HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

tips membeli designer cotton
Tuesday, July 06, 2010
Posted on 8:33:52 AM | 15 Comments

(gambar di google)

wah gitu! tajuk kenelah canggihkan.. tapi kalau awak nak cari tips pasal jenis-jenis atau designer-designer, kira salah nombor lah eh. saya tak pandai citer bab tu.. tu kene tanya bahagian penguat kuasa hal ehwal fabrik-fabrik sedunia.. heh he..

yang saya nak cerita ni adalah berkenaan macammana nak memiliki designer fabric idaman hati.. mengikut pengalaman saya..

mula-mula sekali macam biasa lah kene rajin browse dan spot kain yang mane kita berkenan.. kumpul-kumpul-kumpul lagi dan filter lagi mengikut budget.. hihi! yang ni penting tau.. kalau kite dah suka tu, tak kiralah budget yang ada untuk setengah ela pun, biar kita beli. sebab... kalau sudah jatuh ke tangan orang, boleh meleleh air mata dek non..

ada orang kate segan nak beli setengah ela je. ade pulak tanya, nak buat ape setengah ela? mana cukup?

ok. untuk ayat penyata pertama berkenaan segan tu, sebenarnya takyah segan pun.. itulah gunanya sellers yang rajin organize preorder tu.. sebab kita nak beli sikit-sikit.. kalau kita nak beli banyak, baik terus cari kat etsy tu kan.... saya pernah order cuma setengah ela atau seela.. dan kebanyakan fabric yang saya order cuma setengah ela untuk satu design, kecuali kalau ada permintaan, atau cantik sangat sampai tidur tak lena termimpi-mimpi.. haha! sebab tu stash saya nampak cam banyak kan? auta je tu.. padahal semua sikit-sikit. jadi, jangan segan ok..

ok. untuk soalan kedua dan ketiga pulak.. berkenaan nak buat apa setengah ela? cukup ke? kacang je soalan tu... hehe.. camni.. kalau agak-agak tak cukup, kita matchinglah dengan kain lain... sundress yang saya buat tu, setengah ela dah buleh buat sampai umur 3 tahun.. cuma bahagian dada kene cari kain lain.. senang je kan... kalau kita jahit sendiri dengan kos designer fabric yang cun melecun, cube bandingkan dengan dress siap? harga dia masih murah, kan.. tambah bonus kain kita cantik giler.. betul tak?

seterusnya, mana nak cari dana nak kumpul designer fabric?.. buat seketika, kita lupakan tentang orang yang banyak duit ya.. yang penting, kita kene buat sungguh-sungguh.. bila kita dah buat baju cantik-cantik, ada pulak orang minta tolong buatkan, ha!! dari situlah kita kumpul dana..

contohnya kan, macam sundress tadi.. bahagian skirt kene ada setengah ela. bahagian dada pulak suku ela.. tapi, kita tak boleh beli suku ela.. paling kurang kene beli setengah ela.. jadi...... kita belilah setengah ela.. kira cam kita menumpang belian lah.. jangan pulak charge orang tu setengah ela utk bahagian dada.. kira suku ela tu kos kita lah kan... apelah sangatkan nak banding dengan himpunan stash kita yang bakal makin bertambah... bayangkan mende ni berulang 5 kali.. katakan sehelai dress yang dah siap, upahnya adalah sama nilai dengan setengah ela kain, bukan setakat kita dapat beli 5 designer fabric yang lain, kita dah dapat sekali 5 jenis kain pelbagai corak suku ela yang kita boleh cantumkan jadi tiered dress.. berbaloi-baloi kan?

ok.. kalau taknak buat tiered dress, trylah buat spaghetti strap cover.. atau book cover atau pouch atau scrunchies atau luggage tag atau apa-apa saja yang kita mahu.. pastu kalau balance kain tu dah kecik sangat, cantum-cantumlah jadi something yang kiut.. buat sulam tampal ke, quilt ke, easy stitch ke.. lepas gak entry blog untuk satu hari kan... hehe..

ok.. itu saja tips saya pada kali ni.. walaupun sikit sangat, celah gigi je orang kata, harap-harap dapat bagi semangat pada orang lain..

akhir kata, majulah kraf untuk negara.

sekian, terima kasih.
:D


Corat-Coret, Tips dan Petua | 15 Comments
 

hidayah says ...
  maya!
heheheheh, sangat-sangat membantu dan memberi inspirasi dan peransang untuk membeli kain designer fabric tanpa rasa segan dan malu... hahahahaha... thanks maya!

Reply | Posted on 7/6/2010 10:07:07 AM
 

FAR says ...
  Gud idea Maya.. sy pun dh gila beli designer fabric walaupun tak tau nk buat apa.. dah ada lebih 10 design dah.. tunggu je idea dtg.. semua sbb geram tgk Maya punya baju2 tu..

Reply | Posted on 7/6/2010 10:46:24 AM
 

aku_tulip says ...
  maya...tima kasih sudi kongsi tip.....sangat berguna buat org cm saya..ya, saya malu nk beli sket˛ (ala˛ kat celah gigi jer kan ..heheheh)

Reply | Posted on 7/6/2010 11:58:52 AM
 

mila@rimbun says ...
  baru usha2 nak beli designer cotton niii.. bagus jugak.. tips ni mmg membantu.

Reply | Posted on 7/6/2010 12:27:17 PM
 

suzie says ...
  good tips maya..that's what i did masa zaman2 giler mengumpul kain dulu. sekarang pun mamsih jugak. Kenyang blh tgk fabric. Pastu kalo semua fabric habis dibeli org rasa cam mak aiii sayangnya rasa cam nak potong je secubit simpan wat halwa mata..ehehe..

p/s ..jom join my giveaway..:P

Reply | Posted on 7/6/2010 12:50:54 PM
 

adhan says ...
  sukanya baca apa yg maya tulis ni :D

Reply | Posted on 7/6/2010 1:33:31 PM
 

Ira says ...
  tang verse ini:

"kalau kite dah suka tu, tak kiralah budget yang ada untuk setengah ela pun, biar kita beli. sebab... kalau sudah jatuh ke tangan orang, boleh meleleh air mata dek non.."

setuju sangat!! hehehe..

Reply | Posted on 7/6/2010 1:59:45 PM
 

Zila says ...
  setuju..setuju..
saya pun x malu.. kalo ada jual fat quarter saya lagi suka... hehe.. kepelbagaian itu menyeronokkan... (kain la kan... ;))

Reply | Posted on 7/6/2010 2:05:18 PM
 

kakyong says ...
 
suka dengan n3 ni..
sgt mberi inspirasi untuk diri ini... ;)

Reply | Posted on 7/7/2010 1:28:13 AM
 

skin says ...
  hee sekarang pon byk blogshop yg dh amek pre-order.. so bile order ngn dowg.harga tuh dh kire dgn cost shipping from US ke sini.. so kire dh jimat dh hee cost shipping mmg mhl kalo beli sket2..so kalo rs nk beli in bulk more than 7yard beli je trus dr supplier:) tp skin ske beli kt kak zura ngn shambie hee senang

kak maya! kain yg kak maya buat tuk book cover super duper cute!! argh~~ tgh tahan diri dr beli lg... wuuuu

Reply | Posted on 7/7/2010 4:07:37 AM
 

rina says ...
  kita suka browse kat 5 bucks a yard. kadang2 ada markdown sampai usd 3. kalau beli banyak, siap bg free 1 yard. semua designer cotton for quilting n sewing. hari tu beli semua sekali rm279 dapat 11 yards. kiranya dengan postage, 1 yard dlm rm25. dalam seminggu dah dapat kain.

Reply | Posted on 7/9/2010 9:26:22 AM
 
maya replies ...
  wah bestnya tempat tu kan.. kene alert selalu lah kan.. :D

tq for the info! ;)

Reply | Posted on 7/11/2010 10:50:01 PM
 

mamawidad says ...
  cek pun setuju, cek pun ada jugak simpan sampai bertahun2, pastu mai idea baru buat jadi pakaiannya... hu hu hu, tak kena gaya tak jadi, so simpan la,

Reply | Posted on 7/13/2010 10:10:29 AM
 

cham says ...
  maya nk tnya...cotton2 yg maya bli tu jnis cotton ape ye

Reply | Posted on 7/14/2010 6:38:42 PM
 

maria says ...
  Salam Maya,
mana nak carik designer cotton ni? imported/local?
erm...saya budak baru belajar...mekasih...

Reply | Posted on 8/27/2010 9:13:01 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 7 + 3 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

© My CrazyArtZone 2007-2014. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server