HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

11 Apps Kesukaan pada Galaxy Tab saya
Thursday, February 03, 2011
Posted on 3:31:29 PM | 15 Comments

Sudah dua bulan lebih saya addicted to GTab ni. Mula-mula dulu, saya pilih GTab instead of iPad sebab saiz dan beratnya yang sangat convenience. Senang nak pegang sambil baring-baring tengok youtube baca buku sebelum tidur. Lepas saya guna, memang rasa sangat suka. Especially bila banyak apps yang free. Dan applikasi dalam GTab saya semuanya free pun.

Ok. Ini senarai apps yang saya ada, tak termasuk default apps dari Samsung. Semua senarai ni cuma dari Android Market sahaja.

  1. iQuran
    Jalan menuju ke syurga.

  2. Jorte
    Organizer terbaik pernah saya guna. Simple, kemas dan nampak semua. Memang jadi productive lah. Calendar dan juga widget dia sangat saya suka.

  3. ColorNote Notepad Note
    Saya senaraikan kerja saya secara details, terutama yang makan masa berhari-hari. Jorte pun ada function macam ni, cuma saya suka ColorNote sebab dia ada widget sticky note dan tunjuk berapa banyak lagi task yang belum siap.

  4. Thinking Space
    Nota berbentuk awan. Sangat bagus untuk kembangkan idea dan terus buat nota bila tiba-tiba dapat idea.

  5. Pulse
    Reader yang paling saya suka. List untuk reader saya termasuk berita duna. Sains. Engadget. Apple. Android. IluvIslam. Tapi susah nak dapat news feed dari berita Malaysia. Ada Utusan je.

  6. Aldiko
    Ada banyak eBook reader untuk Android, but this is still the best so far. Boleh browse beribu-ribu buku free dari banyak source. Boleh import ePub. Yang paling best, version terbaru boleh baca pdf file. Banyak buku pdf nak kene baca ni.

  7. Perfect Viewer
    Best comic viewer ever. Saya bukan pembaca komik pun, tapi sebab dia boleh baca apa-apa bentuk image pun, walaupun image tu dalam bentuk zip file. Senang nak maintain camni. Saya guna untuk baca magazine. :) Sangat smooth dan UI pun simple.

  8. AndFTP
    FTP di mana saja. UI yang simple dan senang guna. Biasa saya guna untuk file sharing.

  9. AndroXplorer
    File manager yang sangat user friendly untuk Android. Ada thumbnail. :)

  10. AppBrain App Market
    Hari-hari saya browse untuk cari apps terbaru. Best sebab boleh tengok orang pakai apps apa, especially yang rajin bagi komen bernas. Boleh filter dan tengok popular apps of the day, week, month etc etc.

  11. Multipicture Live Wallpaper
    Wallpaper dari koleksi sendiri. Sangat bagus bila banyak sangat gambar nak dijadikan wallpaper :). Boleh tukar-tukar sendiri ikut masa yang ditetapkan, dan boleh juga tukar-tukar sukahati. Cuma masukkan gambar dalam folder yang sama.

Banyak lagi saya nak letak, boleh tak.... Saya cuma senaraikan jer eh....

  • RSS Reader: My Taptu, Google Reader, IMDb Movies & TV
  • Social Network & Chat: Facebook, Plume (Touiteur), Foursquare, PingChat!, WhatsApp Messenger, Yahoo! Messenger
  • Documents: Open Office Document Reader, SilverEdit v2 - HTML CSS TXT, Adobe Reader
  • Pengetahuan Am: Wapedia, Useless Facts, Dictionary.com
  • Internet: Dolphin Browser, Opera, WordPress, Flash Player
  • Utilities: Folder Organizer, Barcode Scanner, Wifi Analyzer, Speed Test, CamScanner, Google Translate, RealCalc, Google Finance, SMS Popup, ConvertPad, Wyse PocketCloud RDP/VNC, TuneIn Radio, Antivirus Free AVG
  • Productivity: Springpad, Homework
  • Fun: Art of Glow, Plasma Lamp, Paint Joy - Movie your drawing, Adobe Photoshop Express
  • Games: Angry Birds, Angry Birds Seasons, Break the Bricks, Air Control Lite, Restaurant Story, Farm Story, Klondike Solitaire

And the list still goes on. Termasuk games yang entah apa-apa dan apps untuk Melly dan Elman juga. Kan saya dah kata Android sangat best.

And now, let's share yours... saya mahu tahu juga... untuk menambah senarai apps yang ada.... :)


Corat-Coret, Review, Not So I.T. | 15 Comments
 

rina says ...
  nasrun pn suka android...

Reply | Posted on 2/4/2011 12:27:17 PM
 
maya replies ...
  Hi5 kat nasrun.

Reply | Posted on 2/4/2011 2:30:03 PM
 

ayu says ...
  tak pernah tahu pun pasal Gtab ni. iPad tu dgr je tp tak tahu fungsi..hihi, buta gadget..hehe. nanti nak google apa tu GTab :)

Reply | Posted on 2/7/2011 6:10:06 PM
 
maya replies ...
  hihi.. sila-sila... lupa nak letak gambar.. :p

Reply | Posted on 2/16/2011 12:25:17 AM
 

nida says ...
  antara iPad dgn Gtab ni, rasanye mmg menang Gtab, tp Gtab lagi mahal kan mayakan kan kan? huhu nak gak satuu uwaaa

Reply | Posted on 2/8/2011 12:19:55 AM
 
maya replies ...
  sebab harga ipad dah murah sekarang, jd gtab lagi mahal sket kot.. tp ipad yg murah tu depends pd spec. gtab nak dapat murah kena contract ngan telco lah.. hehe

Reply | Posted on 2/16/2011 12:26:37 AM
 

Arninas says ...
  ni yg buat daku makin berkobar-kobar nak dapat tablet ni.... Tapi fulus nipis... Alahai...

Reply | Posted on 2/9/2011 9:53:06 PM
 
maya replies ...
  takpe.. lama2 tebal lah tu.. gtab 2 pun nak keluar dah.. tapi saiz besar mcm ipad. saya tak suka.

Reply | Posted on 2/16/2011 12:27:31 AM
 

Hafizah says ...
  Boleh cucuk usb tak...storage brp gb ek...

Reply | Posted on 2/24/2011 9:07:54 PM
 
maya replies ...
  usb untuk in ke out? out ade lah.. utk connect ke pc. tapi in takde..

tapi boleh guna micro sd up to 32gb. :)
internal 16gb.

Reply | Posted on 2/25/2011 10:27:33 AM
 

Hafizah replies ...
  Erm...tulah...lebih compatible then ipad sbb boleh extend storage using microsd...ipad 16gb tu jelah.kat senq ade offer till 28 feb...beza 200 dr ipad..grab while u can...

Reply | Posted on 2/25/2011 11:15:36 AM
 

iamja77 says ...
  Wahhh.. idea yang bagus MAYA. Ko list down semua apps yang bukakkan mata aku utk membeli GTab. Nak beli lah.. ahaks.

Reply | Posted on 3/8/2011 10:37:54 AM
 
maya replies ...
  hehhehhee...
gtab jap lagi ada byk saiz. 10.1" ada. 8.9" ade... tapi aku suka yg ni tak besar sgt :D

Reply | Posted on 3/9/2011 9:13:16 AM
 

jaja gary says ...
  maya,

best ke? byk x edu apps tuk toddler? mcm ipad tuh? abc ke ape...

Reply | Posted on 3/24/2011 3:42:27 PM
 

HanaZaini says ...
  Saya takde tablet atau smart phone. Tapi saya suka main Sneezies Lite di IPhone colleague saya! :D Saya suka!

Reply | Posted on 5/27/2011 2:23:43 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 20 + 2 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server