HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Pokok-pokok di Halaman
Friday, December 09, 2011
Posted on 7:40:20 AM | 9 Comments

Kali ni saya cerita pasal pokok. Macam-macam jenis lagi yang ada sebenarnya, tapi takpe lah, saya letak mana yang ada jer. :)

Segerombolan pokok di depan rumah. Ada pokok keladi, pokok pisang, pokok kunyit. Anak pokok sawit pun ada. Yang merayap kat tanah tu pokok pegaga, dan kat belakang tu pokok petola.

Yang nampak sikit sebelah kanan, pokok buah mata kucing. Yang nampak sikit sebelah kiri, pokok limau purut. Banyak kan? Yang tak nampak lagi banyak. Dan yang paling banyak di keliling rumah saya adalah pokok pisang.

Ini namanya kencur. Ubinya kita buat masak lemak. Sedap gilleerrr... Lagi-lagi kalau ada ikan keli bakar.. Wallaweyy.. Tak terkata kesedapannya. Boleh meleleh air hidung dibuatnya beb.

Ini semua orang pun kenal, pokok kelapa, pokok yang serbaguna.

Lagi-lagi buah dia. Air kelapa muda? Pergghh!! Paling syok masa korek degan tu... lagi-lagi kalau dapat yang nipis crystal clear tu.. tak terkata!

Nak lagi best, ada pulak tembikai susu ni. Huh!

Pokok limau kasturi di belakang rumah. Buah tak banyak sangat.
Tapi cukuplah supply untuk seisi rumah bila diperlukan.

Buah limau purut yang belum cukup umur.
Sempat lagi si labah-labah buat sawang kat situ.

Kalau durian adalah raja, siapa permaisurinya?
Siapa lagi kalau bukan cik nenas kita.

Hmmm... Ada banyak lagi yang tak sempat nak ber-photoshoot. Termasuklah ikan-ikan yang tahu-tahu dah ada dalam pinggan masa makan tengahari. Ikan puyu, ikan haruan, ikan sepat dan ikan keli.

Hahaha! tapi, tetap akan bersambung.. Tiap rumah, mestilah ada bungakan? Nanti saya cerita pulak pasal bunga. Jumpa lagi!


Corat-Coret, Kisah Saya | 9 Comments
 

wani says ...
  wooow byknya pokok,semuanya berguna,...
bestnya dpt umah lapang cmtu kan....
mcm2 adooo.....
yg pasti semuanya fresh dari ladang.....
kalo berkelah tepi bendang sedap tuuuu

Reply | Posted on 12/9/2011 8:52:46 AM
 
maya replies ...
  nak berkelah tu kalo time redup ok jer... kalau time panas.. huhu.. boleh terbakar dibuatnya.. :)

Reply | Posted on 12/10/2011 6:15:27 PM
 

edame says ...
  sgt suke ngn suasana kampung...suke jgk tnm pokok...lg suke bile dpt kutip hasil drp pokok yg kite tanam sndiri...kene beli tnh kampung pulak ni, backyard xcukup luas nak tanam pokok2 buah2an... :) salam singgah...

Reply | Posted on 12/9/2011 10:31:03 AM
 
maya replies ...
  tq.. :)
a'ah mase kutip hasil tu yg paling best..
memang kena cari tanah kampung baru puas hati, kan..

Reply | Posted on 12/10/2011 6:16:37 PM
 

Sue says ...
  banyak part2 ni..hahahhaa..Syukur bg kita yg ada kg kan..Pada yg tak da kg tu, boleh la tumpang merasa keseronokannya bila membaca n3 akak pasal kampung ni..(^_^)

Reply | Posted on 12/9/2011 1:26:58 PM
 
maya replies ...
  hehe..
tribute kononnya..
untuk kenang-kenangan.. sebab dah tak duduk sini lagi.. :'(

Reply | Posted on 12/10/2011 6:17:34 PM
 

Al imrans says ...
  Yg gambar dlm pasu tu kechur ke chekur? Kt kg sya tu chekur, selain mkn ubi, daunnya buat ulam...mkn gitu je or buat kerabu..sgt la sedap...hidangan wajib dlm panjang n utk nasi ulam jugak...

Reply | Posted on 2/14/2012 10:53:36 PM
 
maya replies ...
  ha'ah.. orang panggil chekur gak.. kencur tu bahasa jawa.. hehe..
betul2.. daunnya masuk sekali dlm masak lemak pun sedap gak..

Reply | Posted on 2/15/2012 10:28:33 PM
 

How do you prevent Achilles tendonitis? says ...
  Hey There. I found your blog the usage of msn. This is an extremely well written article.
I will make sure to bookmark it and come back to learn more of
your helpful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

Reply | Posted on 9/3/2017 5:32:10 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 10 + 4 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server