HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

flower power
Saturday, April 17, 2010
Posted on 7:50:15 PM | 21 Comments

(tu confirm takde idea dah nak letak nama.. huahuahua... sian...)

tak apelah. ada bunga-bunga jugak kan. flower lah tu.

kain adalah hasil creativiti dari amy butler (full moon polka dot collection) dan sandi henderson (ginger blossom collection). meruntun jiwa kan? sila ambil tisu sekarang sebab nak nangis tengok kecomelan fabricnya.

saya buat dress ni untuk kakak senior saya (memang doh kakak senior je yang ada, takde abang senior, ada rugis disitu) masa sekolah dulu. kak ina. eh, maksud saya, dress ni untuk anak perempuan dia lah, nuha namanya. boleh kan kak saya letak url kat sini?

banyak saya belajar masa buat dress ni. salah satunya, kain tak cukup. huh? terus tekan panic button... dok tekan panic button tu yang last-last kain yang dah dipotong untuk skirtnya tu tersadai lama dalam tupperware (bukan jenama). sib baik termengadu kat zura. dan zura pun ada lagi kain macam ni..... sibbb baik. kot tak, saya dah buat design lain dah tu. lengan polkadot kot.

sebab zura baik hati, silalah beli kain dengan dia. designer cotton ada. japanese cotton ada. kona baring cotton pun ada. klik klik sini untuk jamu mata ya (sambil meraung pun boleh sebab tengok kain cantik-cantik meruntun jiwa. saya dah lama meraung dah. sekarang dah boleh control dah).

pelajaran kedua, saya berjaya buat kedut-kedut bertemu kedut-kedut kat bahagian dada tu. maksudnya, kain atas saya kedutkan. kain bawah pun saya kedutkan. pastu baru cantum. huyeh!! idea ni saya dapat dari baju auni damia, anak dara rina.

pelajaran ketiga adalah, saya berjaya cantumkan peasant blouse dengan layered dress ni, dengan butang di belakang. selalu saya buat peasant dress tu sarung jer kan? hah! ni siap ada butang. pas tu selalu saya buat layered dress tu sleeveless kan? hah ni dah ade lengan. huyeh lagi sekali. layan jer lah.... :D


Made by Maya, Dahlia Dress, Sewing Corner | 21 Comments
 

mis says ...
  fabulous! ^_^

Reply | Posted on 4/17/2010 8:33:07 PM
 
maya replies ...
  tq mis! :D :D

Reply | Posted on 4/17/2010 9:55:14 PM
 

Zura says ...
  Whoa...tak sia-sia aku selamatkan ko, dari ari tu tertanya-tanya paten camane ko wat untuk kain cumel ni...as usual cantik sangat-sangat mai!! tq my fren for the inspirations....aku ni tengah angin M tetiba melanda....susah hati kot...takpe slow slow heheh

Reply | Posted on 4/17/2010 8:53:54 PM
 
maya replies ...
  tq tq!

hahaha.. ler.. ko tertanya2 ke? kekekeke... lama aku dok simpan skirt tak siapnya... lepas dapat kain pun dok simpan.. tetiba ari ni dapat kekuatan.. & ari ni gak dapat idea nak buat style lengan gitu.. idea asal adalah lengan biasa tu... huhu...

ah! bila tengah M memang payah dicari ubatnya... tunggu jer lah, pelan2...

Reply | Posted on 4/17/2010 9:59:58 PM
 

knv says ...
  ya allah cantik sungguh! maya ada tak buat dress bebudak dari velvet? entry dulu2?

Reply | Posted on 4/17/2010 9:37:59 PM
 
maya replies ...
  tq knv.

saya tak pernah buat dress guna velvet.. dulu2 pernah gak buat uncang guna velvet ni tapi payahnya nak jahit... sebab kadang tu benang tak sangkut... sampai sekarang saya tak tau ape puncanya.. mungkin jarum tak cukup tajam kot...

tapi sejak tu memang saya tak pernah dah jahit kain velvet...

Reply | Posted on 4/17/2010 10:02:11 PM
 

makcik rehan says ...
  stress nya haku...
giler productive maya ni skang.

mesin makcik dah mula nak 'bertapa' balik nampaknya. sibuk [asalan stended]

Reply | Posted on 4/18/2010 12:14:05 AM
 
maya replies ...
  ahaha... terpaksa lah.. sebab nak habihkan kain2 tu sbb nak beli yg baru.. lalalala.. kekeke

Reply | Posted on 4/18/2010 7:00:31 PM
 

rina says ...
  huyeh... memang giler comey. huyeh... bila agaknya aku nak dapat royalti ni. muahahaha.

Reply | Posted on 4/18/2010 12:26:32 AM
 
maya replies ...
  royalti? mane? kat mane ade minyak?

Reply | Posted on 4/18/2010 7:01:17 PM
 

aida says ...
  cantikkkk..menarikkk...tertarikkkkk...x puas mata memandang....ke'jeles'an tahap gaban...hehehe...bila lah agaknya akk pun nk jdik cam maya

Reply | Posted on 4/18/2010 12:59:12 AM
 
maya replies ...
  mekasih kak! ;)

Reply | Posted on 4/18/2010 7:13:21 PM
 

KI says ...
  Mai :)

sob.. sob.. sungguh terharu dgn kesungguhan Mai..

memang sangat comel !! perhaps much better than many designer dresses in malls.. :)

thanks mai.. sungguh berterima kasih pasal nak tolong buat lengan tu :) hehe lengan polka dot pun cun macam Maya kata.

Anyway, terima kasih banyak juga untuk Zura!!

thanks Mai and Zura!

Reply | Posted on 4/18/2010 1:23:46 AM
 
maya replies ...
  thanks kak ina...
alhamdulillah akak suka.. huhu..
risau gak sebenonye takut tak jadi.. :D

Reply | Posted on 4/18/2010 7:14:27 PM
 

ayda says ...
  fuhhhh...mmg power... sesuai ngan name dia flower power....
(bila la nak ade kesungguhan jait dress mcm ni....:P)

Reply | Posted on 4/18/2010 2:14:22 AM
 

zu_e9 says ...
  wahh....cantik sgt..
mmg sesuai dgn nama nya dan semangat tuan yg menjahit ni..
huhuhu..ada sj je idea akak ye..
jeles tui..huhuhuu...

Reply | Posted on 4/18/2010 9:01:07 AM
 

suzie says ...
  oh..tergamam saya. terlalu cantik. boleh makan tak???
oh geram222222....teramat..
dan kebetulan jugak sy pun buat peasant blouse semalam. Utk adult (adakah ini bermakna kena buat sewalong peasant?) dan rupanya amatlah jauh daripada yg maya ibarat langit dan bumi.

Reply | Posted on 4/18/2010 10:02:06 AM
 

maya says ...
  thanks ayda, zue & suzie..

suzie,
gud idea! ok.. nanti2 kita buat sewalong peasant blouse/dress pulak eh..

Reply | Posted on 4/18/2010 7:18:02 PM
 

TTM says ...
  awesome!
rasa cam nak pakai jer yg tu hehehe..
Maya, peasant blouse utk mak2 dara vouge pun camni jugak ke?

Reply | Posted on 4/18/2010 9:00:58 PM
 
maya replies ...
  hahahaha.. saya tak buat lah untuk mak2 dara.. tak reti nak ukur..

Reply | Posted on 4/19/2010 10:52:48 PM
 

tinihani says ...
  cantik maya.. bertingkat2... pasni nak gak la wat eksperimen... pas dah yakin ni leh la try banyak sikit guna kain mahal2 ahhaha

Reply | Posted on 4/20/2010 8:59:29 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 10 + 7 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server