HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Melly's birdie skirt
Thursday, March 18, 2010
Posted on 10:13:42 AM | 22 Comments

tada... skirt hitam putih pulak untuk melly. sebenarnya saya keluarkan kain ni untuk projek lain, projek yang akan saya terangkan di entry akan datang. ceh, bunyi macamlah projek besar sangat.. hahha!

tapi bila tengok burung comel-comel macam terasa nak buat skirt untuk melly pulak. dan terasa macam nak buat skirt style gini lah. saya tak tahu pun namanya apa. yang saya tahu, skirt macam ni memang glemer di kalangan cheerleaders (yang tu kene pendekkan lagi) dan saya pernah nampak amoi pakai skirt macam ni masa pi makan kat ofis tak berapa lama dulu. :D

jadi saya agak-agak jer lah buat macam tu... tapikan, hasilnya memang puas hati. dan akan saya ulang-ulang lagi design yang macam ni. senang pun senang.. cuma bab melipat tu jer lah kena teliti sikit... tapi.. overall memang senang. lagi-lagi kalau setakat pakai getah yang macam saya buat ni...

gambar huduh sikit sebab malas giler nak tukar lense. bila tukar lense nak kene tukar setting lak. dah lah saya tak reti. nak tunggu en suami memang lagi lambatlah... maka, guna seadanya sajelah...


Made by Maya, Top N Bottom, Sewing Corner | 22 Comments
 

rina says ...
  i like dis skirt... tp sian kepala burung nampak cam kena cantas. hahaha

Reply | Posted on 3/18/2010 10:26:32 AM
 
maya replies ...
  hakhakhak... potong tak tengok-tengok.. main cantas jer..

Reply | Posted on 3/18/2010 1:44:41 PM
 

zila says ...
  Cik Maya.. sudilah kiranya mengambil award di rumah saya.. tq...

Reply | Posted on 3/18/2010 10:28:42 AM
 
maya replies ...
  tq zila for the lovely award... lama tak dapat award nih..

Reply | Posted on 3/18/2010 1:45:08 PM
 

diha says ...
  wahhh kak! comei je skirt ni.. kalo buat untuk org besa pon ok kan :D
akak tunjuk la care nye nk buat lipat2 tu...

Reply | Posted on 3/18/2010 12:06:17 PM
 
maya replies ...
  mekasih diha.. a'ah.. ok jer buat kat orang besar pun... insyaallah bila senang nnt saya tunjuk cemana nak buat..

Reply | Posted on 3/18/2010 1:45:51 PM
 

MyBotang says ...
  love the fabric print and the pleats are perfect.. very cute indeed..

Reply | Posted on 3/18/2010 12:46:11 PM
 
maya replies ...
  tq sue.. now i know how to name it.. pleated skirt sudah lah kan..
tq tq!

Reply | Posted on 3/18/2010 1:46:35 PM
 

mushroom says ...
  hahahha..dulu time sekolah ade skirt ni jugak! tp sekarang dah kecik..cantik la!

Reply | Posted on 3/18/2010 1:50:42 PM
 

Ainee Cumi says ...
  comel sangat!

Reply | Posted on 3/18/2010 2:50:57 PM
 

Naza says ...
  all this while tgk kawan2 guna kain ni mostly for making bags. However..nmpk sgt cantik lagi bila jadi skirt :)

Reply | Posted on 3/18/2010 2:59:53 PM
 

zu_e9 says ...
  cantiknya...suka saya..

Reply | Posted on 3/18/2010 4:24:25 PM
 

suzie says ...
  maya buat mesti kiut**jeles banget**

Reply | Posted on 3/18/2010 4:30:34 PM
 

wan says ...
  santek! nak tutorial bleh tak.. aku nak try jahit bila rajin (bila lah tu).. mesin jahit dah dekat sethaun tak sentuh youu...

Reply | Posted on 3/18/2010 5:04:09 PM
 
maya replies ...
  insyaallah wan.. bila berkesempatan.. (tak tau jugak bila tu)..
tapi try gugle "pleated skirt".. yg tak sama sebiji pun, mungkin iras2 ade.. :D

memang kene lipat satu2 dan pinkan sampai cukup panjang yg kita nak.... lepas tu gosok.. pastu baru jahit...

ok.. tiba-tiba dah terbuat tutorial kat sini.. itu jerlah.. takde shortcut pun...

Reply | Posted on 3/18/2010 6:47:00 PM
 

maya says ...
  terima kasih semua... :D
bila saya pegang kain ni, memang terbayang skirt yg macam tu..
alhamdulillah menjadi...

Reply | Posted on 3/18/2010 6:43:34 PM
 

KI says ...
  Mai.. mmg cantikk and mmg skirt cheerleaders zaman2 sekolah dulu..

Reply | Posted on 3/18/2010 7:20:28 PM
 
maya replies ...
  xavier dynamite.. don't play with dynamite..
hehehe..

Reply | Posted on 3/19/2010 7:35:48 AM
 

Zura says ...
  Cantiknyaaaaa!!! Dah lama nak buat pleated skirt ni tapi tak buat-buat...kalo tak silap teknik tu namanya box pleat, memang comel ala2 schoolgirl skirt gitu. Well done my fren! :D

Reply | Posted on 3/18/2010 9:33:53 PM
 
maya replies ...
  ya allah....
sangat betul namanya tu..
aku gugle box pleat memang keluar gambar cam tu... ah.. senang.. nanti aku cari tutorial pasal box pleat ni..
tq so much my fren!

Reply | Posted on 3/19/2010 7:39:30 AM
 

wani says ...
  woowww,taksangka boxpleat(selalu dulumasa rajin2 dulula,patern ni selalu jgk buat pada curtain.betolla namanya boxpleat..) tahniahla kerana dpt mengadaptasinyakepada skirt anak..cun la maya...bestlamelly hari2 lehpakai mcm2 punya fesyen...hebat depaaa!

Reply | Posted on 3/20/2010 1:41:04 PM
 
maya replies ...
  a'ah kan.. memang banyak guna kat curtain.. hahaha.. dah ler design burung pun can curtain.. hehehehe...

mama dia tengah datang angin rajin ni layan jer lah.. karang datang angin malas kang memang pandang mesin pun malas.. huhu..

Reply | Posted on 3/20/2010 6:17:40 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 4 + 6 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server