HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

sundress
Wednesday, February 24, 2010
Posted on 8:21:47 AM | 22 Comments

berjaya menyiapkan sundress dari kain koleksi musim panas. tutorial adalah dari sini, sempena jomjahit by tinihani.

kain dari Michael Miller dan Carolyn Gavin . maka inilah hasilnya.


di datangkan bersama sepit rambut berbentuk bow, dari kain yang sama.


sepit rambut juga boleh dijadikan accessory pada bahagian hadapan baju.


atau bahagian belakang baju (boleh juga dijadikan bahagian depan kalau mahu).


pattern baju diubah sedikit untuk diletakkan butang di bahagian belakang. biar senang nak memakainya. dan juga, kedudukan butang boleh diubahsuai mengikut saiz badan kanak-kanak. boleh pakai lama, harapannya.


Made by Maya, Dahlia Dress, Sew Along | 22 Comments
 

sellynna says ...
  camana la awak boleh buat jahitan yg kemas camni.. saya macam nak mati kontrol kaki tanak kasi tertekan laju or slow sgt... endingnya nnti ada yg jahitannya terlari2.. kdg2 rasa nak nangis bile asik nak tetas benang je kerjanya..

Reply | Posted on 2/24/2010 8:24:32 AM
 
maya replies ...
  nak control kaki ni, macam bawak keter dalam jam lah.. hahaha... kene biasakan..

saya dulu mula2 pakai mesin jahit letrik ni memang susah gak nak control sbb sebelum tu pakai mesin jahit henjut tu.. mula2 dulu, saya selitkan kain kat pedal kaki tu, biar susah sket nak tekan.. jadi tak lah terlaju.. kalau ketat sangat (byk sgt sumbat kain), saya kurang sket.. sampai kaki saya dah biasa baru buang kain tu... gud luck yer!

Reply | Posted on 2/24/2010 10:26:08 AM
 

rina says ...
  muah muah muah muah muah muah.....

Reply | Posted on 2/24/2010 9:07:03 AM
 
maya replies ...
  muah muah!

Reply | Posted on 2/24/2010 10:26:19 AM
 

skin says ...
  hee skin po ade beli kain ni..igt nk wat top! hehe nnt leh kembar ngn baju ni:P

Reply | Posted on 2/24/2010 9:34:05 AM
 
maya replies ...
  sila2 buat... tak sabar nak tengok versi skin pulak..

Reply | Posted on 2/24/2010 10:26:42 AM
 

mai okinokiyo says ...
  lawa!! tp statement koleksi musim panas feeling mcm eh malaysia ada 4 musim ke? tp mmg feel abis lah..

cunnye..mana tuan punya baju??sila la modelkan suka tgk melly bergaya

i adalah fail buat lubang butang, zip...butang ketap pandai hehe

Reply | Posted on 2/24/2010 9:42:59 AM
 
maya replies ...
  muahaha... nak buat cemana.. malaysia memang dah sentiasa panas.. musim panas sentiasa.. kakakka..

actually ni bukan baju melly. wah.. kene beli lagi kain ni nampaknya sebab takde balance dah.. cukup2 je sbb beli half yard.. tapi takpe.. tokei kain sebelah umah je.. (umah dlm internet lah) hahaha...

oh.. saya prefer butang dari zip.. tak tahu naper.. haha..

Reply | Posted on 2/24/2010 10:29:10 AM
 

Zura says ...
  super cute!! suka tengok the gorgeous fabrics in action! cantik giler mai, siyes :D

Reply | Posted on 2/24/2010 9:52:55 AM
 
maya replies ...
  tq tq! suami aku kata, dah kain cantik, mestilah baju tu nampak cantik.. kalau kain tak cantik, baju tu pun tak cantik. ah.. jeles betul bunyinya tu kan.. kekekeke

Reply | Posted on 2/24/2010 10:30:20 AM
 

lina says ...
  cantik ler baju tu kak....kat mana akak dpatkan fabrik yg lawa2 ni...puas saya cari fabrik yg come2 utk buat baju budak tp xjumpa la....

Reply | Posted on 2/24/2010 10:22:00 AM
 
maya replies ...
  lina.. saya beli kain ngan zura.. browse sini..
http://www.crazyartzone.com/?uid=Zura
memang nak giler dibuatnya

Reply | Posted on 2/24/2010 10:31:24 AM
 

misa says ...
  sweeeeeet sngt... drool.. heheh..



Reply | Posted on 2/24/2010 10:54:02 AM
 
maya replies ...
  tq misa :D

Reply | Posted on 2/25/2010 5:01:48 PM
 

sharifah says ...
  maya... superb...kakpah tak pernah try.... pasni bole try.... maya sumber inspirasi...

thanks

Reply | Posted on 2/24/2010 4:48:50 PM
 
maya replies ...
  thanks kakpah.. actually kakpah lagi tere lah..

Reply | Posted on 2/25/2010 5:02:23 PM
 

diesha says ...
  maya....cantiklah...tinggi kesabaran maya nak siapkan setiap projek...hasilnya juga membanggakan....teringin nak semangat macam tu..sebab selalu kalau buat apa2....ambil masa lamaaaa sangat.... :D

Reply | Posted on 2/24/2010 6:50:11 PM
 
maya replies ...
  diesha,
bila suka tu menjadilah.. bila dah bosan, dok lah tersadai kain tu di tempat tersorok.. haha...

sebenarnya corak kain yg cantik tu yg buat bersemangat sangat tu..

Reply | Posted on 2/25/2010 5:03:31 PM
 

zu_e9 says ...
  suka..suka..sukanya...
cantik sgt2...

Reply | Posted on 2/25/2010 4:46:17 PM
 
maya replies ...
  tq zu! ;)

Reply | Posted on 2/25/2010 5:03:50 PM
 

Fit says ...
  Sangat suka...!!
Sangat cantik..!!
Maya macam mana buat tali baju yang halus mulus tu? Maya terbalikkan pakai gadget apa?

Reply | Posted on 2/26/2010 1:58:30 PM
 
maya replies ...
  saya guna loop turner untuk terbalikkan tali tu..
tapi tu pun saya baru je guna.. sebelum ni guna lidi sate tu je.. sebenarnya tali tu tak halus sangat pun.. 1/2" tu..

kalau nak tgk loop turner tu, boleh ke sini: http://estore.zilakasim.com/?page_id=3&category=4&product_id=2

tak sure zila ada jual mende tu sebatang ke tak.. try tanya dia..

Reply | Posted on 2/26/2010 2:19:08 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 15 + 7 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server