HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Back to School dan Beg Tuisyen
Monday, December 13, 2010
Posted on 6:55:49 AM | 23 Comments

Senarai barang-barang untuk sekolah Elman dah saya siapkan sebulan yang lepas lagi. Senarai jer lah. Beli sikit-sikit, sebab orang kata kalau saiz kecik ni cepat habis. Tapi masalahnya, anak saya ni, saiz badan je kecik tapi lubang kepala baju melayu tak boleh masuk... Hmm.. Nasib baik lepas cari sana-sini jumpa juga baju melayu yang sesuai.

Bila lagi setengah bulan nak masuk sekolah ni, mak dia ni gabra jugak lah sebab takut ada apa-apa yang terlupa. Macam lah tak boleh beli bila dah masuk sekolah kan. Haha! Biase ler, ibu muda, first time anak nak masuk derjah 1. Ibu muda lah kan sebab anak baru nak masuk derjah 1 kan? Kan? Kan? (Rina mesti jeles bab ni sebab saya jauh lagi muda dari dia.....) Macam tak caya jer....

Buku sekolah pun dah beli. Giler banyak. Dan tengok buku latihan dia... hmm... advance mata pelajaran diorang sekarang ni yer... Mak dia dulu derjah 1 baru nak belajar membaca dan mengira...

Ok. Di samping persiapan-persiapan sekolah Elman, ni dia...

Berjaya juga saya sipkan tote bag ni untuk projek charity Kak Ayu. Bila check balik blog dia, ramai dah yang join.. Alhamdulillah. Cuma sayalah yang macam biasa selalu sangat last minute...

Bolehlah dibawa untuk ke kelas tusyen ke kan.. Atau apa-apa jer lah.. Harap-harap diorang suka..

Nak join? Cepat-cepat! Sempat lagi ni... Saya pun belum pos lagi ni.. Kak Ayu tunggu yer...

* Dulu bila habis form 5, antara perkara yang best ialah tak payah basuh kasut sekolah lagi. Yay! Sampai sekarang saya boleh termimpi-mimpi pasal kasut yang tak berbasuh, jangan tak caya... Tahun depan dah start kena basuh kasut sekolah balik.... dan.. kasut sekolah budak lelaki pulak tu..


Made by Maya, Bag, Anak-anak Kita | 23 Comments
 

mas says ...
  bab basuh kasut ni yang lemah ni..lagila kalau budak lelaki n naik van sekolah..hmmm...balik rumah mesti dah itam legam,hari2 kena menyental kasut dia..huhuhu...

Reply | Posted on 12/13/2010 10:15:53 AM
 
maya replies ...
  ah.. itulah yg bermain difikiran patik sekarang ni.... nak kene ajar basuh kasut sekolah dari kecik nih...

Reply | Posted on 12/14/2010 12:18:37 PM
 

rohaizahabas says ...
  bab kasut sekolah ni....akak serah kan pada mr samsung akak....putih beb dia cuci...hahah

Reply | Posted on 12/13/2010 10:52:23 AM
 
maya replies ...
  iya.. seperti yg dicadangkan oleh en suami.. nanti kita tengok cemana yer.. haha!

Reply | Posted on 12/14/2010 12:19:26 PM
 

salina says ...
  maii...kira aku tua sikit dr ko..ank aku msk darjah 3..yg 2nd sebaya anakmu...sedikit petua...elakkan membeli kasut sekolah yg byk getah..bior byk kain..sbb tang kat getah tu..kalau dh hitam..mmg la x ilang...

Reply | Posted on 12/13/2010 9:26:57 PM
 
maya replies ...
  a'a.. kire tua sket lah sbb dah 2 rang masuk sekolah kan.. kekekeke... tapi kasut budak laki susah yg byk kain kan?

Reply | Posted on 12/14/2010 12:20:17 PM
 

wann says ...
  mai...aku nak tempah beg tution kat ko satu..bleh ke?...tapi aku nak kecik sket..nak letak purse n hp and tumble masa pi lunch...

Reply | Posted on 12/13/2010 11:16:41 PM
 
maya replies ...
  erk!!.. tak amik tempahan lah sekarang ni wann atas sebab2 kesibukan yg melanda... sorry yer.. tapi kan... kat kedai byk je bag2 cam ni murah2.. :D

Reply | Posted on 12/14/2010 1:25:48 PM
 

Zura says ...
  Mai..baca entry ko ni teringat hari pertama Aisha masuk darjah satu..meleleh airmata haku ni ha tengok dia kot celah tingkap kelas ekeke...Haa...sah2 lah aku yang paling tua kan? Coz peristiwa tu adalah EMPAT tahun yang lalu hahaha...ok sebagai penyedap hati ko..cuba bayangkan ke"gabra" an aku ni bila mikirkan anak dara aku ni bila2 masa je akan datang kat aku minta nak share...ermmm...pad!! Huhu...sungguh aku belum bersedia... :P

Reply | Posted on 12/13/2010 11:18:00 PM
 
maya replies ...
  itulah.. mak lagi emosional kan.. budak2 tu selamba jer... ahaha.. itu lah kan.. ada stage2 yg kadang2 kita tak sangka dah sampai masanya... kira ok lah tu sbb dah terfikir pasal nak share pad.. takpe.. inilah pengalaman paling berharga bila tengok diorang membesar depan mata kan... patutlah dulu mak aku macam tak bg sangat bila aku nak duk asrama... tapi mase tu tak tau lg macammana perasaan seorang ibu..

Reply | Posted on 12/14/2010 4:05:40 PM
 

kakyong says ...
 
ada tak tutorial utk buat beg tuisyen tu... ;)

Reply | Posted on 12/13/2010 11:21:00 PM
 
maya replies ...
  ohhh.. sebenarnya ini tote bag yg sangat simple jer...

boleh try sini:
http://my.crazyartzone.com/mbm/?p=457

Reply | Posted on 12/14/2010 4:08:06 PM
 

rina says ...
  setuju ngan salina psl kasut byk getah susah nk ilang kalo dh itam. tp skang ni susah gak nk cari kasut yg byk kain. tu nak tanak kena gak beli kasut yg byk getah dari kain.

mula2 aku malas nk komen sbb sentap ngan ke'muda'an ko.

Reply | Posted on 12/14/2010 10:44:36 AM
 
maya replies ...
  alaaaa... jangan lah sentap...
i gurau2 jer... hehehehe.... mintak mahap yer...

Reply | Posted on 12/14/2010 4:09:40 PM
 

Mummy Sew says ...
  Salam, bila baca enty ni gan comment2 rasa gerun lak.. bila time sya nanti camner ler kan...

Reply | Posted on 12/15/2010 10:30:32 AM
 
maya replies ...
  hehe... takpe xyah fikir dulu... nanti tunggu je cemane... heh heh heh..

Reply | Posted on 12/15/2010 11:01:13 PM
 

suzie says ...
  oh..sy pun akan mengalami perkara sebijik cam maya..
darjah 1, anak lelaki..sib baik kaut dia hitam..kotor pun org tak peduli kot..hehe

Reply | Posted on 12/15/2010 10:47:03 AM
 
maya replies ...
  wah!!! seronoknyaaaa kasut kaler hitam... takyah susah2 fikir nak menyental kan...

Reply | Posted on 12/15/2010 11:02:37 PM
 

ween says ...
  cantiknya! especially the prints. sy sgt kagum dgn hasil tgn akak :)

Reply | Posted on 12/15/2010 2:21:09 PM
 
maya replies ...
  terima kasih ween!

Reply | Posted on 12/15/2010 11:03:09 PM
 

Zila says ...
  cik maya.. cantik bangat! :D

p.s: selamat basuh kasut sekolah ek thn dpn.. apa kata sapu kapur byk2.. senang skit nak basuh.. hihihihi

Reply | Posted on 12/16/2010 12:53:15 PM
 

mamawidad says ...
  salam maya, cantik la ur fabric design,
aritu kita ingat nk join gak charity project tu tapi sibuk ngan projek antaran kawen adik, bila2 ada project cenggitu , habaq mai no?

he3.... kita ni lagilah best , last sekali basuh kasut sekolah putih masa darjah 6, sek men, kasut hitam, ...dah busuk baru basuh, sebulan sekali agaknya... bila anak masuk sekolah dulu, 2 hari kna basuh dah, darjah 2, dia pon mintak nak basuh sendiri, kira ok la tuuu,

Reply | Posted on 12/29/2010 8:38:46 AM
 

Ruhil says ...
  cantik2 la hasil tgn u..! i loike..! nak mohon link.. berangan jugak ni.. ehehe..

Reply | Posted on 1/7/2011 3:23:27 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 8 + 6 =
 

 
Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2018. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server