HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

please, i love shopping!
Friday, February 12, 2010
Posted on 8:31:35 AM | 31 Comments

ok. kain-kain ni kan cantik-cantik belaka. makin dipandang makin cantik. nak buat macammana, hati dah suka. biarlah b* yang nafas-nafas ikan tu dah sampai hujung pun. asalkan kain-kain ni dapat saya miliki di hari ni.

saya tak pandai nak ingat nama-nama kain dan designernya sekali sebenarnya. maka saya rasa, elok juga kiranya saya buatkan mini kamus di sini. supaya senang saya jawabkan kepada kawan-kawan yang bertanya nanti (kalau ada - padahal untuk rujukan saya sendiri yang sangat pelupa).

a) Designer: Michael Miller
Collection: Animal Prints
Print Name: Giraffe Garden
b) Designer: Michael Miller
Collection: Ta Dot
Print Name: Ta Dot in Raspberry
c) Designer: SEI
Collection: Dill Blossom
Print Name: Blossom Garden in Summer
d) Designer: SEI
Collection: Dill Blossom
Print Name: Leaf Path in Summer

f) Designer: SEI
Collection: Dill Blossom
Print Name: Blossom Garden in Red
g) Designer: Michael Miller
Collection: Sweets
Print Name: Ice Cream Dot in Chocolate
h) Designer: Michael Miller
Collection: Sweets
Print Name: Yummy in Multi
i) Designer: Carolyn Gavin
Collection: Wild Thyme
Print Name: Birds and Seed Heads

yang plain berwarna-warni ni namanya Kona Cotton (kelakar pulak lah nama dia.. nak gelak jap, kakaka!) pun akan banyak juga gunanya. senang dah ada depan mata bila saya mahukan nanti, bila idea tiba-tiba datang kononnya, bila tiba-tiba semangat lah kononya. harap-harap. sebab selalu saya jadi malas sebab tak jumpa kain cotton plain yang sedap dipakai untuk dipadankan dengan kain corak yang saya ada. sekarang saya dah jumpa. lalalaaa...

semua fabric di atas adalah 100% cotton dan dibeli dari lovemelots yang akan digunakan setiap inchi. (ya. kerana harganya. dan saya akan berfikir beratus-ratus kali dulu sebelum memotong) dan saya belajar pasal fabrik dari dia lah. ;) ada lagi 5 fabrics dalam perjalanan. padahal yang dulu pun belum diusik. gila kan?


Made by Maya, Stash, ~ The Craft Links | 31 Comments
 

sellynna says ...
  cantek kain2 nih.. kita pon ada order designer fabrics gak.. kain lom sampai tapi otak da terpikir2 sayang nak potong kain ni.. tak sepasal kain ni dok dlm laci je, endingnya potong kain cotton murah kt primamoda heheh..

Reply | Posted on 2/12/2010 8:52:41 AM
 
maya replies ...
  kan..

tapi kene buat ni sebab dah ada matching fabric..
suka nak combine2..

Reply | Posted on 2/13/2010 10:37:29 AM
 

mai okinokiyo says ...
  wahh maya beli semua ke?hahaha biasa aklau beli kain mahal sket ni mmg perap lebih kan?sbb sayang mmg nak potong..

Reply | Posted on 2/12/2010 9:47:35 AM
 
maya replies ...
  haha! sib baik tak semua tau... kalau tak kopak makcik..

nak kene dok dundiam dah ni.. nx month pulak.. :P

Reply | Posted on 2/13/2010 10:38:16 AM
 

Zura says ...
  suka2!! :) thanks mai...problemnya..bila tengok yang ko beli cantik2..aku pun nak beli jugak uwaaa! takleh tolong dah kita ni...dah parah.. :D

Reply | Posted on 2/12/2010 10:05:28 AM
 
maya replies ...
  thanks to you too...
i used to menjaga napsu beli belah.. tapi yg ni x bleh blah... kakaka..

takpe.. pasni kene control..

Reply | Posted on 2/13/2010 10:39:32 AM
 

melor says ...
  nak tanya soalan lain dr kain. mesin melor jenis singer zaman dinasour gak. blh ke klu pakai jarum dua mcm tinihani tunjuk tu. tmpat benang pun nmpak 1 je btg ye. melor da 2, 3 jenis tapak tapi tak tau nak pakai blh maya tolong saya tak?

Reply | Posted on 2/12/2010 10:06:53 AM
 
maya replies ...
  saya tak pernah try pulak guna 2 jarum walaupun tempat benang ada dua, tapi laluan ada 1 jer... yg pernah saya buat, saya combine 2 benang tu masuk dalam 1 jarum, sbb nak bagi nampak tebal sikit.. & kalau 2 kaler, nampak tone sikit...

may be melor buleh try.. pas tu bgtau kita... yg 2,3 tapak tu saya kena tengok lah dulu yg macammana.. kalau pernah tau, insyaallah buleh tulung.. :D

Reply | Posted on 2/13/2010 10:36:53 AM
 

MyBotang says ...
  Aduuuhhhhh, sweetnyer kain.. matching ngan polkat dot tu cantek btul.. geram-geram..uhuhuhuh

Reply | Posted on 2/12/2010 10:43:25 AM
 
maya replies ...
  errmm.. beli dulu baru fikir nak buat apa.. kakakka

Reply | Posted on 2/13/2010 10:40:00 AM
 

zila says ...
  wow cik maya.. byknyer kain... ini mmg suatu kegilaan nih.. haha.. hati2 semasa meracik kain2 itu yer.. sbb semuanya cun-cun meletup belaka..

Reply | Posted on 2/12/2010 12:00:12 PM
 
maya replies ...
  memang setiap inchi saya jaga dah ni... baju saya sendiri pun, kainnya tak semahal ni... kakakka

Reply | Posted on 2/13/2010 10:40:44 AM
 

maz says ...
  Maya...samala kita..kmaz pun addict betul beli kain online..terutama designer fabric nie.
Ada yang tak guna lagi sebab sayang :)

Reply | Posted on 2/12/2010 2:39:29 PM
 
maya replies ...
  lagi2 yang comel tu kan.... sayang betul nak potong rasanya.. tapi kalau tak potong lagi sayang pulak dok terperuk dalam laci..

Reply | Posted on 2/13/2010 10:41:32 AM
 

HanyFF says ...
  cantik-cantiknya designer fabrics tu!
hari tu ingat nak chop jugak dgn zura, tapi mengingatkan banyak lagi kain yg belum disentuh..tak jadi. moga-moga lain hari ada lagi kain lawa2 tu utk di 'pre-order'. heh!

maya, kain cotton plain tu pun beli dgn zura ek?

Reply | Posted on 2/12/2010 2:41:45 PM
 
maya replies ...
  a'a.. entah2 sok2 ade sale ke kan mana tau... saya ni je yg sesabar..

kain plain tu pun beli ngan zura.. nanti dia nak bukak preorder jugak.. :D

Reply | Posted on 2/13/2010 10:44:12 AM
 

ummi izah says ...
  assalamualaikum maya..

mmg cantik kain tu...ummi nak tanya sket yer maklumlah tak pernah beli kain cam ni..lets say kalo kita nak buat dress utk toddler biasanya beli kain half yard cukup ker or kena beli 1 yard..cth kalo kain tu cantik tapi dia just offer 1/2 yard tapi kalo nak buat dress tak cukup maya buat cam mana yer..ader mix n match ngan kain lain ker..thank u in advance utk sudi menjawab..

Reply | Posted on 2/13/2010 1:16:15 AM
 
maya replies ...
  salam unni izah,

untuk todler biasanya cukup half-yard.. tapi tu bergamtung pada design jugak.. kalau banyak ropol kene banyak sket.. pastu tengok cara potong gak, kalau nak buat bias tapi dah kene potong serong gak..

kalau tak cukup buleh je mix & match ngan kain lain... selalu tu lagi lawa jadinya.. buleh buat style tiered dress yang kain lain2 tu.. sangat comel..

Reply | Posted on 2/13/2010 10:49:30 AM
 

Fit says ...
  huwaa... kawaii la maya kain2 itu..
Fit pun suka mix and match :D

kona cotton? first time dengar.. dalam bahasa bermaksud.. powder.. mungkin powder printed ink kot..?

selamat memotong maya.. berhati-hati ketika memotong.. hihi.. cam kat highway laks... :D

Reply | Posted on 2/13/2010 5:07:56 PM
 
maya replies ...
  kan.. tu yg jadi nak gile tu... hahhaa

err.... kona tu actually bahasa ape? baru tahu maksudnya powder.. :D saya tau sebut jer.. thanks for the info.

hahaha... bukan kat hiway je kene hati2 memotong.. dalam rumah pun kene hati2 memotong.. pandu cermat jiwa selamat.

Reply | Posted on 2/15/2010 9:58:49 AM
 

Fit replies ...
  aiseh.. tertinggal.. 'dalam bahasa jepun'

Reply | Posted on 2/16/2010 1:22:33 PM
 

wani says ...
  woww wwwoww kain depa..manyaknya..tapi okla,maya pandai jahit....memang berbaloi la ,bak kata org alah membeli menang memakai...bak kata fit,berhati2 ketika memotong dgn penoh semangat waja...maklum esok,lusa coti panjang ..kami jgk yg tak cuti,kerja syiff huhuhu

Reply | Posted on 2/13/2010 10:42:29 PM
 
maya replies ...
  haa... harap2 jadilah apa-apa pun yang saya buat dengan kain2 tu..

saya cuti pun balik kampung, tak sempat nak potong kain pun.. :P

Reply | Posted on 2/15/2010 9:59:52 AM
 

jannah says ...
  maya, kona cotton tu pun beli dari lovemelots ehh..tgk kat website tu cam takde pun....

Reply | Posted on 2/15/2010 9:53:41 PM
 
maya replies ...
  a'ah jannah.. yg ni saya tanya zura sendiri.. pastu dia kate ada.. lepas ni baru dia nak buat untuk preorder katanya.. tunggu yer.. kain dia sedap sangat..

Reply | Posted on 2/15/2010 10:00:13 PM
 

zu_e9 says ...
  wah..cantiknya kain..nk juga..huhuhu...
waduh ..daku sakit tgk kain cotton cantik2 ni...huhu

Reply | Posted on 2/17/2010 8:31:40 AM
 

norzai says ...
  maya, cantiknya kain-kain tu.....tp saya baru nak try buat peasant blouse kt tutorial maya tu.....nanti dah terror bole beli kain dr designer2 tu plak. berkenan juga kona cotton tu, nak cari kt luar susah cotton plain yg elok skit ni. hopefully zura bole cecepat open for pre order. selamat menjahit!

Reply | Posted on 3/30/2010 8:11:19 AM
 

wani says ...
  maya, kona cotton tu ape? kain dia tebal ke nipis?

Reply | Posted on 6/10/2010 9:58:41 AM
 
maya replies ...
  tak nipis sgt & tak tebal.. sesuai untuk buat dress..

Reply | Posted on 6/10/2010 10:00:35 AM
 

Ainie says ...
  Leh x saya nk tahu kain yang sesuai untuk buat maxi skirt

Reply | Posted on 4/22/2011 1:43:38 PM
 

How do you prevent Achilles tendonitis? says ...
  I am sure this piece of writing has touched all the internet
people, its really really good post on building up new
webpage.

Reply | Posted on 9/3/2017 2:46:13 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 20 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server