HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Tiered Dress Tutorial
Friday, December 16, 2011
Posted on 1:27:57 PM | 4 Comments

Ni ada 2 tutorial terbaru tiered dress yang saya jumpa waktu cari-cari tutorial semalam. Cantik betul gambar dia dan instruction dia pun clear dan senang.


Image by Scattered Thoughts of a Crafty Mom

Ok. Yang mula-mula, pillow case style. Antara 2 ni, rasanya yang ni memang lebih mudah. Pillow case style ni memang sesuai untuk beginner, sebab tak leceh sangat nak ada butang atau zip bagai. Dan hasilnya pun cantik. Click bawah ni untuk tutorialnya.

How to Sew a Tiered Pillowcase-Style Dress



Image by Family Friendly Frugality
Comel betul lah budak nih.

Yang kedua ni, sebenarnya taklah susah sangat pun. Lebih kurang je sebenarnya, cuma lain sikit pada bahagian dada.

How To Sew A Ruffle Dress A Quick 3 Tier Ruffle Dress Tutorial For A Little Girl

Pilihlah nak yang mana. Buat dua-dua pun ok. Sebab tiered dress memang cantik. Lepas tu pulak, memang sesuai kalau ada kain lebih sikit-sikit tu, sebab boleh mix and match.

Ataupun kalau nak ikut tutorial dress untuk bahagian dada yang pernah saya buat, boleh tengok kat sini: Dress Ala Dahlia. So, bahagian skirt boleh ikut cara diorang tu. Nak buat 5 tingkat atau 8 tingkat pun boleh. (Huh! Jenuh...) Hehe..


Selamat berhujung minggu! Dan selamat menjahit. :)


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, ~ The Craft Links | 4 Comments
 

kakngah says ...
  assalamualaikum..

dah 2 hari duk selongkaq sini. skrg ni tgh gian nk menjahit walaupun mesin jahit takde lagi. teringin nak cuba buat dress gini, dress ala dahlia, pillow case dress...
maaf yer tanya.. maya ada anjur kelas utk jahit simple2 dress gini?? saya berminat sangat kalau ada. lokasi kat mana ye??
selalunya material jenis apa sesuai utk buat dress kanak2 selain kain cotton biasa...

Reply | Posted on 3/18/2012 10:27:58 AM
 
maya replies ...
  hehe.. terima kasih kak ngah..

sorry saya takde buat kelas. saya jahit pun cincai je (sbb saya pun tak masuk mana2 kelas haha).. saje,untuk suka2 :D

biasa saya memang guna cotton je. lagi pun cotton senang nak jahit.. tak lari2.. :D

Reply | Posted on 8/15/2012 8:10:39 AM
 

Hunny says ...
  cantik... rasenyer wat utk org dewasa pon ok....

Reply | Posted on 1/10/2013 11:22:31 PM
 

Maisarah says ...
  Suka betl saya stalk2 blog akak nih. Banyak ilmu menjahit yg sy dapat (walaupun blog nih dah lama and sy baru je jumpa) hehee ..

Reply | Posted on 12/6/2015 12:00:01 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 19 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server