HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Shirred Sundress
Tuesday, March 02, 2010
Posted on 7:51:35 AM | 18 Comments

musim-musim panas ni kan... asek ber-sundress jer. padahal bukan keluar pun. duduk saja dalam rumah (ataupun mana-mana bangunan termasuk shopping complex). tapi memang panas kan? lepas hujan pun panas. tengah malam pun panas. pagi-pagi bangun tido pun panas.

ok. idea sundress versi bergetah ni (huhu...) datang dari rina. ikut design baju anak perempuan dia, auni damia, lah ni. asalnya dia suruh saya jahitkan untuk auni, dan tunjukkan saya baju yang asal. alang-alang dia dah tunjuk tu, saya pinjamlah baju yang dah siap tu untuk saya jadikan contoh, sampai baju yang saya jahit siap.

maka.. inilah hasilnya, saya buatkan untuk melly sebagai eksperiment sebab dah lama sangat tak jahit benang getah tu. ini yang terakhir, kalau tak silap saya. ni kain lembut. tapi sebab belum basuh lagi, nampak kejung sikit lah. mungkin kalau dah lepas basuh baru nampak lebih beralun sikit. agaknya lah.

melly ni, kalau time mood dia sangat baik, macam-macam gaya dia buleh buat, siap dengan senyum-senyumnya. layan jer lah sebab dah tengah-tengah malam ni elok pulak mood dia.

ini baju yang asal. macam beza sungguh lah pulak. nak lagi ke rina?


Made by Maya, Dahlia Dress, Anak-anak Kita | 18 Comments
 

Zura says ...
  Cantik giler mai! shirring tu kat dada ngan kat pinggang ke? dress one piece ke mai? comel2...teringin nak wat for Hanan

Reply | Posted on 3/2/2010 9:00:56 AM
 
maya replies ...
  tq zura.. shirring tu kat dada & punggung.. pastu bila pakai shirring kat punggung tu naikkan pada pinggang.. tu yg jd gelembung tu.. kain ni keras sikit sebab belum basuh nampak beso gelembungnya.. kehkehkeh...

Reply | Posted on 3/2/2010 9:35:22 AM
 

rina says ...
  gelak sorang2 aku tgk gaya melly. kompem mama yang ajar tu... mestilah nak. tpkan aku rasa kena pakai kain yg betul2 nipis dan lembik baru cun jadi dress ni kan.

Reply | Posted on 3/2/2010 9:07:44 AM
 
maya replies ...
  hahaha.. dia yg nak bergaya sendiri.. dah sama jer gayanya peluk tubuh kan, mama dia suh laa buat gaya lain sebab nak bagi nampak shirring tu..

a'ah laa tak sesuai kain tebal.. selain jadi tak nampak jatuh, kedut getah tu pun rasanya tak jadi sangat nanti.. yg ni pun bahagian kedut getah tu jadi lebar sikit dari yg baju asal auni tu....

Reply | Posted on 3/2/2010 9:37:41 AM
 

meandbaby says ...
  hmm..mai....bila melly yg modelkan konpem baju memang comei giler..nway nak tanya..next post ko amik la gambo focus latar belakang tu plak..berkenan lak aku nak tau apa yg ko isi dlm kotak-kotak kat belakang tu..kemas nampaknya..menarik lak utk ditiru...
sharing kan is caring..ahaks..

Reply | Posted on 3/2/2010 9:13:04 AM
 
maya replies ...
  hehe.. tq tq..
oh.. dalam kotak2 tu semua koleksi kain2 aku wa.. aku pernah fokus situ dulu.. http://my.crazyartzone.com/mbm/?p=697

isinya campur2 ape yg aku ada kat sini.

Reply | Posted on 3/2/2010 9:41:30 AM
 

Nomaliza says ...
  Cantik dress ni, susah tak nak buat shirring tu...?

Reply | Posted on 3/2/2010 9:50:58 AM
 
maya replies ...
  tq noma..
buat shirring tu tak laa susah.. cuba panjang betul nak jahit... lambat betul nak siap.. hahaha...

Reply | Posted on 3/2/2010 9:49:59 PM
 

zu_e9 says ...
  cantiknya...sama naik dgn si model nya tu..hehehe..
nnti free nk tryla plak wat dress camtu..hehehe..

Reply | Posted on 3/2/2010 12:22:38 PM
 
maya replies ...
  tq tq.. a'ah.. zu sila buat.. sonang je nak buatnya..

Reply | Posted on 3/2/2010 9:50:36 PM
 

m-i-o says ...
  hallamak! tak bleh tahan la tengok melly posing. maut sungguh :P

ni yg buat tak sabar2 nak timang anak perempuan ni. ekekeke :P

masa tu, barulah sy akan mula belajar menjahit. barulah ada motif. apakah?

Reply | Posted on 3/2/2010 2:52:58 PM
 
maya replies ...
  huhu! usaha tangga kejayaan..

saya pun start semangat nak menjahit lepas dapat anak pompusn, buleh jahit baju comel2 suh dia pakai... hehe.. lagi satu alasan.. baju beli mahal...

Reply | Posted on 3/2/2010 9:52:01 PM
 

iena says ...
  Comelnyer Melly buat pose ala ala model gitu. Sesuai ngan baju yang di gayakan. Maya so sweet la. Dua2 Melly & baju.

Reply | Posted on 3/2/2010 4:15:28 PM
 
maya replies ...
  tq iena!
;D

Reply | Posted on 3/2/2010 9:53:04 PM
 

azee says ...
  alahai maya.. tinginnye nk buat utk my dotter.. comeiii..bile la agaknye tu..ehhe

Reply | Posted on 3/3/2010 10:42:42 AM
 
maya replies ...
  tq azee... silalah buat... bila dah buat sekali, mesti nak buat lagi dan lagi.. :D

Reply | Posted on 3/3/2010 11:07:00 AM
 

azie mylt says ...
  wahhhhhh... melly skrg makin berbakat jadik model eh, esp d 1st & last photos tu.. siap cat walk lagi.. ni mama kena bagi duit upah nih, hik hik hik..

Reply | Posted on 3/3/2010 12:50:50 PM
 
maya replies ...
  ahahha..

eh tak tak.. yg last tu bukan melly. tapi auni damia.. tuan punya baju yg saya tiru..

Reply | Posted on 3/3/2010 2:04:18 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 4 + 8 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server