HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

sew along - mari jahit bersama
Saturday, January 16, 2010
Posted on 6:30:52 PM | 13 Comments

sebab saya mahu kekalkan momentum untuk terus menjahit, maka saya perlukan sesuatu yang boleh menjadi motivasi. contohnya dengan menjahit bersama-sama.

2 yang saya mahu buat untuk minggu depan dan seterusnya (minggu ni saya pergi bercuti ya, lalalala...) adalah dari zura dan tinihani. giler tamak nak buat 2 sekali kan. takpe takpe. cita-cita kena tinggi.

ok. yang pertamanya dari tinihani.

Rixarixa: Sleeveless dress

saya mahu buat yang ini dulu sebab ada pattern free. dress berbentuk A-line adalah yang hampir tak pernah saya buat kecuali mula-mula jahit dress dulu. lepas tu tak buat dah. sebab lagi senang yang ada kedut-kedut kat pinggang atau dada tu, semua lurus. sebab bila nak buat A-line memang elok buat atas kertas dulu sebab ada lengkung pada belah bawah dan ada garis senget di kiri kanan. hahaha.. giler malas.

lepas saya buat yang ni, saya nak ikut zura dalam sew alongnya pulak.

Ottobre Sew Along

walaupun saya tak ada majalah tu, rasanya saya boleh modified sikit dari pattern free atas tu kot. tengoklah nanti cemana hasilnya, entah jadi entah tidak. kalau jadi, buleh tayang kat sini. kalau tak jadi, potong balik buat patch work. hahaha.. harap-harap jadilah yer... pssttt.. zura, boleh tolong bagi gambar besar sikit tak? yang ada tulisan rome kat tengah-tengah tu? :P hehe..

jom jom jom! sapa nak join lagi?


Made by Maya, Sew Along, Favorites | 13 Comments
 

tinihani says ...
  maya.. saya dah buat tag kecik tu.. jom jahit... hehehe boleh la kot awak nak tepek kat mana-mana hehehe
eeiii saya pon nak buat jugalah....

Reply | Posted on 1/16/2010 9:11:48 PM
 
maya replies ...
  tq hani! saya dah letak kat craftzone... jom kita ramai2 buat jom.... bila dah buat semua kumpul kat blog hani (hani jugak yg kene. hehehe)..

Reply | Posted on 1/17/2010 4:11:24 PM
 

Zura says ...
  mai..konfemlah ko boleh jait even if takde ottobre tu..paten paling basic aku pilih tu hehe..nanti jap lagi aku email gambar yang besar punye...

p/s : pengsan... aku trace paten pun belom dok bergelumang ngan projek lain huhu tapi tetap berkobar nak jait gak sew along tinihani ekeke

Reply | Posted on 1/16/2010 9:16:23 PM
 
maya replies ...
  tq tq! aku tunggu gambar tu dulu..

hehehe... tengok ler nanti cemana... tak start pun lagi ni... pilih kain pun belum.. giler penat balik dari pd.. kekeke...

Reply | Posted on 1/17/2010 4:12:24 PM
 

tinihani says ...
  hahahah semua tamakkah... ekkeke kalau kita duk rumah.. tak yah kerja... semua nak buat kan.. tp bila tak kerja.. mana nak beli fabrik weiii ekkekeke :) gasak

p.s; maya.. tak tau la.. napa saya suka sangat verification kat bawah ni... menguji minda lak wat math... nasib tambah aje bukan darab bahagi bagai :)

Reply | Posted on 1/16/2010 9:42:47 PM
 
maya replies ...
  hehehe.. tamak ke tak tu belakang kira... yg penting semangat kene tinggi.. haha.. saya kan, masa kerja ofis banyak, masa tu lah nak jahit macam-macam.. hahaha.. otak tengah ligat mase tu.. macam2 idea timbul..

hehe.. dulu kan, verification tu susah sket.. sebab nombor ke dua lebih dr 10.. sekarang dah reduce... kakaka... kalau hani suka, komen ler banyak2 :P hahahahah...

Reply | Posted on 1/17/2010 4:15:15 PM
 

dura says ...
  jom,jom,jom,jom..jom jahit jahit (nyanyi can lagu jom heboh)
saya pun nak masuk semua jugak..

p.s:saya pun perasan gak verification sekarang ni senang sket compare to yang dulu

Reply | Posted on 1/17/2010 4:46:23 PM
 
maya replies ...
  hehehe.. bagus ni dura sangat bersemangat... kita tengok sape start dulu eh.. hehehe...

kan.. kan.. nak kira guna jari pun boleh..

Reply | Posted on 1/17/2010 11:19:08 PM
 

Sheila says ...
  Hehehe... siapa start dulu satu persoalan.. siapa yang siap dulu pun satu cabaran juga... ada yang start dulu tapi tak siap-siap pun ada juga (akulah itu... ^_^)... selamat menjahit kawan-kawan...

Reply | Posted on 1/18/2010 4:49:21 AM
 
maya replies ...
  hehe.. biasalah tu.. saya selalu gak cam tu.. (alamak pecah rahsia)

mekasih kak shiela.. kak sheila takmo join ke? jom laa.. jom laa..

Reply | Posted on 1/18/2010 7:01:27 PM
 

Sheila replies ...
  hmmm... nak pikir jap... minat juga nak join.. tapi nak diam-diam dulu, dah siap baru tayang..

Reply | Posted on 1/20/2010 6:05:06 AM
 

sue says ...
  best nyer tgk kawan kat sini, semua pandai menjahit ye.... kalaulah saya pun pandai jahit juga..... alangkah syok boleh jahit dress lawa2 kat puteri kecil ku... uhuhuhuh
ader sapa2 nak ajar saya takkkk.... eheeeeeeee

Reply | Posted on 1/20/2010 4:42:07 PM
 

wana says ...
  saya pn nk wat gak utk bb..koleksi raya..ada free tutorial x?

Reply | Posted on 6/7/2010 3:44:30 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 5 + 7 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server