HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Pink!!
Friday, March 11, 2011
Posted on 7:08:35 AM | 59 Comments

Hati saya gembira.. lalala..
Sebab baju pink ni dah siap.. lalala..

ni bahagian depan.


dan ni bahagian belakang.

Butang tak letak lagi {macam tak biasa}. Rase nak sub-con jer bahagian jahit lubang butang ni.

Saya buat 3 helai. Yang kecik untuk baby Fatma saya tak letak tali untuk ikat belakang, dan cuma ada 2 layer saja. Untuk Melly dan Dania saya buat 3 layer. Rasanya saya tak pernah buat sampai 3 layer ni. Ni lah first time.. giler lama nak siap.. tapi saya sukeeee... awak suka tak? suka tak???

Walaupun perancangan asalnya saya nak buat 6 helai baju untuk 3orang puteri di raja tu, tapi, dah siap yang ni pun pun hati saya dah gembira sangat. Lagi 3 helai tu nanti-nanti pun takpe. Kalau tak sempat untuk majlis kenduri ni nanti, kita buat untuk majlis bertandang eh?

Lalalalalalaaaa.......


Made by Maya, Dahlia Dress, Sewing Corner | 59 Comments
 

ayu says ...
  wow!!!!rasa mcm nak order aje!! :)

Reply | Posted on 3/11/2011 8:45:48 AM
 
maya replies ...
  alamak! hehe

Reply | Posted on 3/13/2011 6:46:08 PM
 

rina says ...
  cun giler der...

Reply | Posted on 3/11/2011 9:13:10 AM
 
maya replies ...
  thanks der...

Reply | Posted on 3/13/2011 6:46:20 PM
 

gee says ...
  cantikkkkk sgt! baju utk flower girl la ni eh...

Reply | Posted on 3/11/2011 9:31:31 AM
 
maya replies ...
  takde dlm acara pun, flower girl.. just suka2 kot2 boleh buat :P

Reply | Posted on 3/13/2011 6:47:08 PM
 

alimaz says ...
  cantik sangat2.....

Reply | Posted on 3/11/2011 10:03:56 AM
 
maya replies ...
  tq alimaz!

Reply | Posted on 3/13/2011 6:47:24 PM
 

MR says ...
  Belum buat lagi... tengok kedut2 kat pinggang tu pon kepala aku dah berkedut. mau 5 kali patah jarum kalo aku buat ni!

lawa giler maya!

Reply | Posted on 3/11/2011 10:29:46 AM
 
maya replies ...
  thanks MR!
hehehe... buat dia sama jer.. cuma kena berkali-kali & berlapis2 jer..

Reply | Posted on 3/13/2011 6:48:25 PM
 

Kak Azzah8 says ...
  Maya...cantiknya..baju pink ni....
teringat dolu-dolu...akak mmg suka sangat jahit dress girls ni...

tapi skrg dah tak cukup masa nak duduk depan mesin jahit...

Reply | Posted on 3/11/2011 12:08:32 PM
 
maya replies ...
  kak azzah8,

saya pun dah tak berapa ada mase sekarang ni. sebab tu dah jarang-jarang jahit baju.. ni pun kene siapkan last minute sbb kenduri dah dekat walaupun dapat kain dah sebulan dulu..

potong kain pun cincai jer.. sib baik muat.. hehehe...

Reply | Posted on 3/13/2011 6:50:31 PM
 

DeLLa says ...
  mayaaaaaa..suka nyaaa..dah lama sy berangan2 nk buar 3-tier gini..tp tak reti

Reply | Posted on 3/11/2011 12:21:01 PM
 
maya replies ...
  tq della! :))
della buat ler juga... sabar kene lebih sket.. huhu..

Reply | Posted on 3/13/2011 6:51:10 PM
 

thendral says ...
  How beautiful it is! I love the bow at the back.

Reply | Posted on 3/11/2011 1:30:31 PM
 
maya replies ...
  thank you thendral...

Reply | Posted on 3/13/2011 6:51:45 PM
 

Joely says ...
  cantiknyeeeerrrr kak maya.....kemas sgt jahitan akak!

Reply | Posted on 3/11/2011 4:40:32 PM
 
maya replies ...
  tq joely!

Reply | Posted on 3/13/2011 6:53:09 PM
 

ween says ...
  kak maya, sy teringin sgt nak jahit dress layer2 mcm ni tp x reti. cantik sgt2 dress yg akak buat :)

kalau nak buat layer, 2nd and 3rd layer kita sambung dr bottom 1st and 2nd layer or dr bahagian pinggang ye? byk guna kain x..

Reply | Posted on 3/11/2011 8:03:09 PM
 
maya replies ...
  tq ween!

"kalau nak buat layer, 2nd and 3rd layer kita sambung dr bottom 1st and 2nd layer or dr bahagian pinggang ye?"
- jawapannya ya.. (haha.. tak pandai saya nak explain..) kalau dari pinggang terus, mesti tebal sangat kot...

byk gak guna kain.. lebih2 banyak dari biase... tapi saya tak check lagi berapa meter.. (saya dpat kain ni 10m.. kuikui)

Reply | Posted on 3/13/2011 6:56:56 PM
 

azidah says ...
  cantik maya, lawa kain pink polka tu and of course , beautiful work as always :)

Reply | Posted on 3/11/2011 9:04:00 PM
 
maya replies ...
  tq kak azidah! :D

Reply | Posted on 3/13/2011 6:57:30 PM
 

nurul says ...
  wahh...cantiknye..bestnye jadi anak akak, dpt pakai dress cantik2 hehe :D

Reply | Posted on 3/12/2011 12:17:24 AM
 
maya replies ...
  hehehe...
dia dah tak sabar nak pakai tu.. sib baik belum buh butang.. ada gak alasan...

Reply | Posted on 3/13/2011 6:58:11 PM
 

ruhil says ...
  kak maya.. shanteeek sangat...! saya pon suka...! haih..! bila nak buat dress jugak ni.. asek berangan je..

Reply | Posted on 3/12/2011 2:03:22 AM
 
maya replies ...
  tq ruhil..
biase ler.. ape2 yg kite buat kena start ngan angan2 dulu2.. :)
dulu saya berangan gak.. dah ada anak pompuan baru start.. hehe

Reply | Posted on 3/13/2011 6:59:12 PM
 

ct N honey says ...
  bestnya kalau ada anak ppuan,boleh juga jahit baju cam ni.......

Reply | Posted on 3/12/2011 3:33:29 PM
 
maya replies ...
  hihi.. boleh lg tu..
usaha tangga kejayaan.. ;)

Reply | Posted on 3/13/2011 7:04:42 PM
 

manja says ...
  leh bg web mana u refer wt layer2 tu

Reply | Posted on 3/15/2011 8:09:14 AM
 
maya replies ...
  saya main buat jer.. takde refer mana2 pun....

Reply | Posted on 3/15/2011 8:42:25 AM
 

manja replies ...
  maya..manja da tau camne wat layer tu..bila tgk btul2 kt gambr2 puteri2 maya tu..br dpt 'tangkap' gambrnnya..nk jdkn maya idola manja la leh yek..hehe..

Reply | Posted on 4/10/2011 10:53:05 AM
 

a.n.i.Q.u.e says ...
  Cantiknya kain yg Maya pakai nih. Kak Ann tak pandaila bab jenis kain, tak nampak mcm cotton pun kain2 tu ... hmmm ... tabik spring la tengok Maya jahit baju2 .. kemas sangat. Kalau Kak Ann ... haih .. sure ada yg terkoyak terkeluar sana sini .. hahaha

well done Maya

Reply | Posted on 3/15/2011 1:48:17 PM
 
maya replies ...
  kak ann.. kain ni bukan saya yg pilih pun.. adik saya yg pilih... hehehe... tapi memang saya suka polka dot kecik2... kak ann punya easy stitch lagiiii saya tabik spring toing toing.... giler cantik!

Reply | Posted on 3/15/2011 10:54:04 PM
 

suzie says ...
  sgt lah cantiknya
fotografinya pun sgt hebat..menyerlah!

Reply | Posted on 3/15/2011 3:42:00 PM
 
maya replies ...
  tq suzie.. :D

Reply | Posted on 3/15/2011 10:54:21 PM
 

marie says ...
  nice dress~!

Reply | Posted on 3/16/2011 11:56:51 AM
 
maya replies ...
  thanks marie :)

Reply | Posted on 3/21/2011 11:39:09 AM
 

Kak Ina says ...
  nak order, nak order...Waaa lawanya..Boleh order ker dress ni Maya???? Kalau boleh order email akak..Hehehheh

Reply | Posted on 3/16/2011 1:48:35 PM
 
maya replies ...
  alamak kak ina.. sorry.. saya tak amik order buat mase ni.. sorry eh...

Reply | Posted on 3/21/2011 11:39:55 AM
 

leeya jb says ...
  hye kak maya!!
saya nk tnya leyh??
saya ada beli handbag tp handbag neyh plain warna putih,,
saya rasa mcm nk wat design kat handbag neyhh,,
jadi adalah corak sikit2kn,,
tp saya tak tahu nk suruh siapa buatkn,,
akak ada kwn yg boleh buatkn??
kew akak boley buat kn??

Reply | Posted on 3/16/2011 9:02:03 PM
 
maya replies ...
  hye leeya!
sorry saya tak ambik ape2 order pun buat mase ni sbb bz sangat..
leeya try browse http://craftzone-my.blogspot.com

ramai tu yg yg boleh buat rasenya..

tq leeya!

Reply | Posted on 3/21/2011 11:42:01 AM
 

zu_e9 says ...
  cantiknya layer pada dress tu..sweet flower with polkadot..
akak nk tnya kedut pada setiap layer tu akak wat cane?nmpk kedut dia byk sgt..so..cantik bangat?
akak wat secara manual @ guna tapak mesin jait?

Reply | Posted on 3/18/2011 8:45:29 AM
 
maya replies ...
  saya buat kedut tu manual je dik.. akak takde tapak mesin kedut tu.. :D

jahit jarang2 pastu tarik satu benang bagi kedut... senang sangat..

Reply | Posted on 3/21/2011 11:43:37 AM
 

hidaya says ...
  Kalau tak keberatan, buat la tutorial... btw, ni kain apa yer, cotton?

Reply | Posted on 3/21/2011 1:43:40 PM
 
maya replies ...
  layered dress ni sebenarnya kain ropol tu diulang2 jer.. haha! tak tau cemana explain.. api kalau selalu jahit, boleh agak kot?

a'a.. ni saya guna japanese cotton..

Reply | Posted on 3/21/2011 8:58:41 PM
 

wann says ...
  buat kat aku jugak....khas tuk ex-roomate hehehe...

Reply | Posted on 3/29/2011 11:37:20 PM
 
maya replies ...
  wann! buat lah wann.. senang jer buatnya, cuma makan mase sket.. hehehe

Reply | Posted on 3/30/2011 10:53:42 PM
 

yanti says ...
  seronoknya tengok. kena buat kat anak dara saya jugak ni...

Reply | Posted on 4/9/2011 5:02:49 PM
 
maya replies ...
  Buat lah yanti. Memang best rasanya bila tengok diorang pakai..:)

Reply | Posted on 4/23/2011 4:09:53 PM
 

manja says ...
  waa..cantik la maya..teruja tgk..tp nk tanya maya la..maya jahit baju2 tu time bila yek..manja minat sgt2 jahit2 baju budak2 kecik ni..tp xpandai manage masa yg sesuai..so nk tau tip masa maya jahit..malam2 ke..hehe..

Reply | Posted on 4/10/2011 10:48:00 AM
 
maya replies ...
  Saya memang sgt bz sekarang ni. Baju ni pun, dekat sebulan baru siap. & yg terakhir tu mmg sampai jahit sampai pagi bila kenduri dah dekat.

Dulu anak2 kecik2 lagi boleh menjahit lama sket. Sekarang ni diorang semua dah sekolah mmg terasa zcukup masa. Sbb tu saya dah slow sket menjahit skrg..

Reply | Posted on 4/23/2011 4:12:30 PM
 

mamasyaidah says ...
  Salam, cantiknya...seronokkan bila tahu menjahit ni.. :-)

Reply | Posted on 4/13/2011 11:49:27 PM
 
maya replies ...
  Tq mamasyaidah!

Reply | Posted on 4/23/2011 4:13:03 PM
 

ezza says ...
  salam.. hai sis,

sy nak tnyer, sis buat gaun2 ni kalo nk tempah boleh ke?? suka sgt..cntik2!

Reply | Posted on 4/14/2011 12:28:28 PM
 
maya replies ...
  Skrg saya dah tak amik tempahan lah ezza. Tak sempat. :D

Reply | Posted on 4/23/2011 4:14:00 PM
 

Fydda says ...
  alahai cantiknyer...brape RM le agak2 kalo sy nk tempah ye kak...

Reply | Posted on 5/4/2011 3:23:48 PM
 

Erin says ...
  one word: gorgeous!

Reply | Posted on 5/6/2011 5:16:19 PM
 

adillaharun says ...
  Cantik sekali hasil kerja tu. Rona-rona pink tu memang memikat mata dan hati.

Reply | Posted on 5/15/2011 5:44:37 PM
 

maya says ...
  thanks all!

Reply | Posted on 5/28/2011 8:14:19 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 14 + 3 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server