HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

alya series - dress 5
Saturday, November 13, 2010
Posted on 10:16:01 PM | 28 Comments

terima kasih atas semangat yang diberi. selain semangat yang jatuh merudum kerana kemalasan yang empunya diri, faktor lain selain mesin jahit yang merajuk hari tu, faktor tak reti guna mesin jahit baru juga memainkan peranan.

ya! seronok rasa bila kate mesin baru kan. tapi... tapi.. tapi...

ok. kita cerita pasal yang seronok dulu. ini baju alya.

alhamdulillah. akhirnya bersambung juga alya series ni. hahaha! agak-agak boleh teka tak berapa lama saya perap kain ni? sangat bersabar ibu alya ni... minta maaf banyak-banyak sebab delay lama sangat. kain, macam biasa saya beli dari zura...

dan.

yang ini pulak..

jeng jeng jeng jeng..

ni mesin baru saya yang saya tak reti pakai tu. err... tak baru dah pun. sebab dan sebulan dah mesin jahit tu tersadai di bilik menjahit saya.

memang susah nak control pedal dia. laju sangat. asiklah saje berdezup. memang saya tak gunakan sepenuhnya lagi. jahit belah dalam ok. jahit belah luar memang saya pun tak sanggup nak tengok hasilnya. lagi satu benang selalu putus. tu yang paling mencabar kesabaran..

dalam sedih dan panas hati saya dok pasang benang yang memang amik masa tu, saya kembalilah ke mesin lama saya. ya Allah, tahu tak tiba-tiba mesin saya tu jahit dengan cantik. alahaiii.. mase tu, rasa terharu pun ya sebab terasa macam dia paham perasaan saya dan cuba tolong saya...

akhirnya, baju alya atas tu, saya guna mesin lama saja. nasib baik sempat siap hari ni. boleh pakai untuk raya haji nanti. harap-harap selamat sampai ya.


Made by Maya, Dahlia Dress, Sewing Corner | 28 Comments
 

tomei says ...
  waa..sudah siap ye dress tersebut...bile la saya plak nak setat ni...

Reply | Posted on 11/13/2010 10:41:37 PM
 
maya replies ...
  huhu.. nak start tu memang payah.. tapi ila dah start ok je..

Reply | Posted on 11/14/2010 9:57:42 PM
 

Zura says ...
  Welkam bek Mai!! Whoa!!! Industry!! Jeles weh...aku kalo bukak mulut kata nak beli mesin industry ni ada yg kena belasah haha bukan takat hubby, mak aku pun join sama belasah anak dia ni hihihi...tapi dah lama mengidam...takpe slow2 simpan duit. Eh tapi cam gerun gak nak pakai, nampak mencabar je Mai...huhu

Reply | Posted on 11/13/2010 10:58:16 PM
 
maya replies ...
  haha.. lama dah aku pakai mesin singer tu.. dah 10 tahun dah.. kire ok lah kan kalau beli lagi pun.. :P
kirenya, kalau ikut senarai pilihan mesin.. yg ni dah kire paling murah pun.. sebab dah tau byk guna jahit lurus je.. kalau zigzag ke, butang ke, still buleh guna mesin singer tu..

Reply | Posted on 11/14/2010 10:00:20 PM
 

mai says ...
  wahh cayalah maya..ala mula2 mmg rasa laju, nnti lama2 rasa biasa, nnti rasa mesin lama selowwww sgt serius.. :) cara tekan pedal kaki tu kene agak2 kalau salah letak kaki mmg laju dia berdesup..

sila la update blog selaluuu

Reply | Posted on 11/13/2010 11:04:40 PM
 
maya replies ...
  ah.. memang nak kene berguru ngan mai nih... memang beza betul tang laju & pedal kaki tu... nak kene biasakan ni..

Reply | Posted on 11/14/2010 10:01:33 PM
 

zila says ...
  wow.. mesin industri.. canggih la cik maya nih.. :0 makin laju makin byk ler production nnti kan... ngeee..
lama tak dgr citer cik maya.. welcome back..

Reply | Posted on 11/14/2010 1:55:50 AM
 
maya replies ...
  haha.. mesin je ade.. tak tau lagi production cemana nanti.. kuang kuang kuang... cam ade harapan terperap jugak tu :p

Reply | Posted on 11/14/2010 10:02:13 PM
 

ween says ...
  oh. dkt kelas menjahit sy pun ada mesin juki ni sebiji. tp sy x pernah sentuh sbb cikgu sy ajar guna yg goyang kaki je. huu. maybe sbb mesin ni laju sgt, eh? sy ni beginner, takut terbabas kalau guna yg auto.

kwn sy ckp ni mesin jahit industri. yg org biasa guna dkt kilang kut :)

Reply | Posted on 11/14/2010 7:20:37 AM
 
maya replies ...
  a'a.. tukang jahit pro gunalah mesin jahit cam ni... sebab diorang pro & jahit nak banyak.. saya masih terkial-kial sangat.. nak nangis pun ade nih..

Reply | Posted on 11/14/2010 10:03:10 PM
 

sue says ...
  Welcome kak..Hehehehhee..lama tak tgk hasil jahitan akak..

Reply | Posted on 11/14/2010 9:45:59 AM
 
maya replies ...
  ;) tq sue

Reply | Posted on 11/14/2010 10:06:13 PM
 

daia says ...
  kalau benang selalu putus, mungkin salah pasang jarum... saya punya macam tu tapi brand singer, kalau salah pasang jarum, dia suka putus2.... mungkin juki pun sama kot.... mula2 memag raa laju, nanti lama-lama ok da....

Reply | Posted on 11/14/2010 12:16:17 PM
 
maya replies ...
  betul gak kan... manual pun saya tak bukak ni.. main belasah jer.. kakakaka! baik.. akan buka buku sekarang supaya tak tersia-sia.. jarum dah 3 batang patah dah ni.. kekeke

Reply | Posted on 11/14/2010 10:07:35 PM
 

rina says ...
  laki bini sama jer berdesup laju yer... hrmmm

Reply | Posted on 11/14/2010 4:07:05 PM
 
maya replies ...
  hahaha... nanti aku nak tempah bead yer...

Reply | Posted on 11/14/2010 10:08:07 PM
 

salina says ...
  wah...welcome back...rindu sgt kt hasil karya mu...mesin dah upgrade..so hopefully semangat dan kerajinan pun di upgrade ya...

Reply | Posted on 11/14/2010 8:44:48 PM
 
maya replies ...
  tq salina.. huhu.. harap2 semangat & kerajinan dapat dinaikkan balik... tapi am selow sket je.. hihihi

Reply | Posted on 11/14/2010 10:10:07 PM
 

kakina says ...
  yay!!

lama menyepi akhirnya dah muncul kembali :)

best!!

Reply | Posted on 11/15/2010 3:06:42 AM
 
maya replies ...
  yay! kak ina..

Reply | Posted on 11/16/2010 10:42:09 AM
 

Mila@rimbun says ...
  My dream machine is here... kat mana beli yer? berapa harga? Berminat sgt2 nak beli hi speed camni tp dok pikior nak letak mana.... sbb ada sekali ngan table kan.. aduh mcm2 angan2.. nak mesin sulamlah, hi speed lerr

Reply | Posted on 11/15/2010 9:32:24 AM
 
maya replies ...
  series saya tak ingat beli kat mana.. sebab ini suami saya yg belikan.. balik2 umah dah ada.. tadaaa!! haha! nnt saya tanya dia kat mane dia beli.. dia ade cakap ari tu tapi saya lupa..
takpe.. angan2 kene tinggi..

Reply | Posted on 11/16/2010 10:43:26 AM
 

neeza says ...
  industrial memang best. i love mine too. the domestic sekarang jadi gajah putih berselekup jer.. hahaha.. tak pe memula mmg takut, but lelama cant live without.. ekekek

Reply | Posted on 11/15/2010 11:37:04 PM
 
maya replies ...
  oh.. harap2 gitulah.. dah cari manual.. nak study balik.. tapi jap lagi nak balik kampung.. kene tunggu weekend juga nampaknya..

Reply | Posted on 11/16/2010 10:44:14 AM
 

wanda says ...
  hai maya...first time komen nih..actually dah lama ikut blog maya...cume xpernah komen je..kat rumah sy pun ader mesin industri mak sy punyer...disebabkan dia dah lama xguna sy lak sambung guna mesin tu..mulanyer mmg xberani guna( reason, mmg laju)..mn2 mesin industri pun mmg laju kalo nak kawal mcm kiter bw kereta..tekan pedal minyak tu..(but i'm not driver)..tp kalo dah lama guna, mesin lain memang xpandang dah coz mesin industri ni buat kije2 menjahit lebih cepat...try la jgnsimpan jer rugi tau...

Reply | Posted on 11/19/2010 3:08:53 PM
 

Suriati says ...
  Hi...Maya, ingatkan saya jer...yang tak pandai guna mesin highspeed JUKI tu hehehehe,lepas hampir 1 tahun lebih baru o.k...itu pun banyak kena adjust kat padel. But now, i luv this JUKI more than other.....best tau. Cuba la.....

Reply | Posted on 2/4/2011 5:11:08 PM
 

lyana says ...
  as salam maya... umah nenek yana pun guna mesin ni...sgt laju..huhuh...tapi yang best kalo jahit tu cepat je siap..sgt kene berhati2 kan mase guna...tapi memang best...

Reply | Posted on 2/16/2011 1:21:55 PM
 

naz says ...
  Hik..hik..tentang mesin yg mcm kereta nie, kami (..En Husband dan saya) baru jek beli seminggu yg lalu, bayangkan le camne tu saya nak gayakan. Malam tadi bersemangat nak menjait dgn mesin baru, awal2 terus je jahit leher..huh..huh, panas tangan kanak nie nak kontrol 'stering' tepi tu, nak bgi dia stop..ki..ki..last2 apa jadi? blum siap satu baju benang dah bebeli-beli kat bhg sekoci, benang atas yg belit2 tu, da mcm2 cara cuba betulkan, semua tak menjadi, tetap dia nak jadi serabut, sangkut kat rumah sekoci tuh..haduhai..hai..hai..ToLon! ;-)

Reply | Posted on 7/13/2011 3:54:31 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 2 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server