HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 
My Garden

Car Porch - Selepas 3 bulan
Wednesday, September 17, 2014
Posted on 5:48:19 PM | 8 Comments

Sekarang kita tengok bahagian car porch yang sekangkang kera tu pulak.

Ni gambar sebelum.

Dan yang ni selepas.

Nampak tak ada banyak yang bertukar. Sebab tangan saya ni orang kata tangan sejuk panas. Haha! Ada pokok boleh hidup. Ada yang arwah. Kesian kan saya. Lagi-lagi kalau jenis berbunga. Bunga keembong pun tak mau berbunga dik.

Next project nak tanam pokok biola cantik, atau ketapang brazil, atau fiddle leaf fig aka ficus lyrata ni dalam pasu besar. Lupa nak tanya tokey bunga apa diorang panggil pokok ni. Pasu besar pun belum beli lagi. Baru berangan. Bila dah cun nanti saya upload lagi. Haha!

Dan juga nak make sure akar dani aka rangoon creeper saya (tiada dalam gambar) dapat memanjat dengan baik. Tokey pokok bunga tak paham akar dani, sampai saya google dan tunjuk gambar. Then dia kata, ooohh.. cakaplah rangoon creeper. Haha.. baiklah! Saya letak sini, so lepas ni saya boleh buat ulangkaji di sini sebelum ke kebun bunga. :-)

Dan satu lagi pokok bunga mandevilla. Menjalar jugak. Sebab saya nak seimbangkan kiri dan kanan porch. Nanti kita tengok sapa yang naik dulu ya.


My Garden, Kisah Saya | 8 Comments
 

Vertical Garden - Selepas 3 bulan
Friday, September 05, 2014
Posted on 12:45:42 PM | 2 Comments

Ingat lagi tak kayu pallet yang ditukang untuk jadi vertical garden yang kitorang buat bulan May lepas?

Tak ingat pun takpe. Ini gambarnya.

Dan inilah gambar selepas 3 bulan:

Alhamdulillah. Menjadi seperti yang diidam-idamkan. Terima kasih banyak kepada makcik saya yang banyak menolong memeriahkan suasana belakang rumah.

Yang lagi seronok tu, jiran-jiran pun dah terikut sama start menanam balik. Makin meriah lah belakang rumah kami nanti.


My Garden, Kisah Saya | 2 Comments
 

Selamat Hari Ibu
Tuesday, May 13, 2014
Posted on 10:27:23 PM | 1 Comments

Terlambat sikit. Tapi orang kata better late than never kan.

Bersempena Hari Ibu yang baru lepas, saya dapat baby baru. Yay!

Twin lagi. Satu merah, dan satu putih.

Sangat suka dengan bunga-bunga yang berkembang mekar tu. Bangun pagi, buka-buka je pintu, terus terbau harum bunga rose.

Ok. Selamat Hari ibu untuk semua ibu-ibu hebat di dunia, terutamanya sekali yang baca blog saya ni.

Bye dan jumpa lagi!


My Garden | 1 Comments
 

Cerita bunga lagi
Saturday, May 10, 2014
Posted on 8:03:04 AM | 0 Comments

Kita sambung lagi cerita bunga ya. Baru 4 entries, so belum tahap obses lagi kot. Haha.. Kali ni saya nak cerita pasal nama bunga yang ada di rumah saya buat masa ini. Saya bukanlah expert. Jadi memang jenuh nak mencari nama bunga ni.

Inilah barisan terbaru di car porch rumah saya. Biasalah kan, boring-boring tukar baris. Boring lagi tukar baris lagi. Jangan pokok-pokok ni pening sudah.

Yang putih tu nama dia Hydrangea ataupun nama Melayunya bunga Tiga Bulan. Hah haa comel je nama.. Kenapa nama dia Tiga Bulan? Sebab... bunga dia boleh tahan tiga bulan. Best betul. Nama lain bunga ni ialah bunga Siti Zubaidah. Bunga ni sebenarnya beracun. Saya pun baru tau. Jadi kena ambik extra precaution lah nampaknya. Jangan sampai dicapai budak kecik tu. Bahaya kalau dia masukkan mulut.

Yang purple tu pulak namanya Mona Lavender. Walaupun rupa ada ala-ala lavender, tapi tak ada bau, maka dietakkan nama Mona dipangkalnya. Bukan main sedap namanya ya.. cantik pun cantik.

Yang kuning dan oren tu namanya Tapak Dara atau nama orang putihnya Geranium. Buat masa ni ada dua warna ni jer lah kat rumah saya ni. Yang bunga kecik-kecik kat depan tu namanya dianthus. Tapi nampak macam tak tahan lama lak jangka hayat pokok tu..

Yang ni rasanya semua orang pun tau. Bunga Ros. Yang ni ros kampung. Kecik-kecik je bunganya.

Ok. Sampai sini dulu... Selamat berhujung minggu!


My Garden, Kisah Saya | 0 Comments
 

Projek Kebun Belakang Rumah.
Monday, May 05, 2014
Posted on 9:28:41 AM | 1 Comments

Kan dah terseronok bercerita dekat sini.

Saya nak cerita pasal projek Sabtu lepas. Projek membaik pulih belakang rumah biar lebih happening dan cantik dan sedap mata memandang.

Seperti yang dikaji-kaji, difikir-fikir dan dirancang, kami gunakan kayu pallet untuk buat vertical garden. Terima kasih banyak-banyak untuk encik suami yang bersungguh-sungguh menrealisasikan impian isterinya yang julung-julung ini.


Dari mencari kayu pallet, bertukang dan mengecat. I lap you banyak-banyak lah. I tolong sikit-sikit jer, sampai jari pun I ketuk dengan tukul besi. Sakit giler.


Inilah hasilnya bila dah siap. Container botingkek-tingkek. Nampak yummi sangat kan? Almaklumlah kawasan rumah tak ada tanah. So, kena carilah alternative lain, kan?

Haha.. pokok belum banyak lagi yang nak ditanam dalam container tu. Yang nampak atas sekali tu pokok kesum. Makcik saya yang tanam. Saya tolong hias je. Harap-harap cik kesum serasilah duduk tempat baru ni ya.


Bawah-bawah sikit pada cik kesum tu, tempat tinggal cik pegaga. Tapi ni bukan pegaga yang yang sayur tu. Tapi still boleh dibuat ulam, tapi suami saya tak suka pegaga ni. Takpe lah.. letak dulu sementara ada tanah kosong ni. Sementara kita jumpa pegaga betul ya.


Ke tepi sikit, tiga-tiga pokok ni saya angkut dari kampung. Mak saya yang semaikan. Terima kasih banyak-banyak mak.


Last but not least. Ini bunga pokok terung. Baru beli. Haha! Harap-harap cik terung pun serasi dengan tempat ni ya.

Memang berkebun ni betul-betul terapi jiwa. Tambah pula peluh-peluh mengalir memang dah macam bersenam. Orang kata, setitik peluh petani umpama sebutir beras. Eh.. situ pulak. Jenuh nak cari tempat nak tanam padi macam ni..

Jumpa lagi!


My Garden | 1 Comments
 

When can I have you like this?
Saturday, May 03, 2014
Posted on 4:27:23 PM | 0 Comments

Dear garden,

When can I have you like this?

Eh.

25 recipes of Great Containers for Gardening


My Garden | 0 Comments
 

Berkebun Bunga Terapi Jiwa
Thursday, May 01, 2014
Posted on 6:48:35 PM | 3 Comments

Haiii...
Lamanya tak mengupdate blog. Entah ada lagi ke yang baca.

Tapi.. eh. Ada lagi ke blog zaman sekarang? :p

Oklah. Life been busy with kerja. Kerja kerja kerja. Hai laaa.. entah bila nak sudah.

Dalam mencari sesuatu yang boleh buat penawar hati, pengubat jiwa, penenang rasa, rupanya ada di laman sendiri (lamanlah sangat). Pokok yang separa hidup tak hidup tu.. eh.. hidup tu memang hidup cuma kurang kasih sayang kot. Kurus je. Ok. Jom kita lebihkan kasih sayang pada pokok-pokok ni.

Operasi bermula. Research.

Terima kasih lah internet memudahkan kerja saya. Terutamanya Pinterest (follow laa saya, mayacaz. Hehe..) Banyak tips yang saya dapat. Banyak idea yang saya kumpul. Banyak semangat yang berjaya disedut.

Makanya hari ni kita ke kebun bunga. Suami saya cadangkan pergi ke area Hospital Sg Buloh. Saya pergi jer lah, padahal bukan dia ikut pun. Banyak pilihan compare dengan nursery yang kat kat Jalan Kuala Selangor tu. Murah pun murah.

Amacam? Teruja tak? Meh tengok lagi.

Oklah cukup dua jer gambar kat nursery. Ada banyak nursery kiri kanan jalan. Tinggal pilih je. Tu pun tadi dah penuh bonet kereta. Lain kali kita ulang lagi ya.


Inilah hasil rembatan. Bila sampai rumah macam... eh.. sikit je.. haha.


Ni yang saya dah prepare 2 hari lepas. Kali ni saya nak guna konsep container gardening. Konsep macam gubahan gak. Kena ada yang tinggi, yang rendah, filler, yang berjuntai.. tapi pokok yang berjuntai saya belum jumpa lagi.

Selepas sejam ade laa kot maka siaplah sudah bunga-bunga ni saya gubahkan.


Ini barisan pertama.


Dan ini barisan kedua. Tak sabar nak tunggu mereka ni membesar. Biar nampak penuh.


Ni antara pokok yang dah besar sikit. Sebab saya guna pokok yang sedia ada kat rumah. Sebelum ni memang tanam sejenis pokok je dalam satu pasu. So saya pecah-pecahkan dan combine dengan pokok lain.


Ini lagi satu.

Seronok tengok bila dah dikumpul cantik-cantik macam ni. Teringat pokok bunga akar dani saya yang dah ditebang 2011 yang lepas. Takpe. Nanti kita buat lagi ya.

Jumpa lagi!


My Garden | 3 Comments
 

Menanam Bawang di Tepi Tingkap
Friday, January 24, 2014
Posted on 4:39:29 PM | 3 Comments



Memang menarik kan idea ni. Boleh tanam pokok-pokok lain pulak.

Pokok?
Pokok pelam?

Link kat bawah ni ada tunjuk cara-cara nak tanam bawang botingkek-tingkek nih:

auntiedogmasgardenspot.wordpress.com

Selamat berkebun!


My Garden, Ceritus | 3 Comments
 

Bunga
Wednesday, December 14, 2011
Posted on 8:23:21 PM | 2 Comments

Sambung cerita pasal halaman rumah di kampung saya. Kali ni pasal bunga.

Bunga jenjarum. Cantik bila tengah berbunga lebat.
Nampak yang warna kuning kat tengah-tengah bunga tu? Cabut. Pastu rase bahagian pangkalnya. Ada madu.

Yang ni, saya baru jer tau nama dia bunga tapak dara. Wah!! Gitu nama dia. Mane buleh dapat nama macam tu eh? Hehe..

Dancing lady.
Ada banyak pokok orkid ni. Suka dengan kaler dia yang menyerlah. Dan lagi orkid ni suka berbunga. Memang berbunga jer lah manjang. Nak jaga pun senang.

Bunga kertas.

Bunga delima. Cantik kan? Tapi buah dia tak pernah menjadi pun.

Ini bunga limau purut.

Heliconia psittacorum a.k.a. Bunga sepit udang.
Jadi pagar tepi sawah.

Bunga yang ni saya tak tau nama dia.


Cerita pasal bunga kan, teringat dialog dengan anak saya malam tadi.

"Mama, tukarlaa nama Melly tu. Takkan Melly nak jadi bunga pulak?" kata Elman lepas discover Dahlia adalah sejenis bunga.

"Lepas ni mama nak letak nama morning glory pulak... boleh?" saya jawab.

"Boleh. Nasib baik takde night glory. Kalau tak nanti dia tido jer.." jawab Elman balik.

Hehehe...


Kisah Saya, My Garden | 2 Comments
 

mencari inspirasi pada bunga di cameron highland
Friday, July 23, 2010
Posted on 7:53:46 AM | 7 Comments

salam hari jumaat. ;)

ya. saya adalah perempuan yang suka bunga.
walaupun banyak nama bunga yang saya tak tau.



bagitau lah saya.
yang mana satu kamu suka?

selamat berhujung minggu!
mana pulak destinasi hujung minggu ni yea?


My Garden, Photography | 7 Comments
 

{ Older Post }

Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server