HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

copying websites is not cool
Tuesday, December 29, 2009
Posted on 11:59:38 PM | 20 Comments

... disabling right click isn't either.

cuba bayangkan situasi ni. kamu sedang browse satu blog yang sedang menceritakan perkara yang sangat menarik minat kamu. wah! ada link pulak untuk reference. bagus ni. bila klik pada links, ia dibuka pada window yang sama. jadi kamu tekan button back untuk undur ke belakang. kamu tekan right click pada link itu semula dan keluar message box, "Hah! Buat apa tu?"

apa kamu rasa? oren?

bukan oren atau epal atau nenas atau tembikai. it's just annoying. rasa macam dituduh perompak kamu tahu?

saya suka right click pada url di mana-mana website atau blog untuk dibuka pada window baru. jadi saya boleh terus baca di page tu, dan akan ke link di window atau tab baru seterusnya.

tapi, ramai yang buang function ni. sigh. dahlah link ke url luar, url pula dibuka pada window yang sama. nak right click untuk buka windows atau tab baru pun tak boleh.

takut kena copy kata-kata manis kah? atau takut orang ambil gambar-gambar comel dalam tu kah? hey! website bukan tempat suka-suka letak barang privacy atau sulit atau secret atau sensitive tahu? sangat banyak cara lain untuk orang copy. sejauh mana pun kita sorok, tetap ada caranya untuk copy. kesian. over-protective pada perkara yang tak boleh diprotect pun. kesian. kesian. kesian. sangat kesian. tak tahukah dia dengan cuma guna browser sesimple firefox pun, website itu boleh ditelanjangkan. bulat-bulat?

pilih saja antara dua: letak di web dan tanggung risiko. atau jauhi, jangan letak apa-apa pun pasal kamu di web. simple kan?

ada update di sini


Web Design, Web Site | 20 Comments
 

MR says ...
  sungguhla benar. makcik setuju sgt2. betul2 annoying. baik tak payah bagi link kalau lagutu. kan?

Lagi satu, beria-ia tanak bagi right klik. Mcm lah belog/website dia best sgt! kan?

Eeeiii.. awat Makcik emosi terlebih lak pagini.

Reply | Posted on 12/30/2009 8:48:33 AM
 
maya replies ...
  haha.. itu ler macam ler best sangat blog dia tu kan.. tapi rasanya lebih pada, "uish... terenya dia boleh buat pop up message..."

hihihi...

Reply | Posted on 12/30/2009 9:06:41 AM
 

Myza says ...
  Wah.. saya nampak api keluar dari telinga Maya..
Tak pernah terjadi lagi pada saya, tapi rasanya kalau terkena hangin juga

Reply | Posted on 12/30/2009 8:52:21 AM
 
maya replies ...
  ler.. dah kuar api ke? kakakaka
tak ler berapi sangat..

oo.. tak pernah kene ke? saya selalu gak kene sebab saya memang jenis right click pada link... terus rasa malas nak baca lepas tu, walaupun sebelumnya berkobar-kobar..

Reply | Posted on 12/30/2009 9:08:33 AM
 

misa says ...
  salam..

maya... mmg kadang2 terganggu juga..

but dun wori.. gunakan short cut..

jika nak buka url di tab baru
tekan butang Ctrl sambil klik link tersebut..

jika nak buka url di browser baru..
tekan butang Shift sambil klik link tersebut..


harap dpt membantu.. ;)

Reply | Posted on 12/30/2009 9:27:12 AM
 
maya replies ...
  salam misa,

oh.. tq tq... tak terpikir pulak saya nak guna short cut sbb dah biasa pakai rigth click.. tq for the tips!

Reply | Posted on 12/30/2009 9:41:04 AM
 

Aandes says ...
  Hi Maya,

Off topic - Ur silent reader here, I like ur sewing so much :D

Yupp..mmg jadi buah oren kalau right click kuar pop-up, it's like, heloooooo pleaseeee laaa haha

I like to open the url in new tab so senang nak refer and read. Another way to do it is u can click the scroll button at the mouse.

Reply | Posted on 12/30/2009 10:26:06 AM
 
maya replies ...
  hi aandes..
tq for the kind words.. :D

tak rugi saya mengadu domba kat sini.. makin banyak tips yg saya dapat... tq tq!

Reply | Posted on 12/30/2009 10:50:11 AM
 

Lydia says ...
  a'ah laa..lydia penah buat disabling right klik..terlupa plak pada url2 tuk kwn2 klik..XD lydia dah remove dah..dulu buat sbb gamba2 yang lepas lupa nak watermark..malas nak edit gamba itu yang set disabling right klik..tapi bila cuba2 tuk copy, org boleh je nak copy gamba dgn left klik kat gamba tu dan copy..tak guna jugak..ermmm..

Reply | Posted on 12/30/2009 1:12:53 PM
 
maya replies ...
  kalau pasal copy tu.. elok kalau guna cara flickr (kalau pilih option tak bg orang download kat privacy & permission setting)... dia buat gambar as background & letak gambar kosong (transparent) kat atasnya...

tapi still... senang sangat nak copy (pada yg tahu)...
but it's better than disable the right click... :D

Reply | Posted on 12/30/2009 5:31:51 PM
 

diesha says ...
  err samalah ngan sha..huhu suka sangat rightclick...senang kan...dan pernah jugak terkena camtuh....bila terkena...mmg hampesssla rasanya...hehe...

Reply | Posted on 12/31/2009 2:05:36 AM
 
maya replies ...
  itu la kan... pas ni buleh tekan ctrl+click lak.. tp kene 2 tgn pulak lah... hehe.. tu pun nak kira.

Reply | Posted on 1/2/2010 8:32:15 AM
 

nidji says ...
  ngeri bila baca bulat-bulat tu..

Reply | Posted on 1/1/2010 9:14:11 AM
 
maya replies ...
  haha ape yg ngeri?

Reply | Posted on 1/2/2010 8:33:02 AM
 

rmbling2 says ...
  salam maya....minta maaf klu ia terjadi pd korang , x de niat pun nak buat mcm tu....sy baru je nak belajar buat blog/web....sy tau blog sy memang pun xsebagus blog korang..tp jgn la duk hina mcm tu sekali,sekurangnya sy nak pamer jugak hasil seni sy mcm korang jugak kan....

Reply | Posted on 1/3/2010 12:58:02 AM
 
maya replies ...
  salam rmbling2..

tak salah pun buat blog... lagi bagus ade... mula2 memang rasa susah & rasa macam2 nak taruk.. dah lama-lama nanti akan paham sendiri... contohnya, macam bila awak dah terbaca komen yg macam ni, awak akan buat better pulak untuk blog tu kan...

no worries.. we learn everyday.. saya pun cam tu.. hari2 saya belajar. mana tak tahu, boleh bertanya.

sorry kalau bahasanya agak kasar ya.. :D

Reply | Posted on 1/3/2010 8:25:47 PM
 

Sherry says ...
  mmg pernah ada orang copy tapi mereka pun pandai.. reka cerita pula.. mean ubahsuai pula.

Reply | Posted on 1/5/2010 1:31:51 PM
 
maya replies ...
  betul2.. yg masuk pertandingan & menang pun ada..

Reply | Posted on 1/10/2010 8:04:39 PM
 

jayla says ...
  Salam kenalan.
Seronok baca blog maya,saya ni baru belajar nak kenal2 komputer nih,bukan je blog.Bila baca psl copy web,itu ini pasal komputer nih
waa pening..tapi bace je walau x tau apa he2.blog saya x ada entry lg walau dah mcm2 dlm kepala..cuma nak bg tau seronok baca blog maya canggih bg saya tau...

Reply | Posted on 1/9/2010 8:42:48 PM
 
maya replies ...
  salam kenal jayla,

terima kasih datang blog saya & tinggal jejak..
saya cuma share apa yg saya tahu walaupun sikit, dengan harapan ada yg dapat faedah daripadanya... banyak lagi sebenarnya blog yg lagi canggih.. blog saya ni seadanya jer..

awak try ler letak entry sikit2.. lama-lama nanti jadi banyaklah... kalau semua nak letak sekali memang susah.. kadang2 apa yg kita rasa sikit & simple & mudah tu, sangat berguna pada orang lain.. :D

selamat berblog.

Reply | Posted on 1/10/2010 8:08:39 PM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 7 + 7 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server