HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

gaun tingkat warna merah untuk nina
Thursday, July 29, 2010
Posted on 7:41:17 AM | 25 Comments

hello!

lama kita tak jumpa kan? bz sikit sekarang ni. macam-macam. keluarga. kerja. diri sendiri. baju raya. kuih raya. kasut. handbag. kucing. ayam. itik. angsa. lembu. kambing. facebook. haha! ok. yang condong tu semua tipu.

syukur sempat juga siapkan dress nina yang last ni. warna merah. dah macam gong xi fa chai pun ya jugak. tapi saya suka. sangat ceria.

saya buat 2 helai dress yang sama macam ni. satu lagi untuk kawan elin. sebenarnya saya tak sure dengan kombinasi untuk kain warna merah ni. selongkar-punya-selongkar, saya jumpa kain corak-corak ni yang saya rasa sepadan. terus potong untuk 2 helai, walaupun dalam hati ada taman rasa was-was. sama pulak tu patternnya.

entah.

rasa macam takde idea masa tu kot.

tengah menjahit baru teringat apesal saya tak combine dengan warna putih je. sebenarnya takde pun kain putih yang sepadan. haha! cait! penat je berangan. dress ni belum siap sepenuhnya. belum buat lubang butang. itulah part yang paling malas nak buat. :D

tapi saya suka sebab mesin jahit tepi saya dah ok. entah macammana, adjust-punya-adjust, lepas habis semua jenis kombinasi, akhirnya elok juga dia ya. hari tu jual mahal lah sangat.

ok. banyak lagi yang nak dijahit. banyak ke?.. haha!

ok. tak banyak sangat. tapi cukup banyaklah untuk saya yang boleh siap sehelai je dalam seminggu ni. kalau sempat nanti nak buat baju kurung untuk diri sendiri juga. lama tak jahit baju sendiri. lama sangat. takut dah lupa je. saiz pun dah besar. tsk!


Made by Maya, Dahlia Dress, Sewing Corner | 25 Comments
 

zam says ...
  cantik dress ni... i like :D
kesian kat maya yer..
byk mende yg kena buat.....

Reply | Posted on 7/29/2010 8:18:31 AM
 
maya replies ...
  tq zam...
takpe.. buat sket2.. :)

Reply | Posted on 7/29/2010 9:02:48 PM
 

fathiah says ...
  merah mak ngah :)..baju cantik wall pun cantik..tp betul ke tu wall design?? atau pandangan mata sy yg tertipu..hiks..

Reply | Posted on 7/29/2010 9:23:02 AM
 
maya replies ...
  tq fathiah!
a'a.. wall design tampal kat gambar jer.. hahah!

Reply | Posted on 7/29/2010 9:03:22 PM
 

MR says ...
  Cik MAYAng mengurai weh, ko ader hati nak buat kelas tak eh? makcik kau ni ader hati tau nk join kelas ko... hahahah... buatla wei... buatla....

aku dah tak tahan tau hari2 skodeng gown kat blog ko neh. termimpi-mimpi anak aku pakai gown jahit senirik taww...

10+5 = 15

Reply | Posted on 7/29/2010 9:37:06 AM
 
maya replies ...
  hadoiii.. tak retilah nak buat kelas ler..
actually dres2 yg saya buat ni, basic dia sama jer macam tuitorial yg saya buat dulu tu (dahlia dress).. cuma pendekkan/panjangkan bhgian dada, & ubah suai bhgn skirt jer..

Reply | Posted on 7/29/2010 9:06:04 PM
 

rina says ...
  aku aritu sampai lupa camana nk masukkan benang bwh. dh ler 'cikgu jahit' takde kt rumah. rasa nk buang mesin jahit kot balcony jer.

Reply | Posted on 7/29/2010 9:39:32 AM
 
maya replies ...
  hehehe..
lama sangat terperap eh?
itulah.. hati kene kuat..

Reply | Posted on 7/29/2010 9:06:32 PM
 

yong says ...
  aduhhh. bikin hati ni terloncat2 tgk cantekknya!

boleh tempah tak????

Reply | Posted on 7/29/2010 11:11:43 AM
 
maya replies ...
  eh?
err.. ape?
hehehe..
sorry dear.. tempahan ditutup buat mase ni..

Reply | Posted on 7/29/2010 9:07:08 PM
 

ummi-Ai says ...
  canteknya!! merah lg tu!

Reply | Posted on 7/29/2010 12:25:09 PM
 
maya replies ...
  thanks ummi-Ai!

Reply | Posted on 7/29/2010 9:07:25 PM
 

diesha says ...
  cantiklah...pandai matching kain... semua pandai... 5 bintang lah!!

Reply | Posted on 7/29/2010 1:17:50 PM
 
maya replies ...
  tq diesha..

Reply | Posted on 7/29/2010 9:07:39 PM
 

Zura says ...
  Meriah! Comel! Dah lama tak wat gaun tingkat2 ni hehe...

Reply | Posted on 7/29/2010 2:02:38 PM
 
maya replies ...
  a'a.. byk sket yg nak dikerjakan.. terutamanya bab ropol tu kan..
tapi hasilnya, saya sgt suka.. :D

Reply | Posted on 7/29/2010 9:08:23 PM
 

printedcotton says ...
  wow..the dress look lovely :)..n nice combination too ^_^

Reply | Posted on 7/29/2010 4:39:40 PM
 
maya replies ...
  tq dear! :D

Reply | Posted on 7/29/2010 9:08:39 PM
 

msraiza says ...
  cantiknyaaa... really admire ngan hasil tangan akak....

Reply | Posted on 7/29/2010 5:09:50 PM
 
maya replies ...
  thanks msraiza.. ;)

Reply | Posted on 7/29/2010 9:09:22 PM
 

yan says ...
  mohon izin meniru bole..hahha...

sgt le suka idea2 kak maya...cantek banget!

Reply | Posted on 7/30/2010 9:21:13 AM
 
maya replies ...
  sila2... takde hal..

Reply | Posted on 7/30/2010 10:45:40 PM
 

bungalily says ...
  cantik...ni cotton us gak ke?
sy ni teringin nk beli cotton us ni
tp byk sgt yg cantik pastu x confident nk matching kaler
tgk org punya cantik aje matching

Reply | Posted on 7/31/2010 11:39:00 AM
 
maya replies ...
  tak... bukan cotton us ni... yg bunga2 tu japanese cotton saya beli kat kamdar/nagoya tak ingat... dah lama dah.. yg merah tu kawan saya aka customer yg beli kat jakarta.. :D

Reply | Posted on 7/31/2010 12:11:22 PM
 

sertyan says ...
  This dress is good for chinese new year!

Reply | Posted on 8/10/2010 10:41:15 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 2 + 8 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server