HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

URL shortening
Thursday, January 07, 2010
Posted on 11:13:51 AM | 4 Comments

Dunia semakin sempit.

Penggunaan huruf pun perlu dihadkan. Tengok saja pada ejaan-ejaan di SMS. Kadang-kadang saya pun tak paham. Dan kadang-kadang saya pun ikut tergelak bila mak saya pun pandai guna short form tu semua. Haha!

Okay. Sekarang, URL pun mahu dipendekkan. Kalau sebelum ni banyak URL shortening service yang tumbuh bagai cendawan macam tinyurl.com atau bit.ly atau is.gd atau tr.im (and the list goes on and on), sekarang ni facebook, google (kesukaan saya), youtube dan flickr pun dah ada URL pendek mereka sendiri.


  1. goo.gl adalah kependekan untuk google.com
    Perlu gunakan Google Toolbar untuk Firefox dan Internet Explorer. Untuk Google Chrome, perlu install goo.gl url shortener. Berbeza dengan penggunaan fb.me, flic.kr dan youtu.be, goo.gl boleh digunakan untuk apa-apa URL pun. Caranya, boleh click di sini. Contohnya, URL pendek untuk page ini adalah http://goo.gl/Zw0T.

  2. fb.me adalah kependekan untuk facebook.com
    Katakan URL facebook saya adalah http://www.facebook.com/xyz, saya boleh pendekkan menjadi http://fb.me/xyz. (xyz cumalah sebagai contoh penyamaran. boleh replace dengan nama kamu kalau sudah disetkan.)

  3. flic.kr adalah kependekan untuk flickr.com
    Contohnya kalau URL flickr saya adalah sepanjang http://www.flickr.com/photos/maya-caz, boleh dipendekkan menjadi sependek http://flic.kr/maya-caz

  4. youtu.be adalah kependekan untuk youtube.com
    Contohnya, kalau URL asal adalah http://www.youtube.com/watch?v=B6exaJ_jecI, boleh dipendekkan menjadi http://youtu.be/B6exaJ_jecI. (Cuba teka lagu ape tu?)

Itulah, orang kata less is more!


Corat-Coret, Not So I.T. | 4 Comments
 

rina says ...
  ntah naper aku nampak cute jer entry ko ni...

Reply | Posted on 1/7/2010 2:08:04 PM
 
maya replies ...
  wakakaka.. mane datang kiut tu? dari penulisnya kah? atau dari pembacanya kah? hehehhehe...

Reply | Posted on 1/7/2010 2:13:35 PM
 

nidji says ...
  hmm.. url website ni bila nak ade kependekan?

Reply | Posted on 1/7/2010 6:27:44 PM
 
maya replies ...
  huh? xde kepentingan lah...

Reply | Posted on 1/7/2010 8:23:30 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 12 + 7 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server