HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

matahari
Friday, April 16, 2010
Posted on 7:19:49 AM | 21 Comments

sebab matahari menerangi hidup kita.. :D
dan .. ibu pun macam matahari..


ok. nak cerita pasal baju matahari sebenarnya.
satu sundress.

sundress ni memang macam sundress yang saya buat sebelum-sebelum ni. cuma kali ni bulat-bulat hijau dipadankan dengan kain belang-belang rona hijau. dan cuma tali di bahu tu saya dah jahit cantumkan dah. ada lebih untuk dibuat riben. sebab kalau takde riben tu jadi kosong sangat pulak.

.

.

dan satu lagi sunblouse.
(suka-suka jer letak nama. ke nak kene ikut cara ttm letak nama? boleh tak? haha..)

sunblouse ni pulak, ikut design blouse melly yang dipakai dengan birdie skirtnya hari tu. cuma coraknya polka-dot merah kecik-kecik. untuk dipadankan dengan polka-dot skirt yang ini. tak sabar nak tengok tuan punya baju bergaya dengan baju-baju ni.


Made by Maya, Dahlia Dress, Top N Bottom | 21 Comments
 

aku_tulip says ...
  apa aja yg maya jaet...cantikČ belaka..ni namanya baju matahari ek..ok la kan...di pakai bila cuaca panas..

Reply | Posted on 4/16/2010 8:28:07 AM
 
maya replies ...
  a'a.. biasa baju yg takde lengan bertali 2 gitu memang namanya sundress..

Reply | Posted on 4/16/2010 4:58:12 PM
 

TTM says ...
  hahaha..gelak dulu..

kan kita yg buat..suka hati la kan nak taruk nama apa..sweet je u kasi nama sunblouse. Memang sesuai sgt.

Maya, yg last tu kan, u jahit benang getah ke? gathers atas ngan bawah tu? i tak pernah try benang getah. tak tau cara nak masuk dlm bobbin

Reply | Posted on 4/16/2010 8:42:42 AM
 
maya replies ...
  ttm,
actually saya memang suka nak letak nama2 comel camtu.. tapi takdak idea doh... pening kepala tau nak carik nama.. mungkin pasni kene cari nama cam nama scientific atau nama artis.. kekekeke.. yg paling melekat dalam kepala sekarang adalah suri & apple.. hihihi...

a'a.. bawah tu benang getah.. tinihani pernah buat tutorial pasal tu.. di sini yer:
http://tinihani.blogspot.com/2010/01/tutorial-cara-menjahit-menggunakan.html

cuma untuk letak kat bobin tu, saya tak buat manual pun.. belasah je pakai mesin, cuma tarik benang sket bagi tegang.. entah.. saya pun tak tau patutnya tegang ke longgar.. tp yg saya buat ni getah kat bobin adalah tegang..

Reply | Posted on 4/16/2010 5:05:32 PM
 

Myza says ...
  Ada je lah masa Maya ni menjahit. Tak reti penat ke ha?
*ayat tak puas hati sebab jeles ;p*

Reply | Posted on 4/16/2010 8:56:15 AM
 
maya replies ...
  hihi.. saya memang ade mase naik turun bab jahit ni. mase tengah seronok nak jahit ni.. jahit jer lah.. bila dah boring nanti, blog pun gersang jer..

Reply | Posted on 4/16/2010 5:07:00 PM
 

jannah says ...
  akak..yang sunblouse tu kedut kedut tu pakai banang elastic ke?
akak nak tanya, kalau pakai benang elastic tu kan, nak kene adjust pape ke...jarak jahitan atas bawah ke?
tolong ye

Reply | Posted on 4/16/2010 8:58:58 AM
 
maya replies ...
  jannah,
a'ah.. benang elastik.. saya ade jawab kat ttm kat atas tu..

selama yg dah guna ni, saya takde adjust jahitan pun.. jahit terus jer... dia tengok kain gak.. jangan guna kain tebal, tak jadi sangat.. kene guna kain nipis sket... & biasanya baris pertama memang tak kedut sangat.. sebab tu kene buat banyak2 baris...

Reply | Posted on 4/16/2010 5:10:44 PM
 

ayda says ...
  salam kak maya.....
cantik sgt 2 2 dress ni... geram je tgk... x berkesempatan lg join sewalong akak...:))

Reply | Posted on 4/16/2010 11:43:37 AM
 
maya replies ...
  tq ayda..
no worries ayda, ade setengah bulan lagi..

tapi kalau lepas tu ade lg org nak buat, jgn risau, saya buleh kumpulkan jugak tiap2 bulan.. :D

Reply | Posted on 4/16/2010 5:11:58 PM
 

KI says ...
  CikMaya :)

Suka sangat kain polka dot kecik2 tu.. ada banyak lagi tak? ;) heheh :D

Reply | Posted on 4/16/2010 11:58:35 PM
 
maya replies ...
  tq kak! kain tu macam ade lagi sikit.. :D

Reply | Posted on 4/17/2010 7:26:03 PM
 

zu_e9 says ...
  cantiknya...jeles tuila dibuatnya...smpt ye akak jahit smpi 2 helai dress...eeeeee..jelesnya..
emm...suka tgk cara akak gabungkan fabrik,,mmg jd cun dress tu.. :)

Reply | Posted on 4/17/2010 12:34:15 AM
 
maya replies ...
  hehe.. idak ler saya buat dua2 dalam mase 1 hari.. ade tu bila dah siap tak sempat amik gambar, saya peram dulu...

tq zue! gabungan kain ni, ade yg customer pilih sendiri.. :D

Reply | Posted on 4/17/2010 7:27:23 PM
 

shaferl says ...
  now i wish i had a gurl so that i can order a pretty dress here..
super creative blog u have! :)

Reply | Posted on 4/17/2010 12:00:54 PM
 
maya replies ...
  thanks shafer! have fun here.. :)

Reply | Posted on 4/17/2010 7:28:32 PM
 

mamawidad says ...
  salam, baru je follow ur blog, nice n sesuai citarasa kita, saya suka masak, jahit, gardening, photografi,drawing, hampir suma artwork la!
baru2 pun ada buat sundress 4 my bb, musim panas skrang @ perlis mencecah 40c . sesuai sgt la sundress tu, just corak fabric, kureng skit

Reply | Posted on 4/17/2010 7:06:33 PM
 
maya replies ...
  salam mamawidad, terima kasih follow blog saya. datang2 lah selalu, hope dapat tukar2 idea pas ni ya..

Reply | Posted on 4/17/2010 7:29:31 PM
 

a.n.i.Q.u.e says ...
  I love love love the sundress !!! cantiknya the polka dots and the stripe ! lawa sweet

:-)

Reply | Posted on 4/18/2010 5:32:03 PM
 
maya replies ...
  thanks anique!

Reply | Posted on 4/18/2010 7:19:07 PM
 

What do eccentric heel drops do? says ...
  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I
would never understand. It seems too complex and very broad for me.
I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of
it!

Reply | Posted on 9/3/2017 1:41:10 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 19 + 5 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

© My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server