HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Camera Strap Cover
Friday, July 02, 2010
Posted on 12:44:05 PM | 20 Comments

my latest addition..

tapi sebenarnya orang punya. :D
cover strap ni dalam perjalanan sendiri ke pangkuan tuannya.. sob.. sob..

eh ada 2 tu yang saya letakkan dikedai.

sebenarnya ada banyak jenis strap / strap cover yang orang jual di luar sana. sebab itulah harga berbeza-beza. yang saya buat ni, cuma sarung saja dan saya liningkan dengan kain yang tebal, bagi nampak segak & kukuh. tapi nak jahitnya memang yang macam zura katalah... berpeluh-peluh. sampai rase nak pengsan pun ya. nampak je macam senang, kan? tapii... tapiiiii.....

entah berapa jarum yang patah. sampai jari pun hampir-hampir terjahit sama macam kak ann, mak kepada halimatun saadiah. nasib baik saya jahit slow, jadi jarum terhenti di kuku tak sempat nak masuk ke daging. tu pun dah rasa ngilu sangat.... nak jahit pun tersangkut-sangkut, terus rasa nak mesin jahit industri. hehehe... (confirm orang terer jahit kain tebal kata saya ngada-ngada bila baca ni.. hehehe... saya cuma nak cari jalan mudah, biar tak tensen... kate tak terer kan....)

ya allah... ni kalau letak easy stitch kak ann poppy kat cover strap ni, mesti boleh meraung tengok hasilnya...

yang harga usd30 bagai dikata tu, strap penuh, bukan main sarung-sarung. sebab tu lah mahal sebab dia nak cari cari bahan lain lagi.. siap letak kulit lagi.. nak attachedkan lagi hat hujung-hujung tu. kan... lagipun labour rate orang putih memanglah mahal sikit lah kan.. :P (sedih ...)

kawan saya pulak buat jenis ada padding. pada yang suka, lebih comfortable gitu, katanya. memanglah harga berbeza kan...

on the other notes, i really don't mind kalau sapa-sapa nak jual mende yang sama ni pun. macam craft lain yang saya buat juga, memang saya tak kisah... tak timbul pun masalah sapa tiru sapa. tak timbul pun masalah sapa buat dulu. instead, saya lagi suka kalau ramai lagi yang buat.. after all, it's not my idea anyway.. it's HIS. at the end, as long as namanya handmade, it will not be the same bebe, walaupun ramuannya sama... and it's really depends on your own creativity..

i love beautiful craft! keep on crafting ladies... ;-)


Made by Maya, Camera Strap Cover | 20 Comments
 

nurul says ...
  cantiknye... tp malangnya sy x de dslr camera... hehhe... betul kata kak maya tu.. dlm handmade, x de istilah sapa tiru sape... setiap org ade kretiviti dan keunikan yg tersendiri w/pun brg yg dibuat tu same..

Reply | Posted on 7/2/2010 1:16:03 PM
 
maya replies ...
  tq nurul!
betul.. sharing is caring kan...
kalau dah kreatif tu, senget-senget pun nampak cantik, kan... :D

Reply | Posted on 7/2/2010 4:34:26 PM
 

aisyah says ...
  mana dapat kain cantik2 ni??? tgk kat shop zura tu takde pun yg mcm awak punya...minat ni!!

Reply | Posted on 7/2/2010 3:56:47 PM
 
maya replies ...
  hahaha..
aisyah.. byk shop saya pegi... pegi je kat craftzone-my.blogspot.com tu, click pada tab "CRAFT SHOP", tengok pada "CRAFT SUPPLY".. macam2 jenis kain ade...

some of them gambar kecik2 tak nampak kecantikannya... tapi bila tgk live cantik giler... saya cuma pusing2 situ je semua beli online dgn diorang & strap atas tu, half of them is from zura.. ;-) just need to be alert.. kalau tak, melepas...

Reply | Posted on 7/2/2010 4:39:13 PM
 

idina says ...
  cantik!!! to bad I takde camera dslr~ =(

nk cover buku maya!! pls!! (menjadi tak rayuan ni?? ;) )

Reply | Posted on 7/2/2010 5:03:21 PM
 
maya replies ...
  ahahaha! sekarang dah ade sebab utk beli dslr kan?..
:D :D

Reply | Posted on 7/2/2010 6:18:14 PM
 

alimrans says ...
  apa lagi..buat la tutorial..:)

Reply | Posted on 7/2/2010 6:02:06 PM
 
maya replies ...
  eh.. dah bg link hari tu... boleh dpt tutorial di priddy creations.

Reply | Posted on 7/2/2010 6:17:40 PM
 

d u r a says ...
  mula2 tak nak beli dlsr.
tengok strap cantik macam ni terus rasa nak memiliki dlsr. relevan ke?

anyway, handmade maya semua lawo

Reply | Posted on 7/2/2010 6:36:17 PM
 
maya replies ...
  *auuuww kene mintak komisen dari kedai2 penjual kamera*

Reply | Posted on 7/2/2010 6:40:32 PM
 

printedcotton says ...
  hi maya..
again..totally adore your camera strap cover...its so lovely :). gonna add ur handmade pics in our blog if u dont mind ;).
yeah what u said,agreeable.every1 can try to make one of these.what make it different its the way how u stitch it and of course the choices of fabrics ;)

Reply | Posted on 7/2/2010 6:44:46 PM
 
maya replies ...
  hi pc,

i'm honored to be featured in your blog.. tq so much! ;)
keep on selling beautiful fabrics ya!

Reply | Posted on 7/2/2010 6:49:56 PM
 

Zura says ...
  ahaks...cantik gilos...ko jait memang kemas la mai..aku nih dah la berpeluh pastu kontrol mesin memang rasa nak pengsan huahaha..padding tu la lagi menambah pening coz extra tebal...ermm...paddin tu aku lapik flannel je mai tapi bila dah letak both sides jadi tebal gilos! :P

Reply | Posted on 7/2/2010 7:12:13 PM
 
maya replies ...
  wohoho.. ni pun ade yg jahit double sbb entah kenapa benang pun boleh putus bila jahit bahagian tebal tu.. kakaka! experience tak dapat mase buat mende lain... aku guna benang ikea tu.... terpaksa pi cari benang lain lak.. haha!

ah.. letak flannel mmg jadi teballah.. yg aku buat ni pun dah sama paras ngan tapak... takpe.. nnt kita try discover cara lain lak..

Reply | Posted on 7/2/2010 8:19:53 PM
 

Cik Puan Gaban says ...
  Salam..& Hi! saya jarang memberi komen sebab saya pembaca senyap! Saya tertarik dengan kata-kata maya di perenggan ke-6 tu..kalaulah semuanya berfikiran seperti maya, saya percaya hasil kraf kita semua pasti akan lebih maju dan berdaya saing secara sihat..chewahhh semangat gitu..

Reply | Posted on 7/6/2010 8:59:33 AM
 

mia mira says ...
  ira nak wat tempahan bole x??

Reply | Posted on 7/6/2010 12:30:52 PM
 

mia mira says ...
  ira nak wat tempahan..nak jait xreti n mmg x kreativ..kalau menjual b0le la..

Reply | Posted on 7/6/2010 12:33:31 PM
 

eszol says ...
  lawa la
tie ade?

Reply | Posted on 7/10/2010 8:35:39 AM
 

jjcht says ...
  So lovely! Do you still sell those camera strap covers?

Reply | Posted on 1/12/2011 5:16:40 PM
 

Can Pilates make you look taller? says ...
  Thanks very nice blog!

Reply | Posted on 9/3/2017 3:05:18 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 1 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server