HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

belanja sekolah adalah rm50 sehari
Tuesday, January 19, 2010
Posted on 9:57:45 AM | 16 Comments

ayah kita kata, zaman dia sekolah dulu, belanja 5 sen sehari dah cukup mewah. selalunya cuma bawa bekal dari rumah.

zaman kita pulak, 50 sen cukup untuk sekolah pagi dan petang. kadang-kadang bawa bekal.

zaman anak kita sekarang ni, rm5 adalah untuk sekolah pagi dan petang. malu pula nak bawa bekal.

jadi, andai kata graf adalah mengikut generasi, zaman anak kepada anak kita (dengan izin Tuhan), belanja sekolah adalah rm50 sehari.

hah? rm50 sehari? kalau dalam sebulan sekolah adalah 22 hari, adalah bersamaan dengan rm1100. itu belum cerita pasal mewah. bekal? apa tu?

*pengsan*


Corat-Coret, Anak-anak Kita, Ceritus | 16 Comments
 

som says ...
  Hahahaha.
Ya, bisa pengsan... La ni, anak baru tadika kos kalau beli kat luar RM1.50 sorang. Untuk saya, udah kena times two. Lucky for me.. mereka nak bawak bekal. :))

Reply | Posted on 1/19/2010 10:32:51 AM
 
maya replies ...
  anak saya pun masih sekolah tadika.. kat sekolah ada makan. tapi nak bawak bekal jugak sbb kawan2 bawak bekal.... tapi nak air coklat kotak jugak.. isk..

Reply | Posted on 1/19/2010 1:12:53 PM
 

rina says ...
  adib skang rm4 utk 2 sekolah. balik umah singgah kedai bwh umah dulu. beli makanan ler... minuman ler. tp jarang2 ler aku layan. sbb nanti sampai rumah tanak makan nasi.

Reply | Posted on 1/19/2010 11:36:13 AM
 
maya replies ...
  kan.. selagi lalu kat kedai adalah mulut dia terkumat kamit nak itu nak ini.. kedai pun pandai gak, apa yg budak suka, itulah letak depan sekali, bawah sekali biar senang nak capai..

Reply | Posted on 1/19/2010 1:14:12 PM
 

azie mylt says ...
  so far, my kids been trained rm1 utk sek keb & rm1 utk kafa. bukan kedekut or x mampu, tapi x mo ajar depa too lavish sgt. after all they had their homemade breakfast at home & b4 their kafa pun they had their lunch kat rumah. most of d time, duit belanja tu depa spent beli jajan or toys (yg byk jual kat van2 depan sekolah). so i think rm2 daily tu more than enuf laa...

Reply | Posted on 1/19/2010 12:06:34 PM
 
maya replies ...
  wah! pandai kak azie ni jaga kewangan.. terer. terer. first time saya dengar rm2 pagi petang. selalu saya dengar, air milo kat kantin pun singgit... pengsan.. macam harga pasar malam...

itulah kene didik awal2 lah kan, pasal value of money ni... tapi iklan kat tv satu hal jugak.. kawan2 pun mainkan peranan gak.. dok tengok kawan2 dia beli itu ini, dia diam sorang2 kesian pulak kan.. kita pun pernah rasa jd budak cemane... eerrmm... kene fikir cemana nak bg diorang paham. (salah satunya kene tgk ler mak ayah dia belanja cemana.. hahaha.. sendiri ingat)

Reply | Posted on 1/19/2010 1:23:12 PM
 

azie mylt replies ...
  kdg tu kesian gaks, kot my kids teringin nak makan apa2 yg jual kat sekolah. they said, if depa teringin.. depa beli guna duit sek kafa. coz normally for kafa, depa seldom beli makanan except jajan since dah kenyang makan during lunch.

Reply | Posted on 1/20/2010 11:07:22 AM
 

iamja says ...
  Firman...

Nasi lemak (nasi dan telur saje) - RM1.50
Sekolah agama - RM1.00

Tp aku kasi RM4 gak. Lebih tuh kadang2 dia beli pemadam kat sekolah dia yg beharga RM1. Sabo jela. Dia paham duit biru saje. Kalau beli nasi lemak dia kata.. Firman kasi 2 duit biru nanti makcik tu kasi limaplohsen balik.

Reply | Posted on 1/20/2010 8:37:38 AM
 
rina replies ...
  adib yg std 2 ni pun 2-3 hari ni bwk balik pemadam 2-3 ketul. 1 utk adik dia ckp. beli mechanical pensel ler. sticker ler. notepad kecik ler. dah ler kat kedai buku di sek mcm2 jual. poyo jer sekolah skangkan. kita dulu mana ada kedai2 buku ni. zaman sek men barulah ada koperasi.

Reply | Posted on 1/20/2010 9:02:52 AM
 

maya replies ...
  ooohh.. hehe excited ler buleh pegang duit kan..
aku dulu sekolah rendah ade gak cam koperasi tapi sikit jer lah barangnya.. tapi mase tud ah derjah 4.

Reply | Posted on 1/20/2010 9:15:43 AM
 

iren says ...
  nak menyampuk..

anak saya dah darjah 2 - jenis tak suka makanan kat kantin so camne2 pun mesti bawak bekal gak.. kalau sekolah ptg ok gak, ni pagi.. harus bfr subuh dah kena celik mata, usaha le kita siapkan snack dia.. tp coins kena beri jugak sbb dia nak tepon time rehat tu r kalau dia abis kelas awal..

kira nasib baik lah sbb skrg dia tak pandai nak berbelanja lagi.. ltr on tak tahule camne..

Reply | Posted on 1/22/2010 2:19:13 AM
 
maya replies ...
  sila2.. takde hal nak nyampuk banyak2 pun..

untung iren anak iren tak banyak belanja.. rajin bawak bekal pulak tu.. tapi siap nak tepon waktu rehat tu tak tahan tu.. hehehe

tapi tu laa.. kadang2 tgk kawan.. tengok kawan bawak bekal, nak bawak bekal.. tengok kawan tak bawak bekal, malu nak bawak bekal.. macam-macam..

Reply | Posted on 1/22/2010 8:52:07 AM
 

nidji says ...
  it's all about inflation.. wonder how our kwsp savings depreciate bila da retire nnt..

Reply | Posted on 1/26/2010 10:09:39 PM
 
maya replies ...
  aaahh.. itulah.. ntah tinggal banyak mana lah nilainya nanti kan.. hhrrmm..

Reply | Posted on 1/26/2010 10:39:47 PM
 

zurin says ...
  Hai mai..ni baru masuk 2x aku masuk blog maya kau ni...semalam baru aku start masuk blog ni..aku nampak model cilik tu cam anak kau..kebetulan namanya pun melly..dan ko de mensoin nama kawan ko yg pandai bermadah...zura. Aik cam aku kenal je minah maya ni..hr ni aku ulang jenguk lagi blog kau ni..mujur de gambar posing kau menggayakan tudung ala ekin tu..semalam aku terfikir2 sape la si maya ni yang x lokek langsung ngan ilmu jahitan yg dia ade..rupa2 nya kawan aku ...bangga tol ngan kau la..tahniah atas pengisian dalam blog kau ni..mesra alam gitew..

Reply | Posted on 1/27/2010 6:03:16 PM
 
maya replies ...
  hai zurin,
haha.. cemane bleh terjumpe ni?.. zura tu kawan sekolah aku, ko kenal ke? hehehehe...

tq zurin atas kata2 semangat tu... mekasih tinggalkan komen kat sini.. jemputlah datang selalu.. buat macam rumah sendiri.. :D

Reply | Posted on 1/27/2010 7:52:19 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 6 + 1 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server