HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

pinkish patchwork quilt
Wednesday, December 30, 2009
Posted on 7:58:31 AM | 27 Comments

... it turns out much more better than i expected.

saiz: 6 kaki x 4.5 kaki

bagusnya ada bilik jahit ni sebab tiba-tiba bagi semangat nak siapkan menjahit (harap-haraplah terus bersemangat sepanjang tahun). contohnya macam yang inilah. belum siap lagi. tapi sekurang-kurangnya dah siap bahagian atasnya. tolong tunjuk ajar saya macammana mahu buat batting and finishing...

tolong.. tolong..


Made by Maya, Patchwork, Kain Perca | 27 Comments
 

MR says ...
  Teringat kat sarung tilam patchwork yg arwah Maktok buat dari kain perca. Lepastu kami sepupu sepapat dok main teka-teka... ni baju makde! ni baju mak ngah! ni baju adik anis! ni baju aty! and the list goes on and onnnn....

Reply | Posted on 12/30/2009 8:52:20 AM
 
maya replies ...
  syok kan.. saya ada gak kat kampung.. mak saya yang buat. cam tu jugalah.. ni baju sapa.. ni baju sapa... sampai sekarang ada lagi.. dah lebih 20 tahun rasanya....

Reply | Posted on 12/30/2009 9:10:51 AM
 

misa says ...
  maya,


me pun suddenly tergila kat quilting.. tools dah ada.. cuma tak mula lg..

this video collection dari youtube.. tp misa tak copy semua url.. kalau dah tgk satu video... senarai lain akan terpapar kan tepi dia.. cuba tgk ikut senarai.. mudah juga nak faham..



1. Terminology made easy
2. Tools & Supply List for quilting http://www.youtube.com/watch?v=EO1s-D5nSrE&feature=channel
3. Making Quilt Seams
4. Making a baby quilt http://www.youtube.com/watch?v=iQSEQRgtGkE
5. Cutting fabric for a baby quilt http://www.youtube.com/watch?v=LGTDMwyufK0&feature=channel
6. Making borders for a baby quilt http://www.youtube.com/watch?v=I05Qnj-mha0&feature=channel
7. Attaching quilt borders
8. Making a sandwich quilt
9. Using a quilt sewing machine
10. Finishing a binding strip on a quilt
11. Sewing quilt bindings
12. Connecting a bias strip to a quilt
13. Trimming quilt edges http://www.youtube.com/watch?v=jkiIlYpD2lQ&feature=channel

Reply | Posted on 12/30/2009 9:30:38 AM
 
maya replies ...
  misa,

terima kasih sekali lagi... banyak betul misa bantu hari ni... :D
nanti saya nak go tru video tu...

Reply | Posted on 12/30/2009 9:45:10 AM
 

zila says ...
  cik maya.. jeles la tgk rak cik maya yang tersusun rapi.. beli kat mana rak tu ek? saya nye bilik menjahit worst.. semua brg dlm kotak.. nak carik sehelai kain semua kotak kena bukak.. nak rak jugak....
anyway.. patchwork cik maya cantik.. cik maya mmg terkenal dgn jahitan yg kemas..

Reply | Posted on 12/30/2009 10:05:43 AM
 

zila says ...
  lagi satu.. lupa nk bgtau.. dlm quilting.about.com selalu ada ajar camner nk sandwichkan quilt.. tak sabar nk tgk bila dah siap & bind nnti...

Reply | Posted on 12/30/2009 10:07:17 AM
 
maya replies ...
  hehe.. tengah kemas ok laa.. kalau tgh sepah.. hmmmm.. sendiri ingatlah.. haha.. saya beli rak tu kat ikea.. kene pasang sendiri tu.. tapi husband saya lah yg pasang... saya tolong je.. tolong tengok.. hahaha.. berat giler kayu dia walaupun bukan kayu solid... tapi ok lah.. janji cun.. hahahah...

ooo.. nama dia sandwich eh? ok ok nanati saya tengok.. huh.. cam susah jer..

Reply | Posted on 12/30/2009 5:19:32 PM
 

snazzynsuch says ...
  hi maya.. kat sini ada good tutorial tuk basting quilt..http://sewmamasew.com/blog2/?p=732
for binding pulak.. you can try this: http://thelittleredhen.typepad.com/my_weblog/quilt-binding-tutorial.html

i buat selalu nya backing quilt tu.. i letak kat lantai dulu guna cellotape.. then i spray guna fabric adhesive.. then letak batting and spray lagi baru letak quilt top.. lepas tu i pin kan macam dlm tutorial tu.. kalo takde spray u ble jelujur lepas u pinkan quilt tu.. so that tak gelembung2 bila u buat quilting...

Reply | Posted on 12/30/2009 10:59:30 AM
 
maya replies ...
  tq tq tq!
banyak terms baru saya belajar hari ni... nampak macam susah nak buat ni... takde short cut eh? haha belum start dah nak short cut :P

takpe... nanti saya try figure out..

Reply | Posted on 12/30/2009 5:22:38 PM
 

erin says ...
  hye.. tak sabor nak tgok yg dah siap..

smbil mnjahit tu jom tgok kbaya cute untuk ur princesss
http://ehemsz.blogspot.com/2009/12/sale-kebaya-cute-untuk-kanak-kanak.html

Reply | Posted on 12/30/2009 11:44:52 AM
 
maya replies ...
  hahaha.. entah bila lah tu... start esok sampai ahad dah nak balik kampung dah.... memang tak sempat lah this week...

Reply | Posted on 12/30/2009 5:23:24 PM
 

aku_tulip says ...
  lom siap pon dah nampak cantik maya....jgn lupa tepek gambar kat sini bila dah siap nanti.....

Reply | Posted on 12/30/2009 12:28:25 PM
 
maya replies ...
  insyaallah... kalau cantik nanti saya upload gambar... keekkeke.. nak yg cantik je..

Reply | Posted on 12/30/2009 5:24:04 PM
 

aimila says ...
  go! maya go!!! x sabo nunggu hasilnya!!!

Reply | Posted on 12/30/2009 1:37:15 PM
 
maya replies ...
  uih.. ada lagi sorang yg tak sabar... sabar dik.. akak pun tak tau bila boleh siapkan... nampak cam susah jer... & tak sure mesin saya mampu ke tak tu.... hmmmm...

Reply | Posted on 12/30/2009 5:24:51 PM
 

maz says ...
  Maya sure boleh buat...ada banyak tutorial kat youtube mcm misa bagi tu.

Sweet and simple mesti cantik bila dah siap nanti.

Reply | Posted on 12/30/2009 11:38:17 PM
 
maya replies ...
  ini jer lah yg termampu buat mase ni.. tapi belum start pun buat sandwich tu.. sbb masih kat kampung ni.. x sabar pun ada ni.. harap2 menjadi lah..

Reply | Posted on 1/2/2010 7:02:34 AM
 

diesha says ...
  saya pon taksabar nak tgk hasil..anyway banyak dapat tips ni..kene cuba...
rasanya quilt bukan bergantung pada mesin...kalau ade bakat cam maya..hati terang InsyaAllah bleh...just follow video kat u-tube tu..hehe...macam terer je cakap ekkk...hihi...

Reply | Posted on 12/31/2009 2:18:08 AM
 
maya replies ...
  haha.. saya x sabar pun yer... takut pun yer.. takut tak jadi... kakaka

Reply | Posted on 1/2/2010 7:04:06 AM
 

Sheila says ...
  Salam... wah wah wah... cantiknya... kalau dah kratif tu semua benda akan tukar jadi lawa... macam ada magic touch gitu..
setuju dengan diesha, quilt bukan bergantung pada mesin... tapi mesin yang sesuai akan membantu masa nak buat quilting sebab lapisan kain dan batting akan menjadi tebal bila di sandwishkan...

keep it up Maya... tak sabar nak tunggu quilt projek ni siap...

Reply | Posted on 12/31/2009 8:46:11 AM
 
maya replies ...
  saya pun tak tau mesin saya tu nanti mampu ke tak nak jahit sandwich tu... kalau tak boleh, kene jahit tangan ler kot... & 1 lg sebenarnya saya nak pakai quilt yg dah lama x pakai nak buat batting tu... kekeke... xtau laa sesuai ke tak

Reply | Posted on 1/2/2010 7:08:01 AM
 

misa says ...
  footer/tapak mesin yg sesuai boleh membantu..

kalau tak silap masa nak sandwich guna walking foot.. nak quilting boleh pakai foot tu juga.. atau pun guna free motion foot..

kalau salah info, tlg betulkan..

Reply | Posted on 12/31/2009 11:59:12 AM
 
maya replies ...
  oh... saya x tau pun nama2 tu.. nanti saya nak cari gambar2.. rasanya saya xde pun semua2 tu.. huhu

Reply | Posted on 1/2/2010 7:11:37 AM
 

diesha says ...
  salam kak shiela,misa...heheh tq...wah otai dah jawab tu...thanks sebab fahamkan saya...hihi web maya ni dah macam forum..best kan bleh share apa yang kita tak tahu....web universal ni...hehe.. :)

Reply | Posted on 12/31/2009 12:44:47 PM
 
maya replies ...
  haha.. xde hal jd forum pun.. saya suke jer.. memang appreciate sgt2 bila ramai yg dah berpengalaman ni jawab kan... x ler kite meraba dalam gelap...

Reply | Posted on 1/2/2010 7:16:24 AM
 

Sheila says ...
  rasanya maya tak kisah kot kalau secara tak rasminya kita jadikan blog dia yang sangat informatif ni sebagai onestopcenter untuk tukar-tukar ilmu.. kan maya kan??? (pepandai je akak ni ^_*...)

Reply | Posted on 1/2/2010 12:41:08 AM
 
maya replies ...
  my pleasure...
mmg tak kisah langsung...
lagi suka ade...
tq semua! i luv you all!

Reply | Posted on 1/3/2010 9:48:33 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 8 + 10 =
 

 
Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2018. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server