HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Baby Sling dari Pashmina
Wednesday, July 25, 2012
Posted on 2:05:29 PM | 8 Comments

Saya ada banyak pashmina. Banyaklah sangat, padahal 3 lai je :p. Saya terfikir mungkin boleh saya gunakan untuk dijadikan baby sling, baby wrap atau apa-apa yang seangkatan dengannya. Jadi saya cari-cari macammana cara ikatan pashmina yang sesuai. Mula-mula ingat nak letak ring tapi takde dalam simpanan. Jadi, cari punya cari, saya jumpa video ni.

Klik untuk sumber asal.


Hasilnya.. tada!!!


Sangat nyenyak Harez tido.

Pashmina ni kawan saya yang hadiahkan. Saya suka dengan coraknya. Dan kainnya pun lembut. Saya ikut cara ikatan je dari video tu. Sebab saya letak baby dulu sebelum ikat, sambil saya duduk. Pernah try ikat dulu baru letak baby, susah baby nak masuk. Haha! Mula-mula ikat memang susah sikit. Tapi bila dah biasa senang je.

Boleh juga diubah suai, biar ikatan kat belakang, dan seluruh badan baby ada dalam sling tu, dengan kedudukan kepala baby di sebelah kanan. Ikut keselesaan. Boleh juga letak baby kat belakang untuk baby yang dah besar sikit.

Tapi jangka hayat sling ni mungkin tak lama. Bila Harez dah semakin berat mungkin dah tak sesuai kot. Tengoklah berapa lama boleh guna.

Saya juga cuma guna shawl yang lebih kecik (ini pun free jugak) untuk dijadikan nursing cover. Boleh juga guna pashmina. Saya buat ala-ala nursing poncho, tapi saya tak jahit atau letak butang. Saya gunakan brooch macam kat bawah ni.

Ok. Brooch tu berbentuk butang :D

Jumpa lagi!



Corat-Coret, Anak-anak Kita, Tips dan Petua | 8 Comments
 

mie says ...
  salam maya,

saya pun buat baby wrap sendiri.. nak beli, mahal le rasanya
ikut tutorial yg guna 3m je.. jimat sikit..

kebetulan jumpa satu jenis kain cotton ala2 mcm kain lampin di kedai kain lama, susun benang tak rapat.. berangin gitu..

now, pergi mana2 mmg guna wrap je.. tak perlu angkut stroller.. mudah esp masa shopping barang dapur.. tak de la nak tolak troli + stroller.. :D

Reply | Posted on 7/26/2012 12:40:37 PM
 
maya replies ...
  a'a mahal.. biase sebab kain yg mahal..
bagus boleh buat sendiri.. saya nak buat cam malas lak.. kikiki..

tapi baby memang nampak selesa duk dalam baby wrap kan.. nyenyak tidur..

Reply | Posted on 7/26/2012 4:35:48 PM
 

mie replies ...
  ye.. asal masuk wrap je tidur :D tak byk kerenah.. senang mak nak shopping :D

Reply | Posted on 8/2/2012 4:23:42 PM
 

farmy's says ...
  kretip betul.. jimat pun jimat.. ;)

Reply | Posted on 7/26/2012 2:22:55 PM
 
maya replies ...
  :) saje kongsi2..
tapi memang sangat jimat ;)

Reply | Posted on 7/26/2012 4:36:30 PM
 

F a i z a h ' s says ...
  kena guna pashmina saiz besar ke? ke ada alternatif len?mcm nk try buat jgk... baby br 2blh lbh skit tp berat nk dkt 6kg dah... penat nk gendong kalu shopping... nk bli sling cam mahal... huhu

Reply | Posted on 7/27/2012 1:40:02 AM
 
maya replies ...
  tengok kesesuaian kot.. saya guna yg saiz biasa je, panjang 6kaki, lebar 26 inchi.. kat link tu ade cakap, dia suggest panjang 7-9 kaki, & lebar around 30 inchi..

sebenarnya kalau tak pakai pashmina pun takpe.. kain2 ape2 pun boleh.. susah2 kan, beli je kain kotton plain, murah pun murah.. kat video tu pakai bedsheet je.. sempoi.. hehe..

Reply | Posted on 7/27/2012 12:06:04 PM
 

How do you stretch your Achilles? says ...
  I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts
on this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site.

Studying this information So i am happy to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
I most undoubtedly will make sure to don?t overlook this website and provides it a look regularly.

Reply | Posted on 9/3/2017 12:22:14 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 11 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server