HOME
 
MADE BY MAYA
 
ABOUT
 
GALLERY
 
 

my retro studio
Tuesday, December 29, 2009
Posted on 1:00:00 PM | 30 Comments

selepas 2 tahun saya bekerja dari ruang tamu, ecewah bekerja sangatlah kononnya tu. haha... akhirnya dapat juga saya memujuk suami saya untuk berikan saya sebuah bilik untuk menjahit (padahal bilik tu rupa stor je sebelum ni). sebab anak-anak saya dah besar panjang sekarang, taklah saya perlu berada di ruang tamu 24 jam untuk monitor semua pergerakan. lagi pun sekarang, bila saya duduk di bilik jahit tu pun, diorang berkumpul juga kat situ. angkut semua mainan-mainan.

kenapa namanya retro studio? sebab radio lama saya tu asyik-asyik nyanyi lagu retro, samaada dari pancaran radio ataupun dari kaset playernya yang masih berfungsi dengan baik. jarang-jarang nak dengar lagu zaman sekarang. haha! memang terasalah keretroannya.. seronok tau. semangat saya nak menjahit sampai dah start buat patchwork quilt ni hah.. sebab syok sangat tengok kain perca masa tengah mengemas-ngemas tu. lepas tu, ada pulak meja untuk saya kerjakan kain-kain tu.

inilah meja yang saya gunakan untuk memotong kain-kain perca untuk patchwork saya tu. cerita pasal patchwork quilt saya yang tengah dalam proses tu, saya dah siapkan 12 block. tengoklah nanti macammana hasilnya. saya bukan tahu pun.. nanti saya cuba-cubalah sambil tengok mana-mana panduan dari internet. saya tak pernah buat pun. sebab tu kena buat yang asas dulu.

ok. bilik ni masih belum siap sepenuhnya. saya mahu tukar langsirnya yang dah kusam tu. mahu decorate sikit dindingnya yang kosong. mahu tambah koleksi kain kotton saya yang seciput tu. sementara nak cari bahan-bahan tu, layan jer lah radio retro saya tu dulu... ni pun dah cukup semangat. anak-anak saya pun suka. sebab dah tak terganggu dengan bunyi mesin jahit bila tengok kartun.


Made by Maya, Tools, Kisah Saya | 30 Comments
 

Myza says ...
  Wah, saya suka! Saya suka.
Setakat ini saya cuma bekerja dari family hall yang dah di convert jadi ruang kerja. Dulu kami tengok tv kat situ, skang tv dah pindah bawah.
Saya pun teringin nak beli storage box tu walaupun kain cuma seciput.
Nak tau Hubby kata apa? "Ala, tak ada storage box pun boleh nampak kemas gak, letak je langsir kat kabinet tu. Tutup"
(merujuk kepada kabinet macam Maya tu, tapi yang ada 3 ruang terbuka je. Boleh gitu?)

Reply | Posted on 12/29/2009 1:53:14 PM
 
maya replies ...
  yer lah.. saya lagilah asalnya kat ruang tamu - betul2 ruang tamu... hahha.. ni baru je pindah bila dah boring kat ruang tamu tu...

alah.. pakai kain tak cun lah.. takleh tengok see tru... hehehehe.. dulu storage box tu saya letak susun2 atas meja jahit tu je, belah belakang mesin... punyalah sempit ruang untuk saya menjahit kan... ni dah letak kat kabinet, rasa lapang sket...

Reply | Posted on 12/29/2009 2:34:45 PM
 

Zura says ...
  haa..sebab tema retro, konfem aku suka ekeke..

mai, ko ada mesin jait tepi ke kat umah?

Reply | Posted on 12/29/2009 2:08:03 PM
 
maya replies ...
  tau dah.. hahahha... tapi ko dengar ke sinar? hahaha.. sangat retro..

a'ah.. hat yg berkelubung sebelah mesin jahit zaman purba aku tu, itulah mesin jahit tepi portable aku... klik kat link atas sekali tu, ada gambarnya..

Reply | Posted on 12/29/2009 2:37:09 PM
 

Zura replies ...
  ekeke..kenkadang dengar gak sinar pagi2 time drive nak gi ofis...meraban je salleh yaakob tu....aku ni gamaknya dua tahun lagi baru dpt beli mesin jait tepi huhu...sekarang ni kena creative la buat seam finishing hihi

Reply | Posted on 12/29/2009 3:37:33 PM
 

maya replies ...
  aku pun dulu lama gak pk nak beli mesin jahit tepi tu.... tapi sebab mase tu semangat tinggi konon.. tu yg beli juga akhirnya...

bile kite nak jumpa ni zura?

Reply | Posted on 12/29/2009 5:13:34 PM
 

Zura replies ...
  mai, baru baca msg fb ko td tak smpt reply hehe..jom arr jumpa..aku teringin sgt nak jumpa ko..aku ada idea nak kongsi, biasalah angan2 mesti tinggi huhu...aku cuti next monday & tuesday, kalo sempat kita jumpa..bak sini no henpon...

Reply | Posted on 12/29/2009 7:15:23 PM
 

maya replies ...
  oh.. ada projek eh?
aku dah bg no phone kat fb..
sila2.. :)

Reply | Posted on 12/29/2009 11:49:26 PM
 

aku_tulip says ...
  maya....cantik bilik ni...saya pon teringin juga (dapat ke?..hehehe)...kemas laaaa..

Reply | Posted on 12/29/2009 2:31:13 PM
 
maya replies ...
  kemas ler sebab baru lepas kemas... kalau tengah sepah, melly pun buleh hilang dalam tu.. hehehhe

Reply | Posted on 12/29/2009 2:37:48 PM
 

d u r a says ...
  Best retro studio ni. saya paling suka rak kain cotton tu.

Saya masih lagi bersiaran eh bekerja dari ruang makan.meja saya lagi besar dari maya punya (sebab meja makan) hahah

Reply | Posted on 12/29/2009 2:54:54 PM
 
maya replies ...
  ah.. saya pun memang suka rak macam tu.. senang nak mengemasnya...
meja makan saya kat dapur & dapur saya kecik, jadi saya tak pernah jahit kat dapur sebab sempit... heheheh.. sebab tu sebelum ni jahit kat ruang tamu je..

Reply | Posted on 12/29/2009 5:15:50 PM
 

salina says ...
  aku suka....aku pun berangan nak ada sebuah bilik sendiri mcm ni gak...bilik ada..tp penuh ngan harta karun..moga ko leh ber'karya' dgn jayanya..

Reply | Posted on 12/29/2009 2:59:04 PM
 
maya replies ...
  ni tempat harta karun gak sebelum ni salina. aku dah alihkan harta karun tu ke bilik lain... sekarang suami aku ni dok mengerjakan harta karun tu sebab dia kata nak ada bilik hobi dia jugak. hahahaha..

Reply | Posted on 12/29/2009 5:17:51 PM
 

azie mylt says ...
  tahniah maya coz akhirnya tercapai juga cita2 memiliki studio sendiri. k azie gaks yg still x dpt own studio. so kena laa keja atas meja makan, which somtimes tersasar kat ruang tamu gaks.. ekekeke...

Reply | Posted on 12/29/2009 3:27:57 PM
 
maya replies ...
  tq kak azie..

takpe.. pelan-pelan kak, sekali kak azie dapat studio yang betul punya.. yg kat shop lot.. mane tahu rezeki, kan...

Reply | Posted on 12/29/2009 5:19:24 PM
 

izue says ...
  wahh..syiok2!! cam best je ade studio sendiri. skang sy buat sume kt bilik. meja pon sedih je. haha. tp yg best. buat keje sebelah katil tau. so pin cushion sgt besar kot. heee

Reply | Posted on 12/29/2009 3:38:54 PM
 
maya replies ...
  kakakaka.. pin cushion yg sangat besar tu yang tak tahan tu... tapi, senang, bila rasa penat terus boleh baring & tido kan... jgn tertinggal pin kat pin cushion tu sudah..

Reply | Posted on 12/29/2009 5:20:45 PM
 

Wan says ...
  Saya suka.. saya suka... saya suka...

Reply | Posted on 12/29/2009 8:49:56 PM
 
maya replies ...
  saya pun suka!!

Reply | Posted on 12/29/2009 11:47:43 PM
 

rina replies ...
  suka juga...

Reply | Posted on 12/30/2009 6:55:57 AM
 

maya replies ...
  suka! suka!

Reply | Posted on 12/30/2009 3:35:01 PM
 

lia says ...
  sukanyer ada bilik jahit sendiri!saya sekarang share bilik jahit dgn bilik solat.lepas siap jahit nk kena kemas betul2,tkut nt bersepah pulak...

Reply | Posted on 12/29/2009 9:57:22 PM
 
maya replies ...
  bagus tu.. tempat yg suci.. :)

Reply | Posted on 12/29/2009 11:48:30 PM
 

Ibtisamfarah says ...
  Salam Kak Maya..lawanya bilik jahit..tinie da lama ada bilik menjahit sendiri (thanks to hubby bg guna 3rd guess room). Tapi takpandai naksusun atur barang2...and I love your display cabinet and the storage boxes tu..semua menda tinie da ada (except cabinettu ) cuma naksusun atur jer tak se creative kak maya.. (esok cuti, blh kemas bilik tu) thanks kak maya, secara taklangsung entry ini sudah memberi inspirasi kepada saya..

Reply | Posted on 12/30/2009 8:35:15 AM
 
maya replies ...
  salam tinie...
lawa ke? haha... biasa jer lah takde fancy2 pun.. cuma kemaskan sikit jer... buleh laa cari cabinet tu lepas ni.. sebelum ni pun saya stack je semua sesun2 3 baris ke atas... selamat mengemas!

Reply | Posted on 12/30/2009 9:18:09 AM
 

arin says ...
  kelaka la akak neyh
tapi okela to
ape yg penting hasil keje yg memuaskan
sy ney blum buat ag bilik khas tuk menjahit
tggu mggu depan
ape pun brg yg lama jgn dibuang
xnk bole letgo
hehehe

Reply | Posted on 12/30/2009 12:28:45 PM
 
maya replies ...
  hahaha.. ape plak yg kelaka arin?
ya.. environtment pun memainkan peranan gak.. bila ada tempat beru ni, rasa bersemangat sket.. ;) ;)

Reply | Posted on 12/30/2009 3:34:36 PM
 

neeza says ...
  almari hitam drawer bertingkat tu sangat yummy.. best je...

Reply | Posted on 12/30/2009 8:27:23 PM
 
maya replies ...
  macam chocolate cake kan?.. huhu

Reply | Posted on 1/2/2010 8:38:10 AM
 

 
 
Add your comment
Name:
Email:
Link URL:
Your Comment:
Verification: 20 + 4 =
 

 


Creative Commons License
Except where otherwise noted, content on this site is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 License

My CrazyArtZone 2007-2017. All Rights Reserved. Proudly sponsored and hosted by Net Onboard Virtual Dedicated Server