HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

tips nak gambar jadi cantik
Wednesday, April 21, 2010
Posted on 8:48:26 AM | 33 Comments

dah kurang menjahit ni, banyaklah perkara saya boleh merapukan, kan. kali ni saya nak bagi tips untuk gambar jadi cantik. untuk rekod, tak semua gambar dalam blog saya diambil menggunakan dsrl ya. harap maklum (ceh! bunyi cam riak lak. mintak maaf ye kawan-kawan - harap jangan salah faham - kakaka!). banyak juga yang saya ambil gambar guna compact powder camera atau kamera telefon je. so far, yang saya tahu, camera telefon yang paling best adalah sony ericsson. nokia ke, iphone ke, agak kurang hasilnya. (punahlah cita-cita saya nak jadi jurucakap iphone.)

dan, harus diingat, tips ni bukan untuk menjadi fotografer yang berjaya. tips-tips ni sekadar dipakai untuk blog-blog bergambar macam blog ni. jadi, jangan harapkan saya cerita tentang aperture, lens, speed lite etc etc, ok? saya cuma mahu cerita yang basic-basic je. untuk orang yang tak-paham-paham-apa-bende-tu-semua macam saya (wah! tiba-tiba nak semua orang macam saya pulak :D).

giler panjang mukadimah. ok. mari kita mulakan.

1. ambil gambar di tempat yang CUKUP CAHAYA. orang dslr kate guna natural light kan. betul. cuma saya nak bagi alternatif, jangan kata saya bagi ajaran songsang pulak ya. yo lah pegi keje gelap lagi, balik keje pun dah gelap, mane nak cari cahaya mentari? guna jer lah cahaya lampu yang menyuluh ke arah objek.. carilah mentol hat paling terang sekali. cahaya yang cukup adalah penting untuk elakkan gambar menjadi kabur. nak pakai flash boleh, tapi kalau pakai flash, jangan ambik gambar dekat sangat. ambik jauh sikit. lepas tu crop (kalau ada software lah).

2. KEMASkan kawasan keliling yang nak dimasukkan ke dalam gambar. bukan hipokrit ke apa, tapi kalau orang datang rumah kita pun, kita kemas rumah kan, untuk menghormati tetamu. ha, dalam blog, pengunjung blog adalah tetamu kita, takkan nak bagi dia tersepak bantal di tengah ruang tamu kan. kalau boleh, ambil gambar di tempat yang lapang (kecuali kalau background adalah cantik). kalau nak ambik gambar di tepi dinding, pastikan permukaan dinding tidak terlalu menonjol berbanding subjek, contohnya, lukisan-lukisan dinding dari kanak-kanak riang.

3. kalau ada AUTO SETTING, gunakan dengan betul. sama ada setting untuk close-up, untuk kanak-kanak riang yang berlari-lari, gambar malam etc.. etc..

4. ambil gambar banyak-banyak dari PELBAGAI ANGLE. dari atas, bawah, depan, belakang, kiri, kanan. bukan nak pakai pilem pon kan?.. ambik je banyak-banyak tak rugi apa pun, TETAPI..... (tips seterusnya yang paling penting)

5. tips yang paling-paling penting ni. rahsia untuk gambar-gambar kita nampak cantik ialah, letak gambar YANG CANTIK SAHAJA. supaya gambar kita akan cantik-cantik belaka, sebab tak tunjuk yang tak cantik. jadi, pilih gambar YANG CANTIK SAHAJA. walau sebanyak mana pun gambar diambil, kalau ada 1 je yang cantik dalam banyak-banyak gambar tu, letak 1 je dalam blog atau kamu akan menyesal di kemudian hari.

6. akhir sekali, letak WATERMARK. kita tak mau baju yang kite jahit-tetas-jahit-tetas untuk nampak cantik sampai berpeluh-peluh ketiak tu nanti, ade pulak orang ngaku tu dia yang buat kan. letak watermark yang cute-cute biar jadi nampak macam.. wow!

ok. itu sahaja. harap-harap dapat membantu. kalau nak tips pasal edit gambar, tanya saja pada pakcik google. ada banyak jawapan dia boleh bagi. details lagi. kalau pasal manual setting untuk kamera pun boleh tanya pada yang pakar ya. saya tak pakar. :)

gud luck!


Corat-Coret, Photography, Tips dan Petua | 33 Comments
 

tinihani says ...
  ye ye GAMBAR CANTIK SAHAJA... sakit hati kalau tengok gambar mana yg nak difokus.. hahha.. tp rumah semua lampu kuning.. mmg tensen.. hahah nak kena tunggu banglo sendiri la baru puas hati tukar lampuu (haha apa kaitan tak tau)

7+1=8 muhahaha

Reply | Posted on 4/21/2010 11:12:05 AM
 
maya replies ...
  haha.. betul2! memang tensen kalau lampu kuning.. kalau siang lak, tensen kalau langsir kuning.. kekeke... sebab tu saya tukar langsir bilik jahit jadi putih... wah! terang benderang bila siang gitu...

Reply | Posted on 4/21/2010 1:12:19 PM
 

Sherry says ...
  good tips, hehe.. senang bagi I kalau ada cermin depan I to snap LOL

Reply | Posted on 4/21/2010 11:45:22 AM
 
maya replies ...
  err.. saya tak biasa ambil gambar depan cermin.. huhu.. malu pun yer.. kakaka

Reply | Posted on 4/21/2010 1:13:10 PM
 

imanmom says ...
  salam maya,suka dtg sini tgk gambar2 yg cantik n n3 yg best2 kat sini,memang x jemu pun..tq setiap apa yg diambil disini ya...

Reply | Posted on 4/21/2010 11:50:29 AM
 
maya replies ...
  mekasih imanmom,
rajin2 ler lepak2 sini...
saya pun sambil menulis sambil belajar gak mcm orang lain..

tq!

Reply | Posted on 4/21/2010 1:19:24 PM
 

dda ly says ...
  tnx again for sharing ye cik maya..:)

Reply | Posted on 4/21/2010 12:05:39 PM
 
maya replies ...
  welcome dda! tq ya!

Reply | Posted on 4/21/2010 1:20:22 PM
 

fizan sew addict says ...
  Terima kasih cikgu...tips yg berguna... sy pun selalu cincai marba je snap gambar...

Reply | Posted on 4/21/2010 12:26:09 PM
 
maya replies ...
  hakhak.. cikgu pulak..
kadang2 caca merba pun cantik gak.. lagi2 bila kene angle dia..

Reply | Posted on 4/21/2010 1:21:09 PM
 

TTM says ...
  yg last tu agak malas nak buat hehe

thanks for sharing Maya!

Reply | Posted on 4/21/2010 12:39:24 PM
 
maya replies ...
  ttm,
kalau malas letak watermark, tapi tak kisah takpe.. ni memang tak letak, pas tu bising orang pakai gambar dia.. org tu pulak dok claim dia amik dr gugel.. kakaka... mcm2 lah dunia ni..

Reply | Posted on 4/21/2010 1:14:37 PM
 

melor says ...
  tq kasi tip. sbb tu la bila ambik gambar tax pernah nak cantik. now dah tahu.

Reply | Posted on 4/21/2010 12:51:28 PM
 
maya replies ...
  hehe... pasni amik gambar cantik2 yer...

Reply | Posted on 4/21/2010 1:26:55 PM
 

wani says ...
  heehe baru tau rahsia maya selama ni huhaaahaa

Reply | Posted on 4/21/2010 1:06:04 PM
 
maya replies ...
  eauuwww... terpecah sudaa..

Reply | Posted on 4/21/2010 1:26:11 PM
 

Myza says ...
  Tewwasa ai.
Hehehe.. acah je. Bagus, bagus.. Inilah yang saya nantikan.
Tapi kalau lepas buat semua tips ni tak menjadi gak gambar saya, maka sahlah, saya memang tak de chemistry dengan pekerjaan mengambil gambar ni.
;p

Reply | Posted on 4/21/2010 2:39:45 PM
 
maya replies ...
  huwaa.... myza.. sorry... baru perasan entry myza tu...
kekekekke...

1 lg tips (tp saya tak perna buat) sebelum amik gambar tu, guna tangan buat petak, tgk subject dari dlm petak tu.. mcm director filem tu.. hehe..

Reply | Posted on 4/21/2010 3:19:09 PM
 

Myza replies ...
  Eh, tidak.. tidak.. Sesungguhnya saya tidaklah kecik ati walau sepicing pun. Percayalah. Ekekeke.
Apa barang nak sensitif sangat.

Reply | Posted on 4/21/2010 3:49:37 PM
 

Aleesa says ...
  Kalau mcm ni kenalah aku cat dinding ku yg byk lukisan purba tu... selalu klu aku nk amik gambo kena atas rumput sebab dinding kat umah tu antik sgt....
4+2 =

Reply | Posted on 4/21/2010 3:21:13 PM
 

FAR says ...
  patutla gambar cantik2 jeles ni..

Reply | Posted on 4/21/2010 4:03:28 PM
 

ki says ...
  Mai :)

YG paling BEST.. tip letak gambar yg CANTIK saja walaupun hanya ada 1 keping!! hahah :D itulah taktik yg selalu digunapakai :P

Reply | Posted on 4/21/2010 6:48:53 PM
 

norem says ...
  thanks, gambo saya pun x cantik sgt, yer la camera phone jer. Lagi satu nak buat watermark tu kena belajar lagi. Saya ni baru jer berblog, lambat pickup skit..

Reply | Posted on 4/21/2010 10:46:47 PM
 

diesha says ...
  maya..maya..kalau singgah sini sure saya sengih sorang2 hehe.....bagus tips tu..semua baguss hehee...bab watermark tu memang ler..sebab tu la ni watermark saya besar2 hehe..sakit mata pon takper.....dah pandai cikit :D

Reply | Posted on 4/22/2010 12:03:55 AM
 

maryaaa says ...
  hehe suka tips no 5..so very the vainpot but so true hehe

Reply | Posted on 4/22/2010 2:00:00 AM
 

Yan says ...
  Thanks for the tips Maya, especially for me yg memang hanya ada digicam yg tak canggih dan sony eric camera phone yg dah nak expired.

Reply | Posted on 4/22/2010 9:14:44 AM
 

zila says ...
  cik maya.. camner nak letak watermark ek? (saya sorang je ke yang blom tau nih?.. huhu...) tq..

Reply | Posted on 4/22/2010 1:49:33 PM
 
maya replies ...
  boleh try guna photoscape untuk letak watermark..

try download sini:
http://www.photoscape.org/ps/main/download.php

Reply | Posted on 4/23/2010 9:21:25 AM
 

Ecomel says ...
  nice tips..suka hasil2 jahitan dlm nih..o ye,watermark tu ape ek..hehe..

Reply | Posted on 4/22/2010 6:19:04 PM
 
maya replies ...
  watermark tu logo atau tulisan yg kita letak (embedded) dalam gambar tu untuk menandakan gambar itu adalah kita punya..

contohnya, dalam gambar2 saya, saya letakkan "madebymaya http://my.crazyartzone.com"

jadi, bila orang copy gambar pun, orang tau itu gambar saya..

Reply | Posted on 4/23/2010 9:16:08 AM
 

Aniza says ...
  maya, buat i tergelak2 baca yr post..hehehe...klu u buat workshop kan sure org terhibur peh tu balik umah luper aper yg blajar kat workshop...tak caya...u try skali, tgk camna hehehe

lately ni k/niza sendiri dah malas nak guna point&shoot camera sbb nak mengedit tu ler, agak kurang...sbb bila guna PC, nanti termelencong tang lain...tu yg payah hahahaha

Reply | Posted on 4/23/2010 12:30:01 PM
 

fairylipssgurl says ...
  i tak ska ambl pic bhgian tepi ..nmpk tak ok ,coz my noise tak mncung ..
Huhuhu ..

Reply | Posted on 8/4/2010 2:05:05 PM
 

double A says ...
  kawan selalu ckp saye tgkp gambar tak cantik.and then kecewa,pastu tamau tgkp gambar dh.suruh org lain je tgkp gambar.smpi skrg tkt nk tgkp gambar utk org :)

Reply | Posted on 4/5/2011 6:49:37 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 11 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server