HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Pleated Skirt Tutorial
Tuesday, March 30, 2010
Posted on 5:53:56 AM | 28 Comments

cerita pasal pleated skirt ni, mari kita mulakan dengan sejarahnya. haha! tak pasal-pasal cerita pasal sejarah pulak. bukan apa. saya nak tunjuk beberapa jenis pleat yang ada. macamlah saya tahu sangat. saya baru jer google lepas tau teknik yang saya buat untuk skirt birdie tu namanya box pleat. takpelah. sharing is caring, kan.

ok. berbalik kepada sejarah pleat ni. sila klik di sini.
saya suka sebab gambarajahnya sangat jelas dan senang di faham. harap-harap dapat faham jenis-jenis pleat ni (haih! ape eh pleat dalam bahasa melayu? lipatan ke?).

sekejap nak google pleat.

ok. jumpa di sini: http://www.kamus.com/eng-all/pleat.
Malay: ploi, wiru kain

kalau malas baca habis pasal pleat tu pun takpe. sebab saya pun tak baca habis. panjang sangat. hahaha.. yang penting tengok gambar je.


gambar adalah di google. takde kene-mengena dengan tutorial.


ok. ini senarai tutorial untuk pleated skirt:

Box Pleating Made Easy(er)
tutorial ni, dia ajar details untuk buat box pleat tu.

Easy Pleated Skirt Tutorial
yang ni pulak agak advance sebab tak letak gambarajah. dan bukan box pleat.

Polka Dots (Box Pleat Skirt)
yang ni pulak guna 2 jenis corak kain. which is in my list oledi. next project. yes! yes! matching kain dah pilih. tapi belum ukur, belum potong, belum jahit.

semua dah diceritakan dalam tutorial-tutorial tu. cuma kalau nak nampak kemas lagi, gosok. jangan tak gosok. kemas lah ia..


alang-alang ramai yang tanya pasal tutorial ni kan. dan alang-alang saya dah carikan tutorial ni kan. jom kita buat sewalong nak? kekekeke.. dan-dan nak sewalong pulak.

sapa nak join, jangan lupa tinggalkan url entry sew along di ruang comment ni yer. nanti hujung bulan depan saya kumpul-kumpul dan combine kan semua gambar dalam satu entry.


Made by Maya, ~ Craft Tutorials, Sewalong With Maya | 28 Comments
 

DeLLa says ...
  rasa nk join juga

Reply | Posted on 3/30/2010 9:32:20 AM
 
maya replies ...
  jom! suka2 jer..

Reply | Posted on 3/30/2010 1:13:28 PM
 

suzie says ...
  nak lah sgt sew along..tp model nya tadak!!!
takde motivasi betul. tp nak join gak tak kira. silap2 nanti ada anak jantan yg kena paksa testing pakai skirt (alasan : nak ukur). Err..takder ke pleated pant yg blh boy pakai?

Reply | Posted on 3/30/2010 10:29:49 AM
 
maya replies ...
  hehe... modelkan diri sendiri lah...
saya pun tak reti jahit budak laki.. kekeke

Reply | Posted on 3/30/2010 1:14:01 PM
 

Makcik Rehan says ...
  Berani-berani takut nak join... jahit lurus pon tak berapa nk lurus...

kain pon takdak yg kawa2... ada kain cotton keras kejung murahan saja... [sedang membina alasan baekk punya!]

p/s : sewalong tu pekataan jawa kah?

Reply | Posted on 3/30/2010 10:46:46 AM
 
DeLLa replies ...
  oh kak rehan..bukan kah sewalong tu = sew along?=menjahit bersama2 :P
ermm..maya..correct me if im wrong

Reply | Posted on 3/30/2010 12:56:30 PM
 

maya replies ...
  makcik rehan,
alaa... buat pelan2 jer... sebenarnya kain cotton keras kejung tu lagi senang nak buat.. lepas di gosok mesti stay tajam je.. haha..

a'a betul tu della.. sewalong tu dari perkataan german yg asalnya perkataan sew-along dan disambungkan.. :D

no worries, dulu2 pun saya tak tau.. lepas menjahit baru tau.. haha!

Reply | Posted on 3/30/2010 1:16:39 PM
 

makcik rehan replies ...
  whoooaaa...... makcik hengatkan perkataan jawa ke hapa... very the kampungan makcik korang neh...muahahah

Reply | Posted on 3/30/2010 10:17:23 PM
 

maya replies ...
  rilek ler makcik..
ramai lagi org bandar tak tau.... kakakaka

Reply | Posted on 3/31/2010 11:36:43 PM
 

dda ly says ...
  mcm nak join, tp tak tau la mampu ke tak..hehe..saye try2 je, kalau jadi nnt saye post kt blog ye maya..:D

Reply | Posted on 3/30/2010 11:06:44 AM
 
maya replies ...
  jom ler join je..
dah jadi nanti mesti nak buat lagi..
:D

Reply | Posted on 3/30/2010 1:17:30 PM
 

zu_e9 says ...
  emm...mcm best je...
sempat ke nak join ni...
klu join ni..baru jln kain yg dok mennti giliran tu...
emm...tapi sempatkah aku..???!!!waawaa
dah dekat due ni..

Reply | Posted on 3/30/2010 4:28:21 PM
 
maya replies ...
  tak sempat pun sempat2 kan juga...
hahahaha...

Reply | Posted on 3/30/2010 9:54:08 PM
 

Aisyah says ...
  Waa.. terime kasih laa sbb post tutorial.. Hajat hati mmg nak buatkan utk niece.. Best gak kalau dpt join sew along.. :) Tp segan laa pulak tgk jahitan org lain yg kemas2 n cantik2.. gambatte ne! :)

Reply | Posted on 3/30/2010 5:48:59 PM
 
maya replies ...
  takpe aisyah.. semua pun macam tu juga asalnya..

don't worry.. practice make perfect!

Reply | Posted on 3/30/2010 9:54:59 PM
 

Zura says ...
  Wah aku memang nak join aje kalo ada sew along nih! Semangat sket nak jait ekeke :D

Reply | Posted on 3/30/2010 9:58:20 PM
 
maya replies ...
  jom.. mari kita buat sama-sama.. :D

Reply | Posted on 3/31/2010 11:36:03 PM
 

d u r a says ...
  nak join! nak join!

maya, saya dah buat circle skirt dress. memula nak buat circle skirt je, kesinambungan dari your entry pasal skirt tu. tetiba tengok dress merry-go-round melly tu sungguh gorjes, lantas ter-inspired. thanks!xoxo

Reply | Posted on 3/31/2010 1:53:55 PM
 
maya replies ...
  haha...
saya dah tengok... sangat cantik dress pink tu..
lepas ni kita sama2 buat pleat skirt pulak eh...

Reply | Posted on 3/31/2010 11:38:19 PM
 

m-i-o says ...
  oh, box pleat tu jenis lipatan ek? sy ingatkan fesyen langsir dulu2 (sekarang dh muncul balik) yg ada macam kotak kat kepala langsir tu. hahaha!

okeh. sy join sew-along. in dreams i sew with you. huhuhu.

okeh. kita tanamkan azam. in 5 years i'll sew with you (saje kasi tempoh PANJANG sikit - kang bagi short notice tak tercapai pulak). kahkahkah!

Reply | Posted on 3/31/2010 3:05:42 PM
 
maya replies ...
  a'a.. teknik dia tu dipanggil box pleat.. saya pun baru tau, lepas zura bagi tau... hahahaha.... tapi memang teknik ni digunapakai untuk langsir jugak... yg tu pulak wani bagitau...

saya buat memang main belasah jer tak tau nama.. sib baik ade reader baik hati tulung bgtau.. senang nak gugle cari tutorial. hehe..

takpelah.. 5 tahun pun layan jugak. tunggu 2015 eh.. mase tu anak perempuan awak dah berlari kot.. :)

Reply | Posted on 3/31/2010 11:42:50 PM
 

Aisyah says ...
  Dah buat... tapi... alahai... :) Rasa mcm nak buat blk je..

**Tak perasan tutorial tu.. penat je pikir.. baiklaa tggu tutorial Maya.. nampak cam simple sgt. :)

http://sewmeperfect.blogspot.com/2010/04/sewalong-box-pleat-skirt.html

Reply | Posted on 4/5/2010 3:03:51 PM
 

DeLLa says ...
  dah siap...tgk le..tp buat awal dr tuto maya..so mcm huduh le sikit

nnti nak buat lg ikut tuto maya ler..

http://ellanie77.blogspot.com/2010/04/sewalong-box-pleate-skirt.html

Reply | Posted on 4/8/2010 4:46:01 PM
 

hidayah says ...
  da try buat, tapi berlagak mcm teror, so tak tgk tutorial, main agak2 ajer.. lepas ni nak try guna 2 color lak.

Reply | Posted on 4/8/2010 6:24:17 PM
 

hidayah says ...
  oppsss... lupa nak tinggalkan url...
http://my-motherhood-life.blogspot.com/2010/04/box-pleat-skirt.html

Reply | Posted on 4/8/2010 6:24:55 PM
 

faridah says ...
  hi maya! tq for tutorial.walaupun sibuk bekarja dan belajar, saya sempat ikut tutorial awak senang sangat nak ikut.tq cikgu.hehehe...saya beli buku2 jahit, tapi makin confuse dan yang paling penting malas nak pahamkan buku tu nyer arahan.tapi, awaknyer, best!!!!

Reply | Posted on 4/20/2010 9:26:18 PM
 

mama najiha says ...
  Hi! Kak Maya..
Saya pun nak sew along jgk.. baru tgh potong2 kain..
Tapi saya sambung pleated skirt tu jadi dress..
Bukan apa, takut nnt takde baju yg match, so jadikan dress
je terus.. My lovely princess tu pun dah bising suruh siapkan cepat
coz x sabar2 lagi nak melaram design terbaru dari ibunya.. hehehe..

Before this pun ada jgk follow tutorial kak Maya..
cam dress yg akak buat sulam benang tu..
Tapi the great moment is, 1st time start jahit masa follow akak punya tutorial baju kurung tu.. lepas tu 2,3 pasang baju kurung dah saya berjaya hasilkan.. terbaru baju kurung list..

Kalau ada masa terluang jenguk2 la hasil jahitan saya kat facebook saya tu.. Thanks a lot kak Maya..

Reply | Posted on 4/24/2010 11:36:29 AM
 

talissa says ...
  Cantik benar desainnya. Thanks for sharing :)

Reply | Posted on 12/13/2014 9:33:00 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 5 + 3 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server