HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Pleated Beauty Handbag
Friday, April 02, 2010
Posted on 9:22:42 AM | 33 Comments

tiba-tiba mama melly nak rasa juga designer fabric dan box pleat. untuk diri sendiri. haha..

ok. design ditiru dari satu gambar yang dah lama saya simpan di email saya. huh! baru sekarang dapat buat :D. setelah dikaji-google, saya jumpa satu review (boleh tengok gambar asal di sini) berkenaan buku yang bertajuk Bend-the-Rules Sewing™ by Amy Karol yang memuatkan pattern bag ni. dan bag ini dinamakan Pleated Beauty Handbag. ya hoh! kan ke baru dapat beautiful award. maka segalanya perlu ada beauty. :P

sila dapatkan buku yang tersebut kalau nak pattern atau tutorial ya. di kedai buku yang berhampiran.

kain adalah medium weight cotton (supaya mudah dijahit, sebab dah tahu diri sendiri failed menjahit kain tebal), LENDA dari Ikea. tapi itu pun dah titisan terakhir yang saya dapat. dapat pun tak sampai satu meter. sedih betul. designer cotton dari Heather Bailey. bahagian dalam saya guna plain cotton juga, DITTE dari Ikea juga, warna putih susu, dengan 3 poket kecik.

bila dah siap, baru teringat saya ada zip comel yang saya beli dari zila dulu. kalau tak, boleh hias beauty bag (masih nak jugak beauty dia) ni dengan zip comel.

ok. takpe. yang saya punya ni taklah sama sebijik macam dalam buku tu, sebab saya pun takde buku tu. :D saiz pun mungkin lain kot. semua pun main belasah je. takpe lah. janji puas hati. dan happy. saiz adalah agak besar sedikit. lain kali kalau rajin, diulangi, kalau rajin ya, nak buat yang versi kecik sedikit. macam handbag.

ada beberapa perkara yang perlu diperbaiki. contohnya, cantuman pleat atas tu tak perlu panjang sangat. dan kain yang bercorak tu boleh dikecikkan sedikit. biar jangan jadi melebar sangat.

untuk tengok banyak lagi gambar-gambar bag cantik dari orang lain, yang guna pattern-pattern yang ada dalam buku ni, boleh ke flickr group.

oh! saya happy sangat dengan bag ni. selamat berhujung minggu.


Made by Maya, Bag, Sewing Corner | 33 Comments
 

nida says ...
  skrg tiba2,saya rasa mau buat beg pulak
hari tu masa maya buat gaun,saya sibuk buat gaun jugak
skrg mcm nak buat beg pulak hahahha
mmg dasar ikut ikutan sungguh laa

Reply | Posted on 4/2/2010 10:04:30 AM
 
maya replies ...
  hehe.. menjahit ni kadang memang cam tu... suka nak buat yg cantik2 kan... tu yg jd pembakar semangat tu.. :D

Reply | Posted on 4/2/2010 12:23:38 PM
 

Makcik Rehan says ...
  oooiii...dah buat beg pulak!

*pingsan kejelesan*

baru terpinga-pinya nk belajar melipat box pleat, org dah buat hat yg lagi susah pulak..uwaaaa

Reply | Posted on 4/2/2010 11:31:38 AM
 
maya replies ...
  haha.. rilek le mr..
skirt sewalong still on lagi.. ni saje2 nak buat untuk diri sendiri sebab rase dah boring dengan beg yg ade.. huhu.. beg yg ade pun selai jer pun.. haha..

Reply | Posted on 4/2/2010 12:25:02 PM
 

rina says ...
  memang terselah kebeautyannya... baru ptg smlm ko kata nak jahit. tup2 pagi ni dh up. cargas giler

Reply | Posted on 4/2/2010 11:57:15 AM
 
maya replies ...
  a'ah.. bila rasa nak tu datang membuak-buak, tidur pukul 3 pagi pun sanggup.. hahaha... start dah dekat kul 12 malam tadi... kekeke..

Reply | Posted on 4/2/2010 12:26:05 PM
 

wan says ...
  cantiknyaaaa

Reply | Posted on 4/2/2010 12:02:26 PM
 
maya replies ...
  tq wan!

Reply | Posted on 4/2/2010 12:26:17 PM
 

DeLLa says ...
  uit..gojes lg dr yg original....jeles uuu

Reply | Posted on 4/2/2010 12:03:10 PM
 
maya replies ...
  :D ya ka?
yg original tu lah sumber inspirasi saya... berbulan dah saya dok tenung2.. akhirnya jadi juga.. *happy*

Reply | Posted on 4/2/2010 12:27:21 PM
 

suzie says ...
  asal Maya buat mesti cantik. Kalo sy yg buat, sebijik camni pun mesti jd x cantik. ilmu apa yg maya pakai ek?

bunga sulam plus butang tu awak jahit jugak ke? kiut banget..jeles!

Reply | Posted on 4/2/2010 12:16:08 PM
 
maya replies ...
  erk... ilmu? ilmu hisab kot.. hahaha.. sama jer saya jahit ngan orang lain jahit pun... :D

a'a.. sumer embroidery tu buat sendiri.. asalnya kain kosong jer.. tq!

Reply | Posted on 4/2/2010 12:29:11 PM
 

kak suhaila says ...
  maya...
kaksu nie folower u...
biasa silent reader je...
teringin beno nak jaet beg nih...
akk cari buku amy karol kat mph x de...
ish ish ish
beli online x pos ke msia

pss: boleh tolong belikan ???
kira la....harga buku + postage + upah....
thanks..
admire gila ngan hasil kerja tangan maya...

Reply | Posted on 4/2/2010 1:50:54 PM
 
maya replies ...
  tq kak suhaila..
ade kak jual kat kinokuniya online (selalu tertukar antara okinokiyo dgn kinokuniya.. kakakakaka)

http://bookweb.kinokuniya.co.jp/guest/cgi-bin/bookseaohb.cgi?KEYWORD=0307347214&AREA=05

saya ni nak pegi ntah bila.. haha

Reply | Posted on 4/2/2010 4:18:58 PM
 

Zura says ...
  Masya Allah canteksnya....aku yang beli buku tu pon tak terbuat ekeke...cayalah mai!

Reply | Posted on 4/2/2010 3:05:59 PM
 
maya replies ...
  tq tq!
haha.. ko ade ke buku ni? kalau tau buleh mintak measurement...
takpe lah... belasah lah labu...

Reply | Posted on 4/2/2010 4:20:16 PM
 

pianina says ...
  cantik2..sgt cantik..terbayang2 beg itu berada di shoulderku...

Reply | Posted on 4/2/2010 3:35:44 PM
 
maya replies ...
  hihi.. tq!
saya dah tak yah terbayang memang ade di shoulderku..
hahaahaha.. :P

Reply | Posted on 4/2/2010 4:20:57 PM
 

KI says ...
  mai..

menyeksa jiwa raga ni :)
takut pulak kalau terpaksa order... hahaha!!! /:D

Reply | Posted on 4/2/2010 4:58:34 PM
 
maya replies ...
  hihi tq kak ina.. jangan takut.. sebab yg ni saya tak amik order pun... heheheh...

Reply | Posted on 4/2/2010 6:25:27 PM
 

wani says ...
  cantik sungguh,maya kau ni sungguh bernas sekkali idea2 m u....arrghh jelesnyeee

Reply | Posted on 4/2/2010 7:18:15 PM
 
maya replies ...
  :D tq wani..

Reply | Posted on 4/3/2010 10:35:24 AM
 

a.n.i.Q.u.e says ...
  sweet Maya. The buttons really make the bag stands out. cantik

Reply | Posted on 4/3/2010 2:22:31 AM
 
maya replies ...
  aahh.. lama tak buat bunga dari benang & butang.. tq!

Reply | Posted on 4/3/2010 10:36:22 AM
 

tika says ...
  wahh.. cantiknya! kak maya ni mmg talented btl la.. i wish i can be like u.. hehe :-)

Reply | Posted on 4/3/2010 8:05:55 AM
 
maya replies ...
  tq.. rajin praktis.. one day you'll be there.. wah!
sebenarnya saya tak le tere mana pun.. biase2 jer.. :D

Reply | Posted on 4/3/2010 10:37:40 AM
 

MyBotanG says ...
  very cute..sukerrrr!! I have the book, not recommending it, though gambar nyer sweet, instruction and the pattern kat blakang buku tu pun tak best.. maybe cause I'm used to the clear step by step pictured intructions provided by the many japanese books kot..

but your bag is better than the original.. thumbs up!!

Reply | Posted on 4/3/2010 9:51:35 AM
 
maya replies ...
  thanks, sue..
ooo.. yerlah.. buku omputih selalu memang instruction dia tak terang,jelas & nyata.. japanese books selalunya, tak paham tulisan & bahasa jepun pun buleh paham bila tengok gambar..

thanks again!

Reply | Posted on 4/3/2010 10:41:29 AM
 

knv says ...
  you are so very talented! cantik sungguh semuanya! :D

Reply | Posted on 4/6/2010 4:37:01 AM
 
maya replies ...
  thanks knv! syukur Alhamdulillah.. :D

Reply | Posted on 4/6/2010 9:05:53 AM
 

nadrah says ...
  salam.
beg ni kalau nak beli berapa rm?

Reply | Posted on 4/14/2010 4:42:05 PM
 

haz|rah says ...
  xjual ke?
lawa laa..
suke sgt~

Reply | Posted on 5/6/2010 12:02:51 PM
 

maya says ...
  salam nadrah & hazrah,

akak tak jual lah beg ni dik! pakai sendiri jer.. :D

Reply | Posted on 5/6/2010 1:49:49 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 20 + 4 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

© My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server