HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Hari Pertama Sekolah.
Friday, January 06, 2012
Posted on 7:06:39 AM | 2 Comments

Hari pertama sekolah adalah pada 4 Jan lepas.

Tahun ni oklah. Sebab Elman pun dah Darjah 2. Melly, walaupun dah setahun Tadika, tapi tetap kena beli jiwa tiap pagi juga. Takpe. Hari-hari Mama beli jiwa pun takpe.

Balik dari sekolah, Elman dapat buku teks dan jadual waktu tulis tangan. Jadi kerja Mama balut buku teks dan buku aktiviti tu dan printkan jadual cantik-cantik. Letak gambar Ben-10. Elman siap suruh printkan kat kawan dia lagi.

Tahun ni konon nak balut buku cantik sikit sebab kalau guna yang ready-made macam tahun lepas tu, senang sangat nak kelepet. Dah lah buku baru. Sayang je nanti adik-adik nak pakai. Sekali, ambik ler.. entah berapa jam baru siap balut buku, sambil-sambil Elman buat homework.

Homework firstday, Sains, tajuk keperluan asas.

"Mama, makanan untuk tenaga. Minuman untuk ape?"

"Untuk hilangkan haus."

"Salah. Cikgu tak cakap tu."

Pulak dah. Jenuh bukak buku teks dan buku aktiviti. Takde lah pulak.

"Untuk bendalir kot?", kata Papa.

"Tak. Bukan. Papa dulu masa darjah 2 tak belajar ke?" Huh hu!

"Papa dulu belajar untuk bendalir lah. Tapi bukan darjah 2. Masa tu tingkatan 2." Sama je 2 beranak, kan.

Lepas 4-5 kali belek buku teks dan aktiviti, akhirnya mama buat conclusion.

"Air untuk minuman, tak? Bukan minuman untuk apa."

Tersengih-sengih Elman, "A'ah betul lah tu. Air untuk minuman."

Wahahaha.. Firstday homework dah macam ni.
Pastu terpaksa lah tadah telinga, kan.. Cikgu ajar tu lain kali dengar, tulis bla.. bla.. bla.. bla...

Sape lagi nak membebel kalau bukan mak sendiri. Kan?


Corat-Coret, Anak-anak Kita, Kisah Saya | 2 Comments
 

wani says ...
  wahh elman dah darjah 2 ...sekejap je masa berlalu

Reply | Posted on 1/6/2012 12:20:17 PM
 

MyBotanG says ...
  hhhmmmmm.. soklan yang sangat subjektif kan.. how to decide on one right answer... and yet kalau jawapan x kena ngan teacher nyer answer jadi salah.. we are educating our kids to be robots and not be critical and creative.. sigh~ *mode frust*

Reply | Posted on 5/7/2012 10:08:04 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 2 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server