HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

Ottobre Sew Along - Si Pari-pari
Monday, February 01, 2010
Posted on 7:53:07 PM | 22 Comments

terlambat sehari. tapi, harap-harap zura terima penyertaan saya dalam projek sewalong-nya. bukan sebab bizi sangat pun, sebab boleh buat benda lain juga, cuma mood tak sampai-sampai. ;)

saya dapat instruction untuk design baju ni dari zura. tapi... tapi... huhuhu.. sebenarnya saya tak paham pun. jadi saya buat cara saya sendiri. nampak sikit beza, tapi hasilnya sama jer. ada kepak pari-pari tu yang penting. :)

lagi-lagi sebab excited sangat dengan bias tape maker yang baru dibeli. maka, semuanya mahu guna bias tape - pada lengan dan juga leher dan juga yang sepatutnya riben tu. saya suka. saya guna saiz setengah inchi untuk lengan, dan guna saiz 1 inchi untuk leher dan riben.

potongan baju memang saya ikut a-line dress yang saya buat sebelum ni. potong bahagian bahunya, ikut ukuran depan saja (depan dan belakang adalah sama, takde potong tengah punya). dan tak lupa untuk dipendekkan sedikit biar tak nampak besar sangat. dan dibega sedikit bahagian leher biar jadi sama baju si pari-pari ni.

abang pun tak mahu ketinggalan.

penggambaran adalah ketika di remang senja.

akhir sekali, bila disuruh jadi model, kenalah pulak ada habuannya.
inilah yang paling ditunggu-tunggu.
buai laju-laju..


Made by Maya, Sew Along, Dahlia Dress | 22 Comments
 

Zura says ...
  wowzee!!! cantik sangat mai! ekeke...sukanya aku ko berjaya buat..hehe memang kepak pari-pari tu lah yang spesel..aku suka lagi ko punyer bias tape ribbon, sambung terus lengan ngan baju..kalo ikut design asal tu kena wat casing pastu thread ribbon sambungkan body ngan kepak, leceh maa.....thank you mai sudi join...ada lagi yang tengah jait...aku tunggu sumer siap nanti wat feature entry kat blog :D

Reply | Posted on 2/1/2010 9:03:54 PM
 
maya replies ...
  owwhh.. thank you zura.. tq juga sebab bertungkus lumus men-scan.. dan sebenarnya gambar kat blog ko tu pun banyak membantu... asalnya macam confuse gak.. tu yg tak buat2 tu... dah lama-lama dok terbayang2 lak cemana nak buat.. datang terus mood nak buat..

oo.. kalau yg asal, kira badan & kepak tak bersambung lah eh? buleh laa kalau tanak pakai kepak pun eh?

Reply | Posted on 2/1/2010 9:58:33 PM
 

Zura replies ...
  tak susah pon takat scan tu ehehe...a-ah, yang design asal tu sayap dia cam floating...tapi aku jahit gak kat hujung ribbon tu kasi melekat coz taknak nanti bila dah basuh, baju ke mana, sayap ke mana ekeke..aku paling suka gambar last tu....itu senyum puas hati hajat ditunaikan tu hahaha

Reply | Posted on 2/2/2010 7:25:03 AM
 

jaja says ...
  cantiknya baju!!! mcm beli kat kedai je..yelah, kalo tak cantik, bukan maya la yang buat...

Reply | Posted on 2/1/2010 9:24:03 PM
 
maya replies ...
  hehe.. tq jaja.. kainnya memang beli kat kedai pun.. tapi yg kotak2 tu saya beli online, beli kat lian.. :P

Reply | Posted on 2/1/2010 9:59:54 PM
 

mai okinokiyo says ...
  gambar akhir tu mahal tu..lawa laa tp kenapakah mood guwe tak sampai untuk jait dress nihh niii?

Reply | Posted on 2/1/2010 9:29:19 PM
 
maya replies ...
  ye lah happy dapat naik buai tu... haha..
itulaa.. bila mood belum sampai, memang tak terbuat kan.. saya pun, baru hari ni mood sampai.. baru ler geledah kain yg tak berapa ada tu, & try cari kain yg match. sib baik masih cuti.. sempat juga siapkan..

Reply | Posted on 2/1/2010 10:01:52 PM
 

sue says ...
  kak maya..gambar yg ke 2 last tu..betul2 budak2 tu pose ala2 model...sangat bergaya gitu..hee.hee

Reply | Posted on 2/1/2010 9:54:57 PM
 
maya replies ...
  tu sebenarnya melly tak sabar nak lari pi playground tu.. tu yg dok jeling2 tu.. elman je yg masih bertahan... hahaha..

Reply | Posted on 2/1/2010 10:03:24 PM
 

d u r a says ...
  huyoo.. cun lah baju ni. idea untuk lekatkan kepak tu memang sangat best. harus dicuba lenkali.
model pon best.saya paling suka gambar 2nd last ngan yang last tu.

Reply | Posted on 2/2/2010 11:33:14 AM
 
maya replies ...
  tq dura.. errmm.. saya pun seka tengok hasilnya (mati lah puji diri sendiri) dan terasa macam nak buat lagi...

Reply | Posted on 2/2/2010 8:14:26 PM
 

fathiah says ...
  cantik+kemas=SUPERB laa kak..boleh buka butik ni..model dah ada tu ;)

Reply | Posted on 2/2/2010 11:58:04 AM
 
maya replies ...
  hehe.. tq! belum cukup kekuatan untuk buka butik.. tapi, mana tahu mase depan kan...

Reply | Posted on 2/2/2010 8:15:18 PM
 

sellynna says ...
  saya xdek anak pmpuan jd cam x konfiden je nak jahit.. so saya pass blog maya kt member saya.. alhamdulillah.. dia da jahit sndiri dress anak dia.. insyaAllah ada rezki & ada gambar nnti saya post kt blog saya.. skang ni mmber saya yg over excited tgk dress pari2 maya.. dpt ilham tuk jahit dress birthday anak dia 14 feb nih..

Reply | Posted on 2/2/2010 1:04:21 PM
 
maya replies ...
  tq sellynna panjang2 kan pada kawan2... jangan lupa upload eh.. saya nak tengok juga...

Reply | Posted on 2/2/2010 8:17:46 PM
 

zu_e9 says ...
  Suka suka suka....cantik dan kemasnya...mcm butik nya je..
ni yg wat xsabo lg nk jahit yg ni....
:)

Reply | Posted on 2/2/2010 3:01:42 PM
 
maya replies ...
  tq zu. sila2 buat.. saya pun nak tengok..

Reply | Posted on 2/2/2010 8:18:40 PM
 

haida says ...
  maya.. tq.

maya.. sebab kita ni kan tak biasa jahit ikut pattern sebab tu main agak2 je. maya amik lebih 2 jam sebab kena buat bias tape tu kan.. sebenarnya lengan pari2 tu tak bersambung dgn badan. masukkan reben dari badan depan lepas tu lengan lepas tu badan belakang lepas tu lengan satu lagi.. tu yang ikat reben kat depan tu. pandai maya bagi nama ye.. pari2lah pulak.. :-)

Reply | Posted on 2/2/2010 3:13:38 PM
 
maya replies ...
  a'ah betullah.. bila tak biasa ikut pattern cam ni lah jadinya, dok lah ikut kepala sendiri.. hahaha...

& betul jugak, baru teringat bias tape tu yang buat lambat.. dgn nak potong 45 darjah nya lagi kan.. nak bentukkan lagi. nak start masukkan kain dalam casing bias tape maker tu pun terkial2... sib baik menjadi dipercubaan pertama.. :D

Reply | Posted on 2/2/2010 8:21:46 PM
 

nida says ...
  hehe nak try jugak la buat baju kepak2 ni
nak mintak scan copy yg zura scan kat maya tu bleh x? hehehhehe

Reply | Posted on 2/5/2010 1:57:42 PM
 

ainun says ...
  tgk baju tu comel satu hal...model2nye pulak aduss sproting tol!!! klu anak i kena cucuk ubat bius baru duk diam...hahahaa..

Reply | Posted on 2/11/2010 4:05:44 PM
 
maya replies ...
  hihi.. tengok gak mood diorang tu... kalau mood tak baik susah gak..

Reply | Posted on 2/11/2010 5:29:39 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 5 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server