HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 
Motivation

Tahniah Datuk Lee Chong Wei
Monday, August 06, 2012
Posted on 6:57:32 AM | 0 Comments

Skills win you medals,
but attitude wins hearts.



Motivation, Ceritus | 0 Comments
 

Emotional Intelligence
Friday, November 04, 2011
Posted on 7:06:42 AM | 2 Comments

saya beli buku ni untuk kebaikan diri saya sendiri.
dan harapannya dapat membawa kebaikan kepada orang sekeliling saya juga.

dan saya suka kan mukadimahnya.

bila boleh habis bace ye?

lalala...


Motivation, Books | 2 Comments
 

Connecting the Dots
Thursday, October 06, 2011
Posted on 8:03:16 AM | 2 Comments

"You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something your gut, destiny, life, karma, whatever."

~ Text of Steve Jobs' Commencement address on June 12, 2005
CEO of Apple Computer and of Pixar Animation Studios


R.I.P. Steve Jobs


Motivation | 2 Comments
 

dari kisah benar
Sunday, May 30, 2010
Posted on 12:29:19 AM | 8 Comments

the movie

the book


the real Michael Oher & family.

the family in the movie.

saya baru tengok movie kisah benar mengenai Michael Oher. saya bukan paham atau suka pun sukan ragbi. tapi cerita ni sangat memberi inspirasi. sedih pun ya. bagi semangat pun ya.

sampai saya search cerita-cerita dia di internet, sebab nak tengok muka keluarga angkat yang sebenar. baru tahu memang ada bukunya. dan saya baca sedikit sebanyak ceritanya di sini: the ballad of big mike.


Fiction, Motivation | 8 Comments
 

mesti baca: motivasi di tengah minggu
Wednesday, April 28, 2010
Posted on 10:13:36 AM | 1 Comments



~ from forwarded email


Motivation | 1 Comments
 

Kenapa aku diuji?
Saturday, September 05, 2009
Posted on 8:35:14 PM | 7 Comments

Macam tahu-tahu saja saya mengeluh semalam. Ini dari seorang kawan. Sangat memberi inspirasi.. Bersabarlah dengan apa jua dugaan yang menimpa..


KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman", sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA KECEWA?

QURAN MENJAWAB
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."
- Surah Al-Imran ayat 200


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45


KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
- Surah At-Taubah ayat 129


KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB
"... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
- Surah Yusuf ayat 12


KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri, harta mereka
dengan memberikan syurga untuk mereka...... "
- Surah At-Taubah ayat 111


Motivation | 7 Comments
 

F A M I L Y
Thursday, July 30, 2009
Posted on 3:28:28 PM | 8 Comments

I ran into a stranger as he passed by,
'Oh excuse me please' was my reply.


He said, 'Please excuse me too;
I wasn't watching for you.'


We were very polite, this stranger and I.
We went on our way and we said goodbye.


But at home a different story is told,
How we treat our loved ones, young and old..


Later that day, cooking the evening meal,
My son stood beside me very still.


When I turned, I nearly knocked him down.
'Move out of the way,' I said with a frown...


He walked away, his little heart broken.
I didn't realize how harshly I'd spoken.


While I lay awake in bed, God's still small voice came to me and said,


'While dealing with a stranger,
common courtesy you use,
but the family you love, you seem to abuse.


Go and look on the kitchen floor,
You'll find some flowers there by the door.


Those are the flowers he brought for you.
He picked them himself: pink, yellow and blue.


He stood very quietly not to spoil the surprise,
you never saw the tears that filled his little eyes.'


By this time, I felt very small,
And now my tears began to fall.


I quietly went and knelt by his bed;
'Wake up, little one, wake up,' I said...


'Are these the flowers you picked for me?'
He smiled, 'I found 'em, out by the tree.


I picked 'em because they're pretty like you.
I knew you'd like 'em, especially the blue.'


I said, 'Son, I'm very sorry for the way I acted today;
I shouldn't have yelled at you that way.'
He said, 'Oh, Mom, that's okay.
I love you anyway.'


I said, 'Son, I love you too,
and I do like the flowers, especially the blue....'


FAMILY

Are you aware that if we died tomorrow, the company that we are working for could easily replace us in a matter of days.

But the family we left behind will feel the loss for the rest of their lives.

And come to think of it, we pour ourselves more into work than into our own family, an unwise investment indeed, don't you think?

So what is behind the story?


Do you know what the word FAMILY means?

FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

forwarded email, author unknown


Anak-anak Kita, Motivation | 8 Comments
 

i work better under pressure
Tuesday, May 19, 2009
Posted on 9:48:53 PM | 13 Comments

saya suka kata-kata adlin aman ramli, dalam konsert akhir af7, "kita memerlukan orang-orang yang demanding di sekeliling kita untuk push kita". isk.. tak dapat saya dengar kata-kata penuh makna adlin lagi lepas ni.

macam familiar kan? itulah kata-kata motivasi yang saya pegang sampai sekarang ececeh, kononnyalah. untuk dapatkan output 100%, kita kena usaha 120%. ok, lebih kuranglah. oklah oklah, bukan saya yang cipta kata perangsang tu. itu kata-kata boss saya. sebenarnya lebih kepada memujuk, lepas habis seluruh tenaga saya dikerah. mungkin masa tu saya tak nampak. tapi sekarang saya tahu, betapa betulnya kata-kata tu.

dan biasanya saya boleh buat banyak kerja dalam satu masa bila under pressure. contohnya, kalau ada order, boleh saja saya jadi produktif dan lagi macam-macam idea keluar dari kepala saya ni dan macam-macam saya buleh buat dalam satu masa, berbanding sekarang saya dah tak ambik order, memang sungguh saya tak produktif yang sebabkan blog ni ketandusan gambar-gambar hasil tangan saya sekarang. dah takde sangat, sampai saya rasa nak ambik gambar sarung bantal takde ropol yang saya buat hujung minggu lepas je. tapi suami saya kate, takde maknanya - ya! dia pengkritik tetap saya (ada iras aar tak? patutlah suka kritik.).

lepas tu adalah pertanyaan, kenapa nak usaha 120%, kalau usaha 100% pun boleh dapat output 100%?
ok. percayalah, lagi 20% tu is a learning process untuk buat diri kita lebih baik. ok. yang itu saya kata ececeh, kononnyalah lagi sekali, berdasarkan pengalaman yang tak sebanyak mana yang saya ada tu kan. yelah, 10 tahun apalah sangat nak banding dengan pengalaman mereka yang lebih dari 30 tahun tu kan. dan mereka tidak pernah lokek berkongsi ilmu, asalkan saja kita mahu bertanya.

percayalah bahawa cara menolong orang yang kelaparan, bukan dengan menyuapkannya ikan. tapi ajarkannya bagaimana cara memancing (dan memancing bukan satu pekerjaan yang mudah kalau bukan untuk suka-suka). kita akan tenang kemudiannya...


Kisah Saya, Motivation | 13 Comments
 

celah kehidupan
Friday, May 08, 2009
Posted on 9:51:50 AM | 6 Comments

pagi tadi, di sinar, ada seorang pemanggil bercerita, "27 tahun dulu, majlis perbandaran jumpa saya dekat tong sampah. dihurung semut dan lalat. saya tak pernah kenal siapa mak & ayah saya." dan akhirnya dia sebut, "mak, saya tunggu mak di akhirat."

mulianya hati dia. walaupun dia tanya juga kenapa mak dia buat macam tu, dari ceritanya, saya dapat rasa dia sayang mak dia. menangis-nangis saya dengar sambil bawak kereta. pada yang masih ada mak, hargai mereka walau siapa pun mereka, sebaik dan seburuk mana pun mereka.

percayalah, Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. apa pun yang kita lalui, itulah yang terbaik untuk kita.

selamat hari ibu.


Ceritus, Motivation | 6 Comments
 

Selawat Syifa
Friday, February 13, 2009
Posted on 11:53:29 AM | 0 Comments

MP3
You Tube
Penjelasan Tentang Kekeliruan Selawat Syifa' Dan Selawat Tafrijiyyah


Motivation | 0 Comments
 

{ Older Post }

Creative Commons License Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server