HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Camera Strap Slipcover
Friday, June 11, 2010
Posted on 10:26:11 AM | 24 Comments

:)

saya tak ambik kisah pun sebenarnya pasal camera strap slipcover sebelum ni. sebab kenyataannya, dlsr tu bukan saya yang punya. sebab tu kalau tuan punya takde, saya gelabah bila gambar tiba-tiba jadi gelap atau tak sharp atau tak jadi dan saya terus tukar jadi auto. lepas tu nak tambah gelabah lagi gambar macam tak cantik terus saya edit jadi kelabu. hahahah! sekarang dah tau rahsia saya kan?

JADI..

saya tak kisah pun pasal tali camera tu yang berwarna hitam. lagipun elok je pun lagi.

TAPI..

tiba-tiba ada seseorang tanya saya pasal ni. lepas tu bagi pulak gambar cantik sebijik dan link blog dia. lepas tu, dalam blog dia cerita pulak pasal tali camera beserta-serta dengan link-link dan gambar-gambar lain. hancur luluh berderai-derai hati saya tengok slipcover yang cantik-cantik. ok. kredit to the fabric designer lah sebenarnya kan... sebab diorang yang buat kain cantik-cantik.

Camera Strap Slipcover

MAKA..

hati saya pun meronta-ronta nak buat sehelai. sebab hati dah kata nak buat sangat, tak kisahlah badan penat macammana pun, nak kena buat juga. cuma kena tanya empunya kamera dululah kan. dia kata ok je. cuma bila dia yang pakai, dia bukak lah kalau tak berkenan kan. :P takpelah.. saya tak kisah pun, sebab saya tau, kain-kain yang saya ada, semua corak untuk perempuan. kalau tak warna pink, ada bunga atau rama-rama. hehe!

kain pilihan saya mestilah hunky dory. lebih baju melly haritu. elok-elok je saiz lebih tu untuk buat ni.

ada banyak tutorial. googlekan saja. tapi yang saya ikut yang priddy creations punya ni. sebab ni yang paling comel. cuma saya takde fusible fleece, jadi saya cuma guna kain yang tebal sikit dan tak keras untuk sebelah dalam. ok juga dah saya rasa.

Camera Strap Slipcover

(mau pengsan suami saya tengok tali kamera dah berbunga-bunga ni..)

OK..

yang Ida letak kat blog dia tu, yang cantik perempuan tu pakai tu, camera strap.. dia buat terus tali tu.. yang saya buat ni cuma slipcover, yang macam gambar kat bawah entry dia tu. berbeza ya.. :D

kalau nak tengok contoh-contoh lagi, boleh tengok camera strap slip cover di flickr. yang dengan bag sekali pun ada. ataupun, gambar-gambar camera strap yang lain. comel giler! :) :) :)

AKHIR SEKALI..

terima kasih, Ida, jasamu dikenang. dan semua yang sudi membaca entry ni.
saya happy!!


Made by Maya, Camera Strap Cover, Kain Perca | 24 Comments
 

::IDa:: says ...
  oh maya.. please tell me u take orders for this??? *gaaaaaaaa (gone case)

Reply | Posted on 6/11/2010 11:06:46 AM
 
maya replies ...
  :D
tq dear!

Reply | Posted on 6/11/2010 1:19:51 PM
 

anasfadilah says ...
  saya pernah buat satu untuk DSLR adik saya,pernah amek order gak,tapi orang mesia ni takmau sangat guna,pasal nanti tak dapat tayang jenis camera canon or nikon

depa duk perang satu sama lain mana lagi baguts nikon or canon

most of my family members ada dslr,saya siap nak buat free kat depa (promot la kan,dah nama ada join geng photog),tak mau,pasal alasan tak nampak brand nanti

emmmm

Reply | Posted on 6/11/2010 12:25:39 PM
 
maya replies ...
  errmmm.. cam tu pulak..
a'a.. saya perasan dilla ade buat slip cover ni.. & mase tu pun saya tak terasa nak buat pun.. haha!

mungkin masanya belum sampai kot.. sbb mase tu diorang tgh perang.. dilla try lah lagi.. mungkin sekarang perang pun dah sejuk & yg pakai dlsr pun dah ramai.. mane tahu ade rezeki kan..

Reply | Posted on 6/11/2010 1:23:45 PM
 

anasfadilah replies ...
  perang dah sejuk,tangan saya pun sejuk dah nak buat (read:merajuk) hahahahahha!

Reply | Posted on 6/11/2010 3:28:19 PM
 

maya replies ...
  alahaiii.. jgn merajuk lama2.. nnt cepat tua.. :D

Reply | Posted on 6/11/2010 4:25:49 PM
 

dijadeja says ...
  ha'a laa nape la x tpikir..
husband slalu shoot utk kawin2..
slalu basah kna peluh..
bley tukar2 basuh...hehehe

Reply | Posted on 6/11/2010 12:53:27 PM
 
maya replies ...
  hehe.. lepas ni buleh buat banyak-banyak...

Reply | Posted on 6/11/2010 1:24:59 PM
 

dianna says ...
  wahhh comelnyaaaa :)
kalau amek order untuk ini. rasanya nak tempah.
nak buat cover my sony a300. boleh?

Reply | Posted on 6/11/2010 2:24:57 PM
 
maya replies ...
  sedang difikirkan.. :D

Reply | Posted on 6/11/2010 4:26:32 PM
 

Zura says ...
  Cumels gilos. Konfem nak buat gak coz nak SOROK brand kat strap kemera aku tu bulehss? :P

Reply | Posted on 6/11/2010 3:58:03 PM
 
maya replies ...
  haha! camtu pulak.. lain kes ni... hahaha! boleh2.. kira biarlah rahsia gitu, asalkan gambar cantik.. :D

Reply | Posted on 6/11/2010 4:27:52 PM
 

KI says ...
  mai.. cantiknya!!!!!!!!!!!!!!!!!
tak pernah terfikir lak pasal ni..

best jugak cover dgn kain cun2.. boleh tempah? hehe

best!!!! syok nya jadi Mai!!

Reply | Posted on 6/11/2010 4:33:16 PM
 
maya replies ...
  huhu.. mekasih kak.. saya tau mende ni ade.. tapi x pernah terpikir nak buat kat diri sendiri pun.. hahaha!

Reply | Posted on 6/12/2010 9:51:28 AM
 

wani says ...
  hmm kalau sudah penjahit...dari kepala sampai ke kaki nak cantikk jee..maya ohmaya,napa la semua kau buat comei2 n santek2 belaka ya.....,memg cumel betui aaa camera starpp tuuuu

Reply | Posted on 6/12/2010 9:21:26 AM
 
maya replies ...
  idak ler penjahit sangat.. haha.. jahit yg kita suka jer.. yg comel2 jer.. kekeke.. memilih betul..

saya rasa, mende tu comel sbb kain dia comel lah.. saya jahit biase jer.. cam orang lain gak.. jadi.. credit pada fabric designer tu lah.. pandai betul diorang design kain cantik2 :D

Reply | Posted on 6/12/2010 9:53:52 AM
 

ina says ...
  kak maya coordinating solid tuh ape ke die? huhuhu.. saya naif bab jahit menjahit nie

Reply | Posted on 6/13/2010 7:09:53 PM
 
maya replies ...
  ermmm... saya pun failed gak bab terms2 ni.. tapi rasanya, kain kosong yg senada dgn kain bercorak tu..

Reply | Posted on 6/13/2010 8:49:38 PM
 

tinihani says ...
  ahhhh.. saya pon tetiba nak buat satu untuk diri sendiri.. ahhhhhh pi bongkar kain jap.....

Reply | Posted on 6/19/2010 11:41:05 AM
 

catlina says ...
  salam..tgh mencari2 ini juga!u ambil tempahan tak?brape RM?pernah tgk dila punya, tapi rasanye mcm dia tak amek tempahan lagi..love the design mcm kevin amanda punya tu :)

Reply | Posted on 6/23/2010 12:33:21 PM
 

mia mira says ...
  dear u amek tempahan camera strip slapcover x??kalau u ada amek tempahan b0le conf0rm dgn i x??ni n0 f0n i..012-5006321..i sel0ngkar page u x jumpa n0 fon u..hehehe..anyway i like ur page..taraa.. (^.^)

Reply | Posted on 7/5/2010 1:35:15 PM
 

jackie says ...
  the camra strap is nice!!
Do you sell it?
i am interested^^

Reply | Posted on 8/1/2010 5:04:05 PM
 

nurhidayah says ...
  comel sangat2 camera strap nehh.. cmne nak tempah pd akak??

Reply | Posted on 9/28/2010 6:43:28 PM
 

How do you treat a sore Achilles tendon? says ...
  What's up, I log on to your new stuff daily. Your humoristic style is witty, keep it up!

Reply | Posted on 9/3/2017 5:31:50 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 20 + 4 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server