ini hari kedua. pagi-pagi lagi pak supir sudah menunggu dengan innovanya. pukul 8 pagi kami dah bertolak. gambar diambil di puncak tangkuban parahu. jauh merenung ke seberang gunung teringatkan malaysia tanah air tercinta. wah gitu! hahaha!

rombongan yang asalnya 10 orang sudah bertambah menjadi 3 kali ganda bila dicampur dengan peniaga-peniaga souvenir yang mengikut saja ke mana pun kita pergi. memujuk-mujuk dengan menurunkan harga sampai tak masuk akal pun iya. tapi sebab ramai sangat, satu pun saya tak beli. takut bila beli satu , ramai lagi yang hulur suruh beli.

masih di tangkuban parahu. menyusur gerai-gerai yang tersusun di kiri dan kanan jalan. sesekali ada motor lalu. lagi-lagi bila motor naik bukit. sah-sah kena telan asap. souvenir memang cantik-cantik. tapi tempat ni agak mahal dibanding dengan tempat lain.

balik dari tangkuban parahu, kami makan di area sogo paris van java. view cantik, makanannya pun sedap. sempat juga pusing keliling tengok-tengok keadaan yang cantik di situ. on the way masuk ke sogo untuk ganti pampers melly, sempat jeling-jeling, casing iphone murah tiga kali ganda dari sini tapi tak sempat nak tukar segala sebab takut lama. pun tak sempat nak masuk outlet-outlet kat situ, mengejar masa mahu ke pasar baru. saya suka tempat ni. open. cantik.

yang paling ditunggu dan dinanti. naik giler ok? padahal kain baju kurung untuk saya cuma sepasang saja. hehehe. yang lain-lain kebanyakannya saya cuma beli 1m saja. fikirkan bag yang tak cukup luas lagi... padahal fikirkan duit yang dah susut tiba-tiba. :P

hari ketiga, kami menyusur outlet-outlet sambil menahan nafsu. haha! kalau ke sana, jangan lupa singgah terminal tas. tempat kasut dan pelbagai jenis bag. BEST GILER!!... seberang terminal tas ada heritage factory outlet. masa ni heritage tengah sale. barang dia murah dibanding factory outlet yang lain.

satu yang saya perasan, lagu-lagu kat outlet diorang sedap-sedap didengar walaupun tak pernah dengar. kata lagu indon kan sedap. memang betul pun!

ini gambar bila dah sampai di lcct. kalau ikutkan sampai pukul 8 malam, tapi 10 malam baru sampai. selamat tinggal kota bandung. harap kita berjumpa lagi suatu masa nanti ya!

hotel tempat kami menginap tu takde internet. wah! lain betul rasanya tak dapat online selama 4 hari. takde blog. takde fb. takde email. takde ym. nasib baik ada keluarga.

terima kasih yang tak terhingga untuk ucapan-ucapan selamat hari jadi. saya sangat terhibur dan terharu. ;)


Travelog, Kisah Saya | 40 Comments
 

tiefazatie says ...
  wah..bestnye kak..=)

Reply | Posted on 6/28/2010 10:57:36 PM
 
maya replies ...
  haha! memang best giler..
dah terasa rindu bandung dah ni..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:24:22 AM
 

Naza says ...
  looking at your post..reminds me how i miss bandung...(err..yg sebenarnye pasar baru hehehe). jejakkan kaki 2 tahun lepas. time tu belum bercrafting lagi. Ni...alamak...asyik terkenang je kedai2 kain kat situ huhuhu

Reply | Posted on 6/28/2010 11:44:09 PM
 
suzi replies ...
  betul..netull..
sy pun sama..masa g sana dulu belum giler cotton..so x beli sgt
skrg baru rasa menyesal..:P

Reply | Posted on 6/29/2010 11:02:10 PM
 

maya replies ...
  haha.. dah bercrafting pun tersiksa jiwa gak sebab rasa nak bawak balik semua... hehe.. mane2 rase nak beli byk, terpaksa tahan2 beli 1m each jer.. sbb takut lepas tu tersadai jer.. huhu!

Reply | Posted on 6/30/2010 12:26:00 AM
 

ummi-Ai says ...
  bila la plak giliranku utk menjejakkan kaki ke bandung..huhu.kena masuk dlm budget tahun dpn plak ni....

Reply | Posted on 6/28/2010 11:54:12 PM
 
maya replies ...
  kumpul duit dr sekarang sempat lagi nih..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:26:24 AM
 

nad says ...
  hi kak, besnyaaaaaaaaaaa....
mesti rambang gila tgk kain kan?
waaa...jeles.... =__=

p/s-kak, jm xchge link

Reply | Posted on 6/29/2010 1:16:55 AM
 
maya replies ...
  memang rambang mata... dok toleh kiri kanan je sampai sakit leher..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:26:58 AM
 

wani says ...
  amboii depabjalan sakan...melly dgn abgnye bukan mainhepi..mesti kalau ikot hati semua nak kendong bok balikkan maya...bila la pulak kami nak pi niii

Reply | Posted on 6/29/2010 1:48:04 AM
 
maya replies ...
  a'ah betul.. kalau ikut hati memang mcm tu lah.. tapi apakan daya org kedai tu tak bagi .. hihihihi... elman & melly berjalan mmg suka tapi buat muke boring bile kene tunggu mama soppink.. hehe

Reply | Posted on 6/30/2010 12:28:15 AM
 

zila says ...
  wow.. bestnyer melancong.. n lagi best tgk cik maya bershopping... hehe... ikut travel agent ke sdn bhd?

Reply | Posted on 6/29/2010 8:32:38 AM
 
maya replies ...
  saya ikut kawan yg tiap tahun pi sana.. hehe.. semua tempat dia tahu..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:29:10 AM
 

alimrans says ...
  food was awsome. klau pegi lg sya xmo shopping baju da (hopefully) tp nk enjoy food..

Reply | Posted on 6/29/2010 9:15:03 AM
 
maya replies ...
  yep.. tapi kene pilih tempat gak.. pernah try yg style warung punya, erk kembang tekak.. tapi kalau restoran, makanan diorang mmg tiptop.. sedap giler rasanya walaupun x pernah rase..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:30:32 AM
 

suzie replies ...
  ye..ye..food nya sy sgt suka
miss simpang raya punya lauk sunda..
alahai nasib baik x mengidam

Reply | Posted on 6/30/2010 2:41:25 PM
 

maya replies ...
  ahahaha!
perempuan sunda lawa-lawa & baik-baik belaka... cakap pun lembut jer...

Reply | Posted on 6/30/2010 7:21:35 PM
 

Yati says ...
  Wow...
cantik gambar-gambar kat Bandung.
Saya pun teringin nak pergi, hopefully, bila rezeki mengizinkan. :)

Reply | Posted on 6/29/2010 10:49:45 AM
 
maya replies ...
  insyaallah ada ezeki tu nanti.. ni pun first time saya ke bandung..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:31:17 AM
 

nurul says ...
  teringin nk pi badung, tp x kesampaian lg... huhu....

Reply | Posted on 6/29/2010 11:35:52 AM
 
maya replies ...
  insyaallah sampai lah masenya nanti tu.. :D

Reply | Posted on 6/30/2010 12:31:42 AM
 

ayu says ...
  wah..bestnya. kedai kain tu..giler kain :)

harap2, ujung thn ni sampai gak ke sana ^_^

Reply | Posted on 6/29/2010 12:34:42 PM
 
maya replies ...
  hah! memang giler.. kalau tak kerana anak dah merengek2 ajak balik, rase xmo keluar kedai kain.. heh he..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:32:34 AM
 

trendymuslimah says ...
  salam ziarah

Reply | Posted on 6/29/2010 12:41:06 PM
 
maya replies ...
  salam.. jemput.. jemput.. buat mcm rumah sendiri..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:33:07 AM
 

Aisyah says ...
  waa.. bestnye pi bandung.. dgn ade baby baru nih cam susah je nak pi shopping kan... hurmm.. teringin rase hati nak pegi.. mmg kain die betul2 murah ke maya?

Reply | Posted on 6/29/2010 3:15:30 PM
 
maya replies ...
  a'a.. ada baby susah sket kot.. tapi kalau baby boleh tido kat stroller, ok jer.. sbb kat sana tak panas mcm sini..

a'a kain kat sana mmg murah2 sangat.. sukaaa sangat!

Reply | Posted on 6/30/2010 12:34:29 AM
 

lyein says ...
  mesti beg elman n melly kt troli tu br bli kan?? kekekeee...

Reply | Posted on 6/29/2010 3:23:53 PM
 
maya replies ...
  a'a ler.. dah sorang ade beg, masing2 nak beg jugak... haha! yg paling suka mestilah melly dok bawak kulu kilir... tapi bila nak dukung, beg2 sekali mak dia kene dukung.. x sesuai tau..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:35:42 AM
 

fawa says ...
  bestnya...hadiah besday dapat ke kota bandung g2...

Reply | Posted on 6/29/2010 4:07:26 PM
 
maya replies ...
  hehe.. lebih kurang lah..
padahal mase book tu x perasan pun termasuk birthday sendiri.. wakakaka!

Reply | Posted on 6/30/2010 12:36:28 AM
 

Ira says ...
  bila tgk kain2 tu membuatkan saya teruja nak ke sana jugak! ;)

Reply | Posted on 6/29/2010 10:14:21 PM
 
maya replies ...
  haa.. bile lagi ira.. cepat2 book tiket..

Reply | Posted on 6/30/2010 12:36:51 AM
 

idina says ...
  Hi Maya! Bandung sangat best untuk shopping kan??? ehehe~

Maya, interested utk tempat book cover~ cantik!!! brapa range harganya ye?

thank you!

Reply | Posted on 6/30/2010 10:31:25 PM
 
maya replies ...
  sorry dear,
saya x ambik tempahan utk book cover buat mase ni..
sorry yer..

Reply | Posted on 6/30/2010 10:35:08 PM
 

idina replies ...
  huhu~ yeke?? sob sob.. nanti bila boleh annouce boleh? I like~ ;)

Reply | Posted on 6/30/2010 10:40:56 PM
 

curey says ...
  hehehe

Reply | Posted on 7/1/2010 1:01:03 PM
 

curey says ...
  nak tgk kain yg beli kat bandung tuh...

Reply | Posted on 7/1/2010 1:02:00 PM
 

Amsyahril says ...
 
Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit, semoga kebaikan hati Tuan/Puan menjadi amal ibadah hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Reply | Posted on 9/8/2013 11:07:50 AM
 

How we can increase our height? says ...
  Thanks a lot for sharing this with all folks you really understand what you're talking about!
Bookmarked. Please also discuss with my site =). We
may have a hyperlink change contract among us

Reply | Posted on 9/3/2017 3:42:08 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 4 + 4 =
 

 
Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

© My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server