HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

alya series - dress 6 dan ikat reben
Tuesday, February 15, 2011
Posted on 10:50:23 PM | 18 Comments

ya. setelah lama tiada kabar berita. akhirnya inilah dress terbaru yang berjaya saya siapkan hari ni. walaupun sebenarnya berhari-hari juga nak siapkan. dan ya. ini masih dalam siri dress alya. masih ada sehelai lagi tunggu turn untuk dijahit.

dan saya ada masa lebih kurang sebulan untuk siapkan 6 dress. ENAM?? ok. nanti saya cerita pasal tu di lain entry. sebab saya nak bagi tips untuk ikat reben.

ini kalau ikut masalah saya lah, bila ikat reben jadi tak cantik. tapi saya ada satu tips yang saya guna. senang jer. masa ikat tu, kita ikat dari atas.

ok. kita buat baju ni untuk dijadikan contoh.

mula-mula kita tukar posisi pandangan ke arah baju tu. huh! ayat! haha!
kira macam gambar bawah ni lah.

lepas tu, mulakan ikat reben macam biasa.

(hajat di hati nak ambik gambar saya tengah ikat reben, tapi tukang gambar cuti hari ni.)

teruskan. buat reben macam biasa. dari atas ya.

lepas tuuu... tada! jadilah ikatan reben yang cantik terletak.


sebenarnya kan.. nak buat dari bawah pun boleh kalau paham cara ikatannya. tapi... kalau sayalah, selalu tak jadi. jadi... inilah rahsianya yang saya buat. kalau dari bawah tak jadi, kita buat dari atas.

jumpa lagi!


Made by Maya, Dahlia Dress, Sewing Corner | 18 Comments
 

fazya says ...
  teringin menjahit dress macam kak maya..

Reply | Posted on 2/15/2011 11:58:56 PM
 
maya replies ...
  try lah.. mesti boleh punya.. :)

Reply | Posted on 2/16/2011 12:28:05 AM
 

wani says ...
  saya pun dh lama tringin jadi pandai,cekap,kreatip mcmkak maya hehehehe
maya,tgn hang memang menjadi laaa jahit apapun kemas n cantik...sungguh cantek drees itu..

Reply | Posted on 2/16/2011 12:05:41 AM
 
maya replies ...
  ahahaha... ni pun banyak kali tetas dek oi. sebab dah lama tak menjahit kan... gitulah jadinya...

Reply | Posted on 2/16/2011 12:28:48 AM
 

melor says ...
  salam maya dah lama melor tak komen tapi hari ni nak komen melor suka sgt dress tu cantik sesangat

Reply | Posted on 2/16/2011 12:35:21 AM
 
maya replies ...
  tq melur. kain tu mak alya yg beli.. & design baju tu pun mak alya yg pilih.. :)

Reply | Posted on 2/16/2011 9:10:23 AM
 

Zura says ...
  Haa...memang masalah aku tu ikat reben utk photoshoot selalu nya tak jadi lembik semacam jo! Best tips ko ni nanti aku try, kiranya kena ikat reben dengan dress tu upside down gitu ek? Hehe....nak try!

Reply | Posted on 2/16/2011 8:01:23 AM
 
maya replies ...
  hehe..
aku rasekan.. depends pada cara ikatan kita jugak kan.. aku dah try byk kali nak tukar cara ikat reben tu.. tapi tak bleh... sebab tangan dah biasa buat cam tu... cara ni jer yg paling berkesan.

Reply | Posted on 2/16/2011 9:11:37 AM
 

rina says ...
  tp kalu dh ada kt badan camano pulak tu... hehehe

Reply | Posted on 2/16/2011 8:50:38 AM
 
maya replies ...
  ko terbalikkan lah bdan tu... hahaha!

sonang jer lah... ko duduk kat kusi.. then suh budak tu berdiri depan ko & ngadap ko, then suh dia letak kepala dia kat riba jap.. then cepat2 ler buat.. :)

Reply | Posted on 2/16/2011 9:09:38 AM
 

Fydda says ...
  urm simple je ha! but still nampak lawo.....

Reply | Posted on 2/16/2011 3:23:19 PM
 
maya replies ...
  :) tq tq..
gambar je tak?

Reply | Posted on 2/17/2011 9:17:03 AM
 

arninas says ...
  haha.. saya pun fail gak bab nak ikat reben ni... selalu guna riben ready made yang saiz 1-2 cm je but still tak jadi ikatan yang 'perfect' leh try la pasni... kena baring kat lappy erk? ok ;D

Reply | Posted on 2/16/2011 4:02:44 PM
 
maya replies ...
  **tertakluk kepada kemahuan orang yg nak diikat reben.**

ngeh ngeh... mencabar gak tu..

Reply | Posted on 2/17/2011 9:18:13 AM
 

nai says ...
  boleh la berlatih cuba ikat reben di badan sendiri.. mesti dari atas punya (kalau reben dok belah depan la) ;D

Reply | Posted on 2/17/2011 9:44:58 AM
 
maya replies ...
  Boleh sangat tu! :)
kalau reben belakang boleh gak, pusing bhgn belakang ke depan dulu. Hihi

Reply | Posted on 2/17/2011 11:07:06 PM
 

Caca says ...
  kakak ni, pandai sangat, saya sangat gembira tengok semua baju baju cantik ni. Boleh ada tutorial?

Reply | Posted on 3/11/2011 8:56:15 AM
 
maya replies ...
  tutorial yg ada tu jer dik.. tak sempat lagi nak buat tutorial lain.. kalau ada kelapangan saya buat lagi yer..

tq caca

Reply | Posted on 3/13/2011 6:33:33 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 15 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server