HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Bunga
Wednesday, December 14, 2011
Posted on 8:23:21 PM | 2 Comments

Sambung cerita pasal halaman rumah di kampung saya. Kali ni pasal bunga.

Bunga jenjarum. Cantik bila tengah berbunga lebat.
Nampak yang warna kuning kat tengah-tengah bunga tu? Cabut. Pastu rase bahagian pangkalnya. Ada madu.

Yang ni, saya baru jer tau nama dia bunga tapak dara. Wah!! Gitu nama dia. Mane buleh dapat nama macam tu eh? Hehe..

Dancing lady.
Ada banyak pokok orkid ni. Suka dengan kaler dia yang menyerlah. Dan lagi orkid ni suka berbunga. Memang berbunga jer lah manjang. Nak jaga pun senang.

Bunga kertas.

Bunga delima. Cantik kan? Tapi buah dia tak pernah menjadi pun.

Ini bunga limau purut.

Heliconia psittacorum a.k.a. Bunga sepit udang.
Jadi pagar tepi sawah.

Bunga yang ni saya tak tau nama dia.


Cerita pasal bunga kan, teringat dialog dengan anak saya malam tadi.

"Mama, tukarlaa nama Melly tu. Takkan Melly nak jadi bunga pulak?" kata Elman lepas discover Dahlia adalah sejenis bunga.

"Lepas ni mama nak letak nama morning glory pulak... boleh?" saya jawab.

"Boleh. Nasib baik takde night glory. Kalau tak nanti dia tido jer.." jawab Elman balik.

Hehehe...


Corat-Coret, Kisah Saya, My Garden | 2 Comments
 

fathiah says ...
  cantiknyaaa bunya..mcm2 coler ada eh..
elman buat lawak laa..night glory=asyik tido, so morning glory buat apa plak?..heheh

Reply | Posted on 12/15/2011 10:41:21 AM
 
maya replies ...
  morning glory asek bangunnnn jer.. :D

Reply | Posted on 12/19/2011 10:20:20 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 4 + 7 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server