HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

WIP
Tuesday, February 09, 2010
Posted on 8:40:56 AM | 18 Comments

wah! tiba-tiba ada WIP kat sini. huhu..

  • pinkish patchwork quilt
    baru 2 blok di quiltkan. another 10 blocks to go. ok. ni first time saya melakukannya. macam nak pengsan rasa, berpeluh-peluh. senget-senget bahu nak menonyoh kain yang dah di-sandwich-kan tu masuk ke lubang mesin di tengah tu. giler susah. haha! macam takde chance dah nak buat yang lain lepas ni. lepas siap ni. no no no... ok. kalau buat yang kecik-kecik, masih boleh di pertimbangkan. itu pun kalau ada orang nak bayar 1 ribu.

    suami saya tak lupa memberikan kata perangsang, "kan boleh beli jer. buat apa susah-susah nak buat?", katanya sambil membetulkan kipas angin yang sudah rosak di studio saya. oh, patutlah saya berpeluh-peluh.

  • langsir di studio saya dan studio suami saya
    nampak tak macam masing-masing ada bilik sendiri. dan masing-masing mahu langsir corak sendiri. macam ada alasan untuk elman dan melly tidur di bawah ketiak mak ayah lebih lama lagi. sebenarnya untuk bilik saya, saya beli yang dah siap, sebab berkenan dengan coraknya sebenarnya malas nak jahit pun ya. cuma langsir untuk bilik suami saya tu yang kene jahit.

  • sarung bantal dan tilam budak kecik hensem
    yang ni bukan wip pun. tak sentuh pun lagi. tolong! tolong! semangat belum sampai. sabar ye. sabar tau.

nota kaki:
ada sape-sapa tak, nak buat sew-along sarung tisu kotak atau apron? saya nak buat tapi perlukan semangat. tolong! tolong!


Corat-Coret, Kisah Saya | 18 Comments
 

zila says ...
  cik maya.. quilt tu pattern apa? kalo susah payah tu sure canggih punya tu.. heehee..
saya pun berangan nak buat sarung bantal.. tp sampai hari ni masih berangan lg la.. ngeh ngeh...

Reply | Posted on 2/9/2010 10:10:53 AM
 
maya replies ...
  haha.. quilt pattern tu saya ikut je kotak2 patchwork tu... jahit lurus je & tak payah nak ukur2 pun.... yg susahnya sebab penat menolak quilt tu ke kiri kekanan, ke depan ke belakang...

kan.. kan.. jom kita sama2 buat sarung bantal tu.. semangat sket..

Reply | Posted on 2/9/2010 1:10:36 PM
 

tinihani says ...
  semua suka berangan kan.. heehhehe tapi kalau tak berangan dulu tak menjadi pulak

Reply | Posted on 2/9/2010 10:30:35 AM
 
maya replies ...
  betul2.. dah puas berangan macam-macam, sekurang2nya adalah sikit yg menjadi.. dari langsung non ado.. kan kan..

Reply | Posted on 2/9/2010 1:11:23 PM
 

sellynna says ...
  huhu berangan tp menjadi takpe gak.. slalunya kita berangan mat jenin je.. heheh

Reply | Posted on 2/9/2010 11:44:57 AM
 
maya replies ...
  tak jadi semua pun tak pe.. at least ade yg jadi... hehehehe

Reply | Posted on 2/9/2010 1:11:48 PM
 

zu_e9 says ...
  hehe..apa kt kite soh k.hani wt projek sarong tisu @apron tuk bln mac nye..hehehe
saya pun mcm k.maya gak perlukan semangat ramai2..
klu x kain tu dok dlm bakul ajela..ahahk..ahaks..

Reply | Posted on 2/9/2010 2:14:35 PM
 
maya replies ...
  itulah kan.. a'a.. buleh kan hani kan? hahaha... 1 bulan untuk sarung kotak tisu.. 1 bulan lagi untuk apron.. wah hahaha... panjang giler masa...

Reply | Posted on 2/10/2010 9:11:37 AM
 

diesha says ...
  wah dasat projek maya...okeh sangatla kalau buat kotak tisu n apron tu...dah lama sangat saya teringin nak buat tak buat2 jugak hehe dasar malas.......bgs juga ade kempen menjahit tu....boleh panggil semangat datang hahaaa....

Reply | Posted on 2/9/2010 3:31:58 PM
 
maya replies ...
  yay! tambah lagi penyokong... kadang bende tu simple je, cuma semangat tu yg takde kan...

Reply | Posted on 2/10/2010 9:12:52 AM
 

sue says ...
  Akak sgt rajin..Huu..Ok kak!..chaiyo!..chaiyok!..sue bg semangat nih..hee..hee...
Sue pun perlukan semangat n mood jg sebenarnya, sbb mcm akak jg..ada projek nak siapkan langsir bilik, nak buat cadar bilik n apron jg..Tapi nak mula tuh...ssh sgguh...

Kena hari2 jenguk sini utk naikkan semangat sendiri..heeee

Reply | Posted on 2/9/2010 8:44:15 PM
 
maya replies ...
  yay!.. tengah kumpul semangat lah ni.. rasanya tunggu hujung minggu gak kot... dah ler hujung minggu balik kampung pulak.. hahaha....

tapi.. kalau semangat tu betul2 datang, tengah2 malam pun sanggup kan? akan dimulakan balik dengan yg senang dulu.. mungkin kalau ikut list atas tu, akan di buat dari bawah ke atas.. huhu...

Reply | Posted on 2/10/2010 9:15:34 AM
 

lia says ...
  suka tgk kwn2 bincang pasal semangat nak menjahit ni.tp betul lah,bila jahit ramai2 ni baru semangat tu dtg berkobar2..tak sabar nk tggu next projek dari Tinihani...

Reply | Posted on 2/10/2010 12:19:00 AM
 
maya replies ...
  kan.. tengok orang lain dah buat, cantik pulak... baru rase teringin nak buat..

Reply | Posted on 2/10/2010 9:19:09 AM
 

Zura says ...
  halamak..berpeluh-peluh ke mai? adoii...aku ada projek quilt pertama nak buat dok risau takut mesin ku yang comel itew tak leh nak tonyoh masuk quilt nyer ekeke...pengsan! tapi aku nak wat baby blaket je...ko pakai tapak biasa je tu kan mai? ok tak sandwich nye? dia cam lari or kedut2 tak?

Reply | Posted on 2/10/2010 5:04:52 AM
 
maya replies ...
  yo lah berpeluh sebab kipas rosak... hahaha... kan.. mesin comel sangat susah nak tonyoh.. tapi kalau kecik sket ok lah kot... aku ni hah.. belum2 dah berangan buat yg besar...

eh.. bukan aku.. husband aku ler.. dia kata, alang2 buat, buat ler yg beso terus.. haih... aku pulak ikut jer... last2 dia gak yg kata, apesal tak beli jer...

a'ah aku guna tapak biasa je.. so far (2 kotak je baru) ok jer tak kedut.. aku guna pin biasa tu je untuk pinkan jadi sandwich tu biar tak lari.. malas nak jahit tangan bagai.. huhu...

Reply | Posted on 2/10/2010 9:22:13 AM
 

HanyFF says ...
  Salam Maya, saya silent reader of ur blog since middle last year. Suka tengok ur creativity & passion towards sewing & crafting. btw, my 1st tote bag using ur tutorial, very inspiring. TQVM! ;)

Reply | Posted on 2/10/2010 10:00:05 PM
 
maya replies ...
  Salam HanyFF,

tq for being my reader. :D & tq for the lovely comment..
;)

Reply | Posted on 2/11/2010 5:27:39 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 13 + 9 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server